seo-osnove

Razumevanje kako web pretraživači rade i na koji način traže, omogućava bolje online rangiranje sajta. Ukoliko želite da povećate popularnost sajta ili bloga, postoji nekoliko stvari koje morate da znate pre nego počnete da promovišete vaš sajt.

Najvažnija stvar koju morate da znate pre SEO, je da li je vaš sajt search engine friendly, tj. da li ispunjava kriterijume web pretraživača. Ukoliko jeste, možete preduzeti sledeće korake da povećate popularnost i rangiranje vaše online prezentacije.

SEO saveti

1. Kad se dodaje video na sajt ili blog, potrebno je postaviti tekst sa što više ključnih reči uz video koji se postavlja.

2. Web pretraživači primećuju sadržaj koji je originalan i dobro-napisan. Izbegavajte kopiranje sadržaja sa konkurentskih sajtova. Ako stvarno želite da se istaknete iz mora konkurencije, pobrinite se da vam sadržaj bude 100% originalan.

3. Web pretraživači automatski povećavaju rang web sajtova koji redovno dodaju novi sadržaj. Što kvalitetniji sadržaj se dodaje na sajtu, to će sajt biti relevantniji u rezultatima pretrage.

4. Kad se vaš sajt pomene na drugim posećenim sajtovima, to takođe povećava rangiranje. Zato je od velike važnosti opskrbljivanje čitalaca sa dobrim i korisnim sadržajem, jer će oni prosleđivati vaše linkove i članke i bez vašeg znanja.

5. Linkujte samo ka sajtovima i blogovima sa kvalitetnim sadržajem. Kvalitet je uvek bitniji od kvaniteteta. Bolje je imati 50 linkova sa kvalitetnim sadržajem, nego 100 linkova sa lošijim sadržajem i slabim rangiranjem.

6. Tražite linkove koji su relevantni u vašoj oblasti poslovanja. Klonite se sajtova koji nisu srodni vašem sajtu ili blogu i farmi linkova. Farme linkova su bezvredne i napraviće više štete nego koristi u promociji vašeg sajta.

7. Izbegavajte dodavanje puno slika na sajt. Kao i za video, uz slike je potrebno dodati bitne ključne reči (alt tag).

8. Pišite dobro sročene naslove u title tagu i dobre meta tag opise koji sadrže bitne ključne reči.

Ukoliko se držite ovih 8 kratkih saveta, uvidećete koristi uspešne online promocije.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.