11 saveta za dizajn edukativnog sajta

Bez obzira da li planirate da pokrenete veb sajt srednje škole, fakulteta, akademije (ili imate za cilj da izvršite potpunu reviziju postojeće platforme), uvek treba da težite pružanju najbolje usluge koja će zadovoljiti potrebe vaših učenika.

Ovo može biti izazovan zadatak jer veb stranica služi kao most između škole i učenika koji su već upisani i onih koji žele da se priključe njihovim redovima. Imajući to u vidu, dobar veb sajt za edukaciju može da otvori mnogo različitih mogućnosti bilo kojoj akademskoj organizaciji ili instituciji, da ostavi svoj trag u digitalnom svetu, kao i da podigne svesnost posetilaca o onome što pruža.

Međutim, edukativni sajt zahteva puno planiranja i može biti složen proces. Srećom, u ovom blogu ćemo odvojiti vreme i razmotriti sve neophodne korake koje je neophodno preduzeti, a kako bi se vaš veb sajt izdvojio od ostalih i osigurao da svi vaši postojeći i budući studenti imaju sveobuhvatnu i korisnu platformu na dohvat ruke.

 

Napravite plan dizajna edukativnog sajta

Bez obzira da li želite da redizajnirate svoju postojeću web lokaciju ili da počnete od nule, uvek je važno da svaki aspekt dizajna bude isplaniran. Pre nego što počnete sa konkretnim aktivnostima, morate imati konciznu ideju o tome šta ćete da uradite i kako će stvari koje želite da postignete funkcionisati.

Otkrićete da vam unapred kreiran šablon može pomoći oko brže izgradnje web stranice, međutim, šabloni nisu poželjni ako zaista tražite jedinstveno, profesionalno i potpuno prilagođeno rešenje. U drugom slučaju, najbolje je obratiti se specijalizovanoj digitalnoj agenciji. S jedne strane, pored sebe ćete imati profesionalce sa neophodnim znanjem i iskustvom koji će predvideti potencijalne izazove, te kreirati veb sajt sa svim potrebnim tehničkim funkcionalnostima koje su vam potrebne, a sa druge strane, oni takođe imaju iskustvo da vam pomognu u daljoj strategiji i nastupu oko promocije edukativnog web sajta.

 

Neka stvari budu informativne

Da bi održali kvalitet, neophodno je da potencijalnim učenicima i njihovim roditeljima koji posete veb sajt pružite transparentno sve neophodne informacije. Ako ste posetili nekoliko drugih web lokacija edukativnih institucija, verovatno ste primetili da se mnoge škole predstavljaju ističući svoje nastupe, dostignuća i tako dalje. Dok su ovi navodi od vitalnog značaja za kredibilitet škole, morate prihvatiti činjenicu da je većina budućih učenika i roditelja već prilično svesna ovih dostignuća. Dakle, osim detalja o svakoj nagradi i školskoj pobedi, uverite se da ste uključili i korisne informacije u vezi sa osnovnim kontakt informacijama, uslovima za prijem, nastavnim programom, predmetima, školskim kalendarom, predavačima, izjavama učenika i zaposlenih, detaljnom školskom mapom, galerijom fotografija. Uz ove korisne informacije, vaši prvi posetioci će dobiti ‘’virtuelnu turu’’ škole i to će ostaviti snažan utisak.

 

Budite responzivni

Prvo i osnovno, responzivni veb sajt je prilagođen web sajt, kako za prenosive uređaje, tako i za različite rezolucije ekrana, koji će pomoći i omogućiti vašim budućim studentima da lako komuniciraju sa vašom institucijom preko platforme. Sve navedene informacije ne znače ništa ukoliko vaši učenici ne mogu direktno da vam se obrate sa svojim konkretnim pitanjima. Dizajniranje vaše platforme sa ovim na umu može znatno poboljšati kredibilitet i korisničko iskustvo.

Razmislite o dodavanju različitih prilagođenih obrazaca kako bi vaši budući studenti mogli da vas kontaktiraju bez gubljenja previše vremena na vašem veb sajtu tražeći kontakt informacije. Što se tiče funkcionalnosti, možete da obezbedite jednostavne opcije za povezivanje putem e-pošte, sveobuhvatan odeljak sa čestim pitanjima (QA) ili odeljak bloga gde mogu da saznaju novosti, podele svoja razmišljanja, iskustva i pitanja.

Takođe, ako tražite naprednije opcije, uzmite u obzir chat live ili chatbot kao sredstvo za brzu i efikasnu komunikaciju.

Na kraju, kao što je i pomenuto, responzivan veb sajt takođe znači da se vaš veb sajt pravilno prikazuje na svakom uređaju. Mobilni, laptop, desktop, tablet – vaš veb sajt trebalo bi da bude optimizovan za sve ovo kako bi se osiguralo da je korisničko iskustvo odlično i pouzdano u celosti.

 

Prijateljski ton

Privlačan i prijateljski ton na veb sajtu i sadržaju može značiti ogromnu prednost. Dizajn veb sajta ima za cilj da približi posetiocima emociju, stav i ono sa čime vaša institucija može da se poistoveti  i kao takva, trebalo bi da ima prilagođen pristup korisniku u pogledu intuitivnosti dizajna, jednostavnosti i tona.

S obzirom na to, izbegavajte da svoju početnu stranicu i/ili celu strukturu sajta učinite previše komplikovanom. Navigacija kroz čitav sajt i stranice treba da bude jednostavna, razumljiva i jasna.

 

Fokusirajte se na jedinstvene usluge

Ovo bi trebalo da bude osnova vašeg dizajna (ili redizajna). Glavna svrha veb stranice je da pruži najbolju uslugu koju svaka škola može ponuditi svojim potencijalnim učenicima. Istražite malo ovu oblast, posetite druge veb sajtove, zabeležite kako se ta organizacija nosi sa različitim izazovima i kako odgovara na potrebe svojih budućih i sadašnjih učenika. Međutim, kada ovo radite, nemojte samo da kopirate/nalepite sve. Umesto toga, tražite najbolja rešenja i pokušajte da ih integrišete u misiju i viziju vaše organizacije na svoj jedinstven, originalni način. Neophodno je da odslikava karakter vašeg „brenda“.

Imajući to u vidu, sve karakteristike i funkcije trebalo bi da budu od koristi vašim učenicima, ali u isto vreme treba da budu dizajnirane na način koji dopunjuje vašu organizaciju i ističu sve njene pozitivne strane bez i najmanjeg negativnog uticaja.

 

Ne zanemarite identitet brenda

Trebalo bi da se koncentrišete na imidž vaše škole na veb sajtu. Davanje važnosti vašem brendu učiniće vašu školu trenutno prepoznatljivom, a moglo bi mnogo pomoći i u celokupnoj estetici sajta. Ukoliko se svaki korak ispravno sprovede u delo, vaš pristup brendiranju sam po sebi može „kupiti“ neke od studenata koji još uvek nisu sasvim sigurni da li će se pridružiti vama. Ne zaboravite na svoj logo i profesionalni dizajn koji daje važnost autentičnom imidžu i tome kakav će utisak neko steći o vašoj školi.

 

Ne zaboravite na marketing

Sve kvalitetne veb stranice (obrazovne ili ne) imaju dobru marketinšku strategiju koja se prožima kroz ceo njihov digitalni ekosistem. Prihvatite ove strategije i kreirajte onu koja prikazuje najnovije vesti i događaje koji se dešavaju u vašoj organizaciji.

Koristite društvene mreže u svoju korist. Oglašavajte svoj nastavni plan, programe i najnovije događaje. Predstavite sve što je zanimljivo u vašoj organizaciji putem objava, slika i ažuriranja.

Razmislite o pokretanju biltena sa najnovijim vestima ili tako što ćete informisati svoju publiku o najnovijim blogovima.

Iskoristite prednosti uživog prenosa i razmislite o dodavanju onlajn prezentacija i/ili primera časova u svoje multimedijske galerije.

Kreiranje neprobojne i sveobuhvatne marketinške strategije može biti složen zadatak, tako da ako imate problema sa tim, uvek možete da se obratite agenciji za digitalni marketing koja može da odgovori na sve potrebe vaše škole.

 

O nama

Dodavanje odeljka „O nama“ je odličan način da date više konteksta vašim novim studentima o jedinstvenom postojanju i glavnoj misiji vaše organizacije.

Razmislite o tome kao o mini odeljku za „upoznavanje“ gde vaši učenici mogu da steknu bolju predstavu o tome šta je škola. To je takođe odlično mesto za stvaranje prijateljske atmosfere i osećaja pripadnosti jer pomaže vašim budućim studentima da uspostave vezu sa vašim institutom i vašom pričom.

 

Kontaktirajte nas

Ovo je još jedan važan aspekt. U stvari, neki bi mogli tvrditi da je ovo jedan od najvažnijih aspekata vaše veb stranice. Kao što smo već spomenuli, omogućavanje budućim studentima da se povežu sa vašim ustanovama jedan je od preduslova za vrhunski edukativni veb sajt. Dakle, uverite se da ste naveli obrazac za kontakt, adresu e-pošte, telefon, adresu i tako dalje. Ako imate ćaskanje uživo ili bilo koje druge automatizovane opcije, tim bolje.

 

Proces prijema, nastavni plan i program politike

Postavite jasan i lak postepeni proces o tome kako ljudi mogu da uđu u vaš program. Navedite sve uslove koji ih čine kvalifikovanim i ne zaboravite da ih podsetite na ključne stvari kako bi bili sigurni da će doći spremni i sa potrebnim znanjem za polaganje ispita i papirologijom za prijem.

Da biste ovo drugo učinili još lakšim, možete uključiti i stranicu na kojoj mogu da predaju svoje dokumente virtuelno.

Takođe, još jedan važan aspekt koji treba da uključite su informacije o vašem nastavnom planu i programu. Napravite stranicu posvećenu diskusiji o svemu što treba da znaju o vašim programima, predmetima i drugim mogućnostima, kako bi znali šta da očekuju kada se priključe vašem institutu.

Na kraju, posebna stranica za školsku politiku je takođe jedna od onih stvari koje ne želite da zanemarite. To je odličan način da pokažete posetiocima vašeg sajta da stvari treba da shvate ozbiljno. To daje osećaj odgovornosti i sigurnosti.

 

Galerija

Multimedijalni odeljak ili galerija su takođe sastavni deo kvalitetnog veb sajta u oblasti obrazovanja. Posedovanje bogate galerije može da pomogne u isticanju svega što je odlično u vezi sa vašom institucijom, čini vaš brend vidljivim, a takođe vam može pomoći da steknete veću publiku.

Deleći fotografije i video zapise o tome šta se dešava, izazvaćete radoznalost među vašim posetiocima koji će zaista videti kako je to priključiti se vama.

Ovo je odličan način da pokažete nekoliko najvažnijih događaja iz školske godine. Razmislite o školskim takmičenjima, sportskim festivalima, izletima i tako dalje.

 

Automatizacija

Sve što predvidite unapred, olakšaće vam kasniji rad. Sve što je moguće automatizovati, kako sa cron jobs, tako i sa zakazanim objavama, ažuriranjima, automatizujte. Uštedeće vam vreme i olakšati rad.

Lista se nastavlja

Kada je u pitanju dizajniranje dobrog edukativnog veb sajta, postoji obilje različitih sjajnih ideja koje možete iskoristiti da zadivite svoje posetioce. Druge stranice kao što su: školski kalendari, zahtevi, stranice sa vestima, dokumenti za preuzimanje, namenske školske aplikacije, mogu da naprave veliku razliku i doprinesu da se vaš veb sajt istakne od konkurencije.

 

Primeri

Do sada se mnogo pričalo o različitim putevima kojima se može ići i različitim karakteristikama koje se mogu uključiti. Sada je vreme da vidite neke stvarne primere sjajnih edukativnih veb sajtova, koji mogu poslužiti kao inspiracija za dizajniranje sopstvenog.

Srednja škola Booker T. Vashington

Minimalistički i jednostavan za razumevanje, ovaj dizajn veb stranice omogućava svim posetiocima da sa lakoćom pristupe bilo kom delu sajta.

Divine Child High School

Video čestitka na glavnoj stranici odmah odaje atmosferu, a takođe, poseduju primer stranice za prijem sa jasno definisanim procesom za nove studente.

Cary Grove High School

Kao što vidite, još jedan video, još jedan moćan alat koji beleži najbolje trenutke škole. S druge strane, navigacija je jasna i direktna, što vam omogućava da steknete kratak uvid u svakodnevni život škole i učenika.


Zaključak

Pravljenje kvalitetne veb stranice za obrazovne institucije nije lak zadatak, međutim, ne mora da bude obeshrabrujuće i ne bi trebalo da izaziva probleme. Uz dobro planiranje i jasnu viziju, možete kreirati i odličnu platformu koja pruža sve što je potrebno vašim sadašnjim i budućim studentima.

S druge strane, uvek možete tražiti stručnu pomoć. Zajedno sa timom iskusnih veb programera, dizajnera i marketara, put ka kvalitetnom veb sajtu biće još lakši.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.