Psihologija boja i emocionalni dizajn

Komunikacija u digitalnom marketingu koristi sve alate, od dobrog sadržaja, preko vizuelnih rešenja i upotrebe boja, kako bi se prenela poruka i poslao poziv na akciju koja se očekuje od krajnjih potrošača.

Da li ste znali da raspoznajemo oko dva miliona boja, ali imamo “grupna” imena za nijanse?

U svetu se koristi 6500 različitih jezika, ne zovemo svi iste boje istim imenom. U zavisnosti od toga u kom delu sveta živite i koja vam je sredina bliža, imate grupu imena za boje.

Konkretni primeri:

  • Eskimi imaju više imena za sneg,
  • Stanovnici pustinjskih zemalja imaju više imena za pesak,
  • Žitelji bivših komunističkih zemalja razlikuju više nijansi crvene

Boje utiču na raspoloženje, na vaše svakodnevne navike, odluke prilikom izbora usluge ili proizvoda prilikom kupovine. Boje mogu da probude određenu emociju, koja igra značajnu ulogu u donošenju odluka.

Psihologija boja u marketingu je važna, zbog čega želimo da naglasimo njenu ulogu i osobine koje možete imati ukoliko igrate “po pravilima”. Ovo se odnosi na rad i nastup na tržištu, internetu i društvenim mrežama, tako da vaša poruka koristi boje za komunikaciju sa krajnjim korisnicima.

 

Koje emocije izazivaju boje?

Psihologija boja je disciplina koja razume i tumači poruke iskorišćene u neverbalnom sporazumevanju bojama, zbog čega je ova disciplina vrlo značajna u marketingu, dizajnu i umetnosti.

Proučavanje reakcija izazvanih upotrebom određene boje, najbolje je objašnjenje psihologije boja. U zavisnosti od primene adekvatnih boja, donose se informisane odluke. Ukoliko poznajete vašu ciljnu grupu, možete preneti poruku i pokrenuti adekvatnu reakciju upravo naglašavanjem sadržaja pravim bojama.

Kako smo već navodili u ranijim tekstovima, istraživanja pokazuju da je odluka o kupovini određenog proizvoda (rezultat u 85% odgovora) doneta na osnovu boje. Sa druge strane, oko 93% ispitanika odluku donosi na osnovu vizuelnog identiteta.

Boja može pomoći u boljem razumevanju sadržaja i čitljivosti na ambalaži, zbog čega potrošači donose informisanu odluku o kupovini proizvoda.

Trendovi su izuzetno važni, kako u modi, tako i dizajnu. Kada je reč o bojama, kompanija Panton od 2000. bira “boju godine” zbog čega dizajneri, marketinške agencije i oglašivači pripremaju svoje strategije u skladu sa ovim trendom.

Kakav uticaj boje mogu imati na vizuelni identitet klijenata:

  • Milenijal roze, nijansa ružičaste koja je popularizovana 2016. godine, obeležila je čitavu generaciju Milenijalaca rođenih u periodu od 1981. do 1996. godine (po kojoj je dobila ime), korišćena u kinematografiji, na omotima albuma muzičke industrije, na telefonima i uređajima;
  • Ultraljubičasta boja, proglašena za “boju” 2018. godine, tumačena kao najbolja za “podizanje svesnosti i potencijala na viši nivo”,
  • “Living koral”, nijansa narandžaste koja jer laka za kombinovanje sa hladnim i toplim tonovima, zbog čega je titula kompanije Panton za 2019. godinu, donela popularnost u svetu dizajna, ilustracija i animacija.

Dok marketinške i kreativne agencije koriste boje u oglašavanju, prehrambena industrija bojama komunicira ispravnost i nutritivnu vrednost namirnica na sličan način:

  • Da li možete da gledate u smeđu ambalažu, a da ne pomislite na čokoladu ili kafu?
  • Da li je zelena boja zaista simbol zdrave, organske hrane ili vas asocira na nešto drugo?
  • Pogledajte ambalažu slatkiša za decu, da li boje “vrište” i pozivaju da se kupe?
  • Da li Coca – Cola ima drugu, jednako prepoznatljivu boju osim crvene, koja se zadržala dovoljno dugo da vas asocira na ovu robnu marku osvežavajućih napitaka?

Upotreba boja utiče na potrošačke navike i kreativne agencije to vrlo dobro znaju. Ono što je važno, odnosi se na naše iskustvo da upotrebimo boje na najbolji mogući način. Boje mogu izazvati odgovarajuću reakciju, ali morate ih iskoristiti tako da kupci ne izgrade odbojnost prema proizvodima ili uslugama.

Naše iskustvo nam govori, da uz pravilnu upotrebu psihologije boja, možete ostvariti rezultate koje očekujete.
Stojimo vam na raspolaganju da sve pokažemo na praktičnim primerima koje smo realizovali u prethodnom periodu.

 

Primena emocionalnog dizajna u marketingu

Osim bojama, marketing komunicira na druge načine da bi izazvao emociju kod ciljne grupe. Ulazak televizora u sve veći broj domaćinstava na globalnom nivou u periodu pre oko 50 godina, doneo je nova iskustva u konzumaciji sadržaja, jer su tako potrošači mogli da vide, nasuprot samo da čuju kako izgleda određeni proizvod.

Serija “Mad Men” (Momci sa Medison Avenije) je sjajno prikazala put plasmana proizvoda iz glavi kreativnih odeljenja do krajnjih korisnika sadržaja, na početku šezdesetih godina 20. veka.

Posle radija, a pre dolaska interneta, potrošači su mogli da biraju na osnovu emocija koje u njima izazivaju reklame emitovane na televiziji, što je sjajno prikazano i u ovoj seriji, zbog čega je odlična preporuka za gledanje.

Uloga emocionalnog dizajna je u poslednjih 20 godina rasla eksponencijalno. Istraživači ove teme su istakli dva značenja primene emocionalnog dizajna, baziranog na emocijama koje utiču na donošenje odluka, izazivanje pažnje, uspomene ili proizvodnju određenog značenja:

  • Prvi se odnosi na menjanje estetike proizvoda i njegove namene (izgled i funkcije uređaja);
  • Drugi se odnosi na laganu komunikaciju koja uključuje ciljnu grupu.

Oba pristupa emocionalnom dizajnu su podsetila da se sve bazira na upotrebi tehnologije. Prvo tumačenje ukazuje na značaj emocija kao uslova da određeni proizvod doživi uspeh na tržištu, jer je prethodno izazvao efekat oduševljenja (wow efekat), zbog svojih karakteristika:

  • Ponuda filtera unutar softvera telefona
  • Prijatna spoljašnjost ili detalji na telefonu.

Drugi pristup upravo pokazuje kako uključenost potrošača u proizvod, kao što je slučaj sa industrijom igara i zabave, može biti bazirana upravo na njegovim emotivnim reakcijama na elemente dizajna.

Tehnologija budućnosti ne treba da uvlači korisnika u zatvoreni prostor u kom je otuđen od drugih. Ona treba da posreduje u izgradnji boljih međuljudskih odnosa, te je najčešće posao dizajnera da to i omoguće.

Ovo stoga što je uloga veštačke inteligencije sve značajnija, pa je izazov pred dizajnerima da upotrebe pravila emocionalnog dizajna sve veći.

Pametni telefoni, pametni automobili, pa čak i pametne kuće uče iz navika korisnika kako da se “ponašaju”. Značajno je da u dizajnu budu primenjeni elementi  koji pokreću željenu emociju i reakciju korisnika.

 

Kako možemo da vam pomognemo?

Iskustvo nam je pokazalo koliko dizajn postaje važan set veština, jer teži izgradnji što boljeg odnosa tehnologije i ljudskog u kreiranju i korišćenju usluga marketinga.

Naši timovi posvećeni dizajnu (UI/UX) rade na tome da kreiraju korisničko iskustvo koji vodi posetioce lako kroz vašu internet stranicu, rešenja koja nudite, usluge ili bilo šta drugo što imate da ponudite.

Slušamo vaše zahteve, svoja znanja i veštine primenjujemo u radu, kako bi pružili najoptimalnije iskustvo u radu, na zadovoljstvo naših klijenata.

Ana Pataki

Bachelor's and Master's studies in Sociology have helped me to run a blog about socially engaged topics. For the last five years, digital marketing has been my focus. Creating content has allowed me to put all the knowledge I have gained into practice.