Šta je live stream e-trgovina?

Koju god aplikaciju danas da uključite, redovno nailazite na reklame proizvoda koji se prodaju online. Ponude su vrlo primamljive, ali se kao racionalni potrošač zapitate da li je baš tako kao na slici, kako bi vam pristajalo, koja je to zapravo veličina... Kako ne biste imali osećaj da kupujete „mačku u džaku“, pametni ljudi iz sveta trgovine dosetili su se da naprave sistem kupovine koji je online, ali sa sigurnošću i doživljajem kao da je uživo. Reč je o pojmu „live stream e-commerce“ iliti e-trgovina putem video snimaka.

Live stream e-trgovina (livestream e-commerce) je biznis model u kom trgovci, influenseri ili javne ličnosti prodaju proizvode i usluge putem video-prenosa uživo, predstavljajući ih detaljno i odgovarajući na pitanje gledalaca (potencijalni kupci) u realnom vremenu. Šta znači detaljna prezentacija proizvoda? Znači da će vam domaćin prikazati proizvod sa svih stana, ući u svaki detalj, pokazati kako se koristi i od čega je napravljen. Tako u live stream-u imate prezentera koji oblači duks, premerava ormar…

Video prenosi uživo mogu se održavati na posebnoj platformi namenjenoj isključivo za ovu vrstu trgovine, ali mogu biti i na društvenim mrežama (Fejsbuk, Instagram). Mogu prezentovati ponudu jedne prodavnice ili jednog brenda, a prezenteri rade za jednog ili više.

 

Kinezi: kad ti život da limun, ti napravi limunadu

Trgovina putem video prenosa uživo do sada se najviše razvila u Kini. Prema Forbsovoj proceni, ova industrija u najmnogoljudnijoj zemlji sveta zarađuje 60 milijardi dolara godišnje. Najdalje je odmakla Alibabina platforma Taobao koja je tokom Festivala kupovine (11.novembar) prošle godine prihodovala šest milijardi dolara (dva puta više nego 2019.godine).

Rastu trgovine putem video prenosa u Kini doprineo je korona virus. Kako su uvedene restriktivne mere, odlazak u trgovine i restorane značajno se smanjivao što je pretilo da uništi veliki deo kineske industrije. Na primer, kozmetički brend Forest Cabin bio je prinuđen da privremeno zatvori oko polovine (od 337) prodavnica širom Kine. Predviđan im je bankrot jer su gubici procenjeni na 4,3 miliona dolara. Međutim, uspeli su da opstanu i značajno povećaju prodaju uvođenjem livestream e-trgovine.

Princip trgovine putem video streaming-a proširio se i van granica azijskog kontinenta. Tako je prezentovanje mnogobrojnih proizvoda na ovaj način uvela i poznata američka platforma za internet trgovinu – Amazon.

 

Komponente live stream e-trgovine

Iako se trgovina putem video prenosa uživo može činiti apstraktnom, upoznajući se sa osnovnim komponentama, shvatićete da ste nešto slično već videli.

  • Video stream – prezenter predstavlja proizvod, demonstrira njegovu upotrebu, odgovara na pitanja gledalaca
  • Lista proizvoda za promociju – istaknut je proizvod koji se trenutno prikazuje
  • Prozor za čet – mesto gde gledaoci postavljaju pitanja i komentarišu sa domaćinom
  • Dugme za reakcije – mogućnost da gledaoci odašilju svoje reakcije, emotikone…

Pored ovih osnovnih elemenata, kineske platforme sadrže dodatne pogodnosti:

  • „Picture-in-picture view“ – gledaoci mogu istovremeno da istražuju stranicu na kojoj su izlistani proizvodi i da posmatraju video o konkretnom proizvodu koji se nalazi umanjen u dnu stranice
  • Mogućnost da gledaju proizvod koji žele – gledaoci mogu da posmatraju snimke sa prethodnih promocija koje su eventualno propustili ili da traže prikazivanje proizvoda sa liste za koji još uvek nije urađena prezentacija
  • Kuponi – kupci dobijaju kupone za popuste i poklone. Neki su dostupni odmah po odluci kupovine, a za neke je potreban izvestan angažman (odgledati video bar nekoliko minuta, komentarisati…)
  • Loyalty nivo – predstavljen je određenim znakom pored imena korisnika. On zavisi od angažovanja (komentarisanje, deljenje videa), a nekada se kuponi sa popustima daju samo njima

Karakteristike live stream e-trgovine

Neke od osnovnih su:

  • mogućnost integracije u različite platforme,
  • kreiranje iskustva realne kupovine prikazivanjem proizvoda u kontekstu
  • interaktivnost
  • hitnost kupovine

Integracija u različite platforme

Kao što je gore navedeno, promocija proizvoda putem video prenosa uživo moguća je na specijalizovanim live stream platformama ili na društvenim mrežama. Kada gledaoci pretražuju proizvode na Taobao aplikaciji, video koji je u toku, biće istaknut posebnom ikonicom. Ako je reč o društvenim mrežama, video snimci uživo ponašaju se kao i drugi snimci na njima. Moguće je pokretom prsta (swipe up) ući u video, pogledati neki drugi ukoliko je sa liste pratilaca ili naleteti na rendom video koji je preporučen od strane algoritma.

 

Dinamika i prikazivanje proizvoda u kontekstu

Budući da je reč o online kupovini, da bi potencijalni kupci imali poverenja u proizvode koji im se prezentuju, potrebno je da dožive iskustvo realne kupovine. Ukoliko prezenter navede od kog je materijala određeni artikl, to nije dovoljno. Osim toga, dimenzije predmeta treba staviti u kontekst. Ako je reč o torbi, video prezenteri  imaju mogućnost da je napune kako bi jasno prikazali šta u nju može da stane. Nije retkost ni da se influenseri šminkaju ili mažu kremama ukoliko prezentuju kozmetičke proizvode.

 

Interaktivnost

Video snimci uživo za prodaju proizvoda ili usluga jedni su od najinteresantnijih sadržaja na internetu. Gledaoci mogu da postavljaju pitanja i dobijaju odgovore u realnom vremenu što kupovinu čini brzom i efikasnom. Nekada korisnici odgovaraju na pitanja drugih gledalaca u čet prostoru ostvarujući međusobnu interakciju. Potencijalni kupci iznose mišljenja o proizvodima i tako učestvuju u građenju brenda. Sa druge strane, prezenter proizvoda može da pozdravlja gledaoce, da ih pita koji proizvod žele da se predstavi i na koji način.

 

Hitnost kupovine

U live stream-u često se koriste psihološke tehnike koje podstiču na kupovinu. Tokom video prenosa daju se specijalni popusti koji su ograničeni vremenom ili količinom šaljući poruku da je to jedini momenat kada se može dobiti tako dobra ponuda.

 

Razlika između live stream e-trgovine i drugih sličnih modela

Kupovina putem video prenosa uživo slična je kupovini na društvenim mrežama, televiziji i recenzijama influensera na različitim platformama. Ipak postoje i izvesne razlike.

 

Društvene mreže i live stream

Trgovina na društvenim mrežama podrazumeva mogućnost kupovine proizvoda na Fejsbuku ili Instagramu bez napuštanja aplikacije, što je slučaj i u live stream-u. Sličnost između ova dva modela je i činjenica da i jedan i drugi omogućavaju interakciju sa potencijalnim kupcima (komentarisanje, reagovanje, pitanja). Kineska platforma Taobao ima stranice sa informacijama o live stream-u koje su poput Fejsbukovih biznis stranica. Ipak, ono što je razlika jeste to što se u live stream-u može kreirati osećaj hitnosti kupovine putem vremenski ograničenih popusta.

 

TV vs live stream

Pre Interneta, televizija je bila jedini medij koja je mogao da pruži detaljniji prikaz proizvoda. Moderne televizije prihvatile su digitalnu tehnologiju i još više se približile principima online trgovine. Sličnosti između live stream-a i televizije su pre svega mogućnost prikazivanja proizvoda detaljno i u kontekstu, kao i stvaranje osećaja hitnosti kupovine. Ipak, najveća razlika je interaktivnost koja je u live stream-u visoka zbog komunikacije između prezentera i gledalaca, dok je ona na televiziji minimalna. Zbog toga se kupovina putem live prenosa doživljava kao intimna i personalna. Osim toga, prezentacije u live stream-u su spontanije, često „ad hoc“, dok su televizijske „ušminkane“ i kao takve uživaju manje poverenja.

 

Recenzije influensera vs live stream

Još jedan model sličan trgovini putem live stream-a su recenzije influensera na društvenim mrežama i blogovima. Osnovna podudarnost jeste detaljno i subjektivno predstavljanje proizvoda. Međutim, recenzija blogera su ipak duže i infomativnije. U video recenzijama komunikacija je asinhrona i nema suštinske interakcije – autor recenzije na komentare reaguje najčešće  nakon objavljivanja sadržaja i to birajući na koja će odgovoriti. Ono što je još važna razlika jeste činjenica da receznije korisnici uglavnom koriste kako bi se informisali o proizvodu, a ne da bi odmah izvršili kupovinu.

Stručnjaci predviđaju da će live stream e-trgovina doživeti značajan rast između 2024. i 2031. godine. Budite u koraku sa vremenom i izradite profesionalnu internet prodavnicu za vaš online biznis.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.