online dostava namirnica

Osim ako u poslednjih nekoliko godina niste živeli pod kamenom ili na pustom ostrvu, znate da je mobilna tehnologija postala ogroman deo maloprodajne industrije, u obliku aplikacija za e-trgovinu. Konstantan rast upotrebe Interneta dovodi do toga da se sve više potrošača odlučuje za kupovinu proizvoda putem Interneta i korištenje svojih mobilnih telefona za plaćanje računa, učenje novih veština, nabavku hrane i tako dalje...

Suvišno je reći da je ovom revolucijom došlo do naleta različitih e-trgovina i aplikacija za kupovinu hrane i kućnih potrepština, a sve u cilju olakšavanja našeg svakodnevnog života.

 

O aplikacijama za online dostavu hrane

Kako je upotreba aplikacija postala sve raširenija, tako je porasla i upotreba aplikacija za dostavu hrane koje nude različite pogodnosti, poput isporuke istog dana, preuzimanje paketa proizvoda u samom objektu, i različitih mogućnosti plaćanja. Neki digitalni stručnjaci takođe tvrde da usluge aplikacija za dostavu hrane na zahtev pružaju bolje korisničko iskustvo i jednostavnije su.

S druge strane, ove aplikacije su zaista izvrsni alati za izgradnju svesti o brendu i lojalnosti kupaca. Zbog toga se sve više i više preduzetnika pridružuje i istražuje razvoj aplikacija za dostavu hrane te traže načine i strategije koje će im omogućiti neprimetno uvođenje ovih tehnologija u svoje prodajne procese.

To je izraženo pogotovo sada otkako je pandemija COVID-19 uspela izbaciti razvoj aplikacija za dostavu i kupovinu hrane u prvi plan.

Usled globalne situacije, tradicionalna trgovina namirnicama donosi višestruke izazove kako trgovinama, tako i kupcima. Svi se suočavaju s poteškoćama kada je u pitanju nabavka najosnovnijih stvari, posebno u područjima i zemljama koje su suočene s potpunom blokadom.

U takvim haotičnim vremenima aplikacija za dostavu hrane može spasiti život i trgovinama i potrošačima, jer omogućava obema stranama pristup mreži i ograničavaju kontakt na minimum.

 

Covid-19 i online industrija namirnica

Pandemija je uspela baciti niz moćnih industrija na kolena na globalnom nivou, a drugima je dala priliku da dosegnu visine koje su ranije bile nezamislive. Zaključavanje, karantin, socijalno distanciranje i druge mere stvorile su novu vrstu potražnje, a kupovina namirnica putem Interneta našla se u prvom planu, zajedno s aplikacijama za dostavu i naručivanje.

ui kit grocery shopping online
Izvor: interfacemarket.com

Ovo je sasvim normalna pojava. Dok se ljudi suočavaju sa surovom realnošću virusa, usled poteškoća s nabavkom hrane i panične kupovine, prehrambene aplikacije dosegle su vrhunac u pogledu novih preuzimanja i upotrebe.

Prema rečima stručnjaka, ovaj trend nije prolazan i tvrde da će se aplikacije za nabavku namirnica zadržati. Evo nekoliko nedavnih prognoza i statistika trenutnog stanja preuzimanja aplikacija za namirnice i predviđenih trendova. Prema izveštajima TechCrunch-a iz marta i aprila:

  • Samo u aprilu ove godine, aplikacije za nabavku namirnica su premašile granicu od 106 miliona preuzimanja.
  • Od januara, stopa preuzimanja Amazonove aplikacije porasla je za 20%.
  • Od februara, Walmart Grocery, Shipt i Instacart zabeležili su ogroman rast od 160%, 124% i 218% u pogledu dnevnih preuzimanja.
  • Walmart-ova aplikacija za namirnice rangirana je u okviru Google Play-a i zauzela je drugo mesto u App Store-u u aprilu 2020. godine.
  • Aplikacija Walmart zabeležila je 54.000 novih preuzimanja dnevno, dok je Instacart od februara dosegao 38.500 preuzimanja.
  • Aplikacija Target takođe je zabeležila novi rekord dnevnog preuzimanja sa više od 53.100 dnevnih preuzimanja u martu.

 

Prednosti aplikacije za dostavu hrane

Istina je da kupovina putem aplikacija nije ništa novo, međutim, usled trenutne globalne pandemije, ova vrsta kupovine postala je skoro pa neophodna. Koje su prednosti korištenja takve aplikacije tokom ovakve zdravstvene situacije?

 

Smanjuje količinu otpada

Aplikacije za kupovinu prehrambenih proizvoda mogu pomoći robnim markama u boljem upravljanju zalihama i racionalizovati lanac nabavke. Kao takvi, oni takođe mogu pomoći u racionalizaciji izbora kupaca.

 

Podržava mala preduzeća

Dobra aplikacija za dostavu hrane može učiniti čuda za male i srednje trgovine mešovite robe time što će zadržati verne kupce pridržavajući se sigurnosnih mera.

 

Promoviše socijalno distanciranje

Podrazumeva se da naručivanje proizvoda putem Interneta smanjuje ljudski kontakt na nužni minimum, pomažući u ravnanju krive i pružajući sigurnije i praktičnije iskustvo kupovine namirnica.

 

Pomaže globalnoj ekonomiji

Aplikacije za dostavu takođe mogu pomoći u globalnoj ekonomskoj stabilnosti jer pružaju dodatne mogućnosti za posao radnicima u isporuci.

 

Razvoj aplikacije za online dostavu hrane

Gore navedene statistike samo su neke od pokretačkih snaga novih projekata razvoja aplikacija za kupovinu prehrambenih proizvoda, jer industrija doživljava ogroman rast, a preduzetnici pronalaze nove načine kako izvući maksimum iz tih aplikacija.

Ako i Vi planirate razviti ili investirati u razvoj aplikacije za online kupovinu kako biste održali svoje poslovanje (ili pomogli drugima da učine isto), u svoju aplikaciju morate ugraditi pregršt bitnih opcija koje će Vaši korisnici smatrati korisnim. Zapamtite, pogodnost je važna, sada više nego ikad.

 

Osnovne odlike dobre aplikacije za online kupovinu i dostavu hrane

Funkcionalna aplikacija omogućuje kupcima da dođu do namirnica bez napuštanja udobnosti svojih domova. Stoga, ako želite stvoriti korisnu aplikaciju, moraćete osigurati da iskustvo kupovine putem Interneta bude ugodno, jednostavno i bezbedno. Vašim posetiocima potrebna je prikladna aplikacija s mogućnostima kućne dostave, i to nije sve. Osim najnužnijih stvari, ovde ćemo navesti i druge ključne osobine izvrsne aplikacije za online kupovinu i dostavu hrane:

 

Jednostavna prijava i login

Ako želite osigurati uspeh svoje aplikacije, morate kreirati postupak registracije koji je prilagođen korisniku. Omogućite svojim korisnicima da se lako prijave putem svojih profila na društvenim mrežama kako bi mogli početi koristiti Vašu aplikaciju odmah i bez ikakvih muka kad god odluče obaviti kupovinu namirnica.

grocery shopping app
Izvor: medium.com

S druge strane, ako koristite pomoć nezavisnih dostavljača, presudno je da i njima olakšate registraciju.

 

Posvetite vreme uređivanju pretrage proizvoda

Kakva je korist od aplikacije koja je beskorisna kada je reč o pronalaženju proizvoda koje kupci traže? Potrebne su Vam detaljne opcije pretraživanja proizvoda koje će posetiocima omogućiti da pronađu svoje proizvode bez potrebe za kretanjem kroz čitav katalog.

 

Istaknite preporučene proizvode

Korisnici aplikacija vole personalizaciju i isticanje određenih proizvoda na osnovu prethodnih pretraživanja, a ove opcije mogu pomoći da korisnici razviju poverenje u Vašu aplikaciju. Osim toga, targetirane preporuke proizvoda korisnicima takođe mogu pomoći u povećanju prosečne vrednosti narudžbine.

 

Liste želja

Omogućite svojim kupcima opciju čuvanja proizvoda za buduće kupovine. Ovo je izvrstan način da zadržite kupce i povećate prodaju bez ikakvog dodatnog rada.

 

Deljenje korpe

Izvrstan potez za povećanje vrednosti korpe, kao i smanjenje stope napuštanja kupovine. Omogućite svojim kupcima deljenje kolica s porodicom i prijateljima.

 

Upoređivanje cena

Zadržite svoje kupce u aplikaciji pomoću opcije za poređenje cena. Na taj način, kupci će moći upoređivati ​​različite cene marki unutar Vaše aplikacije, povećavajući vreme upotrebe aplikacije i verovatnoću kupovine.

 

Kupi online, preuzmi u trgovini

Opcija koja omogućava kupcima da naručuju namirnice i preuzimaju ih kasnije lično, u fizičkoj radnji, u željeno vreme.

 

Dostava i praćenje narudžbine

Opcije praćenja u stvarnom vremenu izvrsna su dodatna funkcionalnost koja Vašim kupcima može pomoći da na najbolji način iskoriste Vašu aplikaciju.

 

Jezička podrška

Podržavanje više jezika je sjajan način da proširite svoju bazu korisnika. U zavisnosti od Vaše lokacije i veličine Vašeg poslovanja, ovo može biti velika prednost u smislu približavanja novim kupcima.

 

Ponavljanje narudžbina

Sjajan način za ubrzavanje postupka kupovine i dodavanje još jednog stepena praktičnosti celokupnom iskustvu aplikacija.

 

Zakazivanje dostave

Omogućite korisnicima da zakažu željeno vreme kako biste poboljšali korisničko iskustvo.

 

Glasovna pretraga

Takođe ima za cilj poboljšati korisničko iskustvo. Omogućite kupcima naručivanje ili lociranje proizvoda pomoću glasovnih naredbi.

 

Raznovrsni načini plaćanja

Uključite više mogućnosti plaćanja. Plaćanje pouzećem, mrežno bankarstvo, kreditne i debitne kartice itd. Primenom različitih opcija možete povećati bazu korisnika i kupcima olakšati narudžbe.

 

Push notifikacije, nagrade, kuponi

Povećajte angažman kupaca i osigurajte povećanu upotrebu aplikacija putem push notifikacija. Koristite ih za informisanje korisnika o najnovijim popustima, rasprodajama i svemu ostalom.

Takođe, uključite različite mehanizme nagrađivanja i kupone kako biste podstakli angažman i kupovine.

 

Jednostavno završavanje kupovine

Ako svojim korisnicima želite osigurati odlično putovanje kroz aplikaciju (i sebi bolje stope konverzije), potreban Vam je jednostavan postupak naplate koji im omogućuje kupovinu pomoću samo nekoliko koraka.

 

Ocene i komentari

Ovi sistemi omogućuju kupcima da podele svoja iskustva s Vama i drugima. To je sjajan način da izgradite poverenje svojih kupaca, a takođe i da vidite gde možete poboljšati svoju aplikaciju.

 

Upravljanje profilima

Ako ciljate na potpuno digitalno iskustvo, razmislite o razvoju opcije upravljanja profilom za svoje dostavno osoblje. Omogućite im dodavanje i ažuriranje podataka o profilu i bankovnom računu.

Takođe, omogućite i opciju upravljanja novčanikom gde mogu pratiti svoja plaćanja.

 

Upravljanje porudžbinom

Želite da Vaši dostavni agenti budu u toku s pošiljkama na čekanju. Dakle, razvoj područja upravljanja narudžbama takođe je važan aspekt pojednostavljivanja celokupnih procesa i uveliko pomaže osoblju u praćenju narudžbina na čekanju, isporuke i odbijanja porudžbine.

grocery app shopping online ui kit
Izvor: pinterest.com

Da biste još više pojednostavili rad u aplikaciji, možete odabrati slanje obaveštenja putem imejla i na uređaju kupca i na uređaju Vašeg osoblja kako biste lakše pratili isporuke, statuse plaćanja i još mnogo toga.

 

Geo lokacija

Pomozite svom dostavnom osoblju da što brže stigne do ciljanog odredišta putem GPS-a.

 

Procena troškova razvoja aplikacije za naručivanje i dostavu hrane

Davanje tačnog broja ukupnih troškova gotovo je nemoguće, jer će svaka aplikacija zadovoljiti različite potrebe, a u predstavljanju konačnog računa postoje brojni faktori.

  • Kompleksnost: Ovaj je jasan. Što više opcija odaberete da uključite u aplikacije, to su veći troškovi razvoja aplikacije.
  • Razvojni tim: Broj programera uključenih u razvojni proces takođe će uticati na troškove. Cene se mogu razlikovati u zavisnosti od kompanije koju odaberete za razvoj Vaše aplikacije.
  • Izbor platforme: Ciljate li korisnike Androida? Želite li aplikaciju samo za iOS? Oba? Izbori platforme takođe će igrati presudnu ulogu u određivanju ukupne cene aplikacije.
  • Lokacija: Regija u kojoj se nalaze Vaši developeri takođe igra važnu ulogu u ukupnim troškovima aplikacije. Stručnjaci u različitim regijama rade po različitim satnicama. Budite pažljivi i istražite. Možete pronaći izvrstan razvojni tim koji radi za prihvatljivu cenu.

Zaključak

Kada će se stvari vratiti u normalu? Za sada je jedino sigurno to da gotovo niko ne zna. Do tada će aplikacije za dostavu hrane igrati ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu pomažući ekonomiji i kompanijama da prežive krizu.

Nadamo se da Vam gore navedene činjenice mogu pomoći da steknete bolju sliku o tome kako ući u ovakav projekat. Međutim, upamtite, ovo je samo nekoliko saveta i činjenica koje Vam pomažu pomoći da bolje razumete sve neophodne stavke razvoja web aplikacija za kupovinu i dostavu hrane.

Ako želite saznati više o detaljima, najbolje je da kontaktirate stručnjake za razvoj aplikacija i čujete šta oni imaju reći. Pogotovo na lokalnom nivou oni mogu imati potreban uvid i znanje kako bi Vam pomogli da napravite skicu svoje aplikacije, fokusirajući se na potrebne odlike i lokalne korisničke trendove.


Saznajte više:

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.