Očekuje se da u 2020. godini broj korisnika mobilnih telefona dostigne broj od 2,8 milijardi, a tokom 2019. procenat onih koji pristupaju internetu preko mobilnog telefona mogao bi premašiti 60%. Pojedine prognoze govore i da će 2021. godine na svetu biti više mobilnih telefona nego ljudi, iako je možda teško u to da poverujemo.

Vreme će pokazati, ali jedno je sigurno – danas već govorimo o milijardama mobilnih uređaja koji se svakodnevno koriste za online pretragu, pregled sadržaja ili boravak na društvenim mrežama, a sve češće i za online kupovinu.

Mobilna trgovina odnosi se na svaki vid online plaćanja za proizvode ili usluge putm mobilnih uređaja, bilo da je reč o bankovnim transakcijama, kupovini cipela ili rezervisanju apartmana za odmor.

Pred vama je nekoliko smernica o kojima treba voditi računa kada je reč o prilagođavanju UI UX dizajna korisničkog interfejsa (eng. user interface, UI) i korisničkog iskustva (eng. user experience, UX) jedne elektronske radnje prodaji putem prenosnih uređaja.

1. Što brže učitavanje, to bolje

Stranica koja se učita za tri sekunde povećava stopu odlaska sa sajta (en. bounce rate) za 32%, u odnosu na stranu kojoj je za učitavanje potrebna samo sekunda. Ako je, pak potrebno pet sekundi, stopa odlaska povećava se za čak 90%. Takve rezultate pokazalo je Guglovo istraživanje o brzini mobilnih sajtova.

Gugl je u sklopu tog istraživanja uradio i analizu 11 miliona odredišnih stranica (eng. landing page) za mobilne oglase u širokom spektru poslovnih sektora, i to u 213 zemalja. Rezultat je pokazao da je za 70% mobilnih odredišnih stranica koje su analizirane, potrebno više od pet sekundi da se prikaže sav vizuelni sadržaj na ekranu, a ukupno više od sedam sekundi da se učita kompletan sadržaj vidljiv kada se skroluje na dole.

Statistika organizacije MetaPress pokazuje i da spori sajtovi dovode do gubitka prihoda i do 500 miliona dolara na godišnjem nivou, i to samo u SAD. Naime, svaka sekunda smanuje stopu konverzije za 7%, dok povećanje brzine učitavanja može povećati stopu konverzije za čak 74%, prema studiji 33 glavnih maloprodajnih online prodavnica.

Drugim rečima, vodite računa o performansama ako želite funkcionalnu online prodaju. Jer, ako neko baš kod vas pronađe proizvod koji želi da kupi, ali zbog sporog učitavanja stranice odustane pre nego što je i pogledao detalje i pređe na sajt konkurenata, uzaludan će biti sav vaš trud uložen u dizajn. Zato je brzina učitavanja na prvom mestu po važnosti kada je reč o mobilnoj trgovini.

2. Rešite se viška elemenata

Da biste ubrzali učitavanje, potrebno je da na mobilnoj verziji sajta postoji što manje nepotrebnih elemenata, a svi postojeći trebalo bi da budu optimizovani i prilagođeni.

Imajući u vidu da je svaki korisnik koji je pokušao da uđe na sajt, ali je zbog dugog učitavanja odustao, zapravo bio potencijalni kupac, ne treba zanemariti značaj prilagođavanja sadržaja mobilnim uređajima.

Prilikom izrade sajta, možete se odlučiti da posebno dizajnirate sajt za desktop računare, a posebno za mobilne uređaje, ali takav pristup na neki način već je stvar prošlosti. Vodeći trend već neko vreme ukazuje na značaj upotrebe prilagodljivog (eng. responsive) dizajna, koji će stranice vašeg vebsajta prilagoditi upotrebi na prenosnim uređajima i učiniti ih podjednako vidljivim na ekranima različitih rezolucija.

Isto važi i za izradu online prodavnica, tako da imate tri mogućnosti:

  • Odvojen dizajn stranica za stone računare i za mobilne uređaje, što može zahtevati i zasebne domene za vaš sajt
  • Takozvani adaptabilni dizajn, koji će sadržaj stranice za desktop proporcionalno umanjiti u zavisnosti od veličine ekrana, prikazujući pritom potpuno isti sadržaj na svakom uređaju
  • Prilagodljivi, odnosno responzivni dizajn, koji će učiniti da se prikaz sadržaja izmeni u skladu sa veličinom ekrana i tako interfejs prilagodi manjem ekranu

Da biste efikasno implementirali UI/UX dizajn za mobilnu trgovinu, preporučuje se prilagodljivi dizajn. Na taj način ćete ukloniti nepotrebne elemente sa stranice, koji nemaju upotrebnu vrednost već samo guše prostor, umanjuju vidljivost i zahtevaju mnogo veću koncentraciju posetioca.

Imajte na umu da oni koji su namerili nešto da kupe online, žele to da urade u što kraćem roku. Nije vam u interesu stoga da imate previše objekata koji će odvlačiti pažnju, te se preporučuje da se za mobilnu verziju prilagode dimenzije banera i potpuno uklone pojedini elementi, poput reklamnih sa strane.

Ovde se možete voditi principima minimalizma, jer na svakoj stranici bi trebalo da ostane svedena, uprošćena verzija prikaza najvažnijih objekata.

mobilni telefon pregeld elementi ilustracija
Izvor slike: Medijum

3. Učinite upotrebu jednostavnom

Kada neko pretražuje internet putem mobilnog telefona sa ciljem kupovine određenih proizvoda ili usluga, važno je da na što jednostavniji način dođe upravo do onoga što traži. Stoga pravilno izrađena struktura sajta i celokupna informaciona arhitektura mogu doprineti većoj funkcionalnosti i boljem korisničkom iskustvu.

Navigacija

Pregled jedne e-prodavnice putem prenosnog uređaja biće kvalitetniji ukoliko je navigacija kreirana tako da na optimalan način vodi posetioce kroz sajt. Listu kategorija i potkategorija proizvoda ne bi trebalo širiti u nedogled. Imajte na umu da se optimalnim smatra kada korisnik u 3-4 koraka dođe do željenih stavki na sajtu.

Poželjno je da navigacioni meni bude što jasniji i konkretniji, a ne zaboravite pritom i da ne bi valjalo da se posetioci izgube tokom pregleda. To nikome ne bi donelo ništa dobro, slažete li se? Stoga treba voditi računa o intuitivnom dizajnu, ali i isticanju putokaza kroz navigaciju kako bi svako u svakom trenutku znao gde se nalazi i kako da se vrati na početnu stranicu.

Kretanje kroz online prodavnicu

Kad je reč o povrtaku na prethodne stranice, poželjno je voditi računa i o tome da se prilikom povratka korisnik nađe tačno tamo odakle je i prešao na sledeću stranici. Ako je prethodno, recimo, skrolovao sadržaj i pregledao više od 20 potencijalnih proizvoda, ne bi valjalo da se po povratku svaki put vrati na početak stranice i da mora uvek iznova da pregleda iste proizvode. To možda nije toliko značajno prilikom upotrebe na desktop računaru, ali je i te kako važno kod mobilnih telefona, jer može biti uzrok frustracije zbog koje će korisnik jednostavno otići sa sajta.

Pretraga

Sa ciljem još jednostavnijeg i bržeg snalaženja korisnika na stranici poželjno je i kreirati efikasan sistem pretrage za sajt. Od velikog je značaja i da polje za pretragu bude lako uočljivo, te se nemojte libiti da ga postavite na sredinu ili ga učinite većim od drugih elemenata. Korisnici će to umeti da cene, jer će im olakšati potragu i učiniti celokupno iskustvo mnogo prijatnijim. A svaki zadovoljni korisnik potencijalno je zadovoljan kupac, zar ne?

Pomoć pri kupovini

Servisi za korisničku podršku implementirani u okvir sajta, koji pružaju mogućnost komunikacije u realnom vremenu i najčešće funkcionišu kao automatizovani program (eng. chat bot), sve su češće pojava u online prodavnciama i postaju svojevrstan trend.

Pozitivna strana toga jeste pružanje kvalitetne usluge na licu mesta i obezbeđivanje pomoći posetiocima ukoliko zatreba. Negativna strana, međutim, moglo bi biti često i suviše agresivno iskakanje takvog servisa za korisničku podršku, te treba biti pažljiv prilikom njegove izrade i implementacije.

4. Potrudite se oko opisa

Ovde mislimo na opise kategorija i pojedinačnih proizvoda, koji bi trebalo da budu što potpunije predstavljeni na sajtu, kako tekstualno, tako i vizuelno.

Kada je reč o tekstualnom opisu proizvoda, poželjno je da što detaljnije pristupite tom zadatku i primenite taksativno nabrajanje osnovnih karaketristika, poput dostupnih veličina, boja ili dimenzija proizvoda. Tako će izgledati preglednije na manjem ekranu i biće lakše za snalaženje. Sa ciljem da ubrzate učitavanje teksta, možete upotrebiti i optimizovane fontove, čija je veličina prilagođena mobilnim uređajima.

Kada govorimo o vizulenom prikazu, profesionalne fotografije su nešto što se podrazumeva, a kad god je moguće, poželjno je postaviti i video snimke ili omogućiti pregled od 360 stepeni.

Ne zaboravite da bi i fotografije trebalo optimizovati kako ne bi svojom veličinom opterećivale i usporavale učitavanje sajta. Možete koristiti neki od online alata za optimizaciju slika ili njihove dimenzije i formate prilagoditi u nekom od računarskih programa. Preporučuje se i da unapred definišete visinu i širinu slika, kao i da omogućite pokretanje učitavanja pre nego što fotografija uđe u vidno polje korisnika. Na taj način, smanjuje se čekanje i sprečava se takozvano bežanje ili povlačenje ekrana, tako da neće biti potrebe za ponovnim skrolovanjem i posetiocima će svakako biti prijatnije prilikom upotrebe veb sajta na mobilnom uređaju.

Ocene i recenzije prethodnih kupaca ili korisnika u poslednje vreme su nezaobilazna stavka, bilo da prodajete organsku hranu, nakit, garderobu ili hotelsku sobu. U oblasti turizma, kao i prilikom kupovine obuće i odeće, korisnici najčešće i konsultuju online recenzije, a često se samo na osnovu toga i odluče za kupovinu. U kojoj god oblasti da poslujete, autentične recenzije korisnika će vam biti od velikog značaja, zato ih istaknite na vidno mesto i motivišite da ih napišu vaučerom za popuste ili karticom lojalnosti.

mobilni telefoni pregled proizvoda ilustracija
Izvor slike: Nielsen brandbank

5. Olakšajte plaćanje

Davno je prošlo vreme kada je na internetu moglo da se plati samo putem kreditnih kartica. Zapravo, prošlo je i vreme u kojem dominira servis PayPal za online plaćanje. Iako je i dalje jedan od najzastupljenijih, danas postoji zaista veliki broj takozvanih digitalnih novčanika i različitih rešenja za elektronske novčane transakcije koje možete ponuditi korisnicima. Zbog brzine plaćanja to će posebno ceniti oni koji kupuju putem mobilnih telefona.

Neke od dostupnih aplikacija su Authorize, Skrill, Stripe, Google Pay, Amazon Pay, Dwola, WePay i mnoge druge. Činjenica je da većina tih servisa uzima proviziju prilikom svake transakcije, ali imajte na umu da u velikoj meri olakšavaju i ubrzavaju završnu fazu online kupovine, jer najčešće omogućavaju da se plaćanje obavi jednim klikom. Osim toga, svaki od digitalnih novčanika posvećuje veliku pažnju zaštiti osetljivih ličnih podataka, čime obezbeđuje sigurno online plaćanje. Mnogim korisnicima to je i najvažnije.

 

Zaključak

Kada nešto prodajete putem interneta, vaša e-prodavnica otvorena je 24 časa dnevno, 365 dana u godini. Ne smete pri tome zanemariti činjenicu da su posetioci vaše prodavnice prepušteni sami sebi. Čak iako imate implementiran servis za online korisničku podršku u realnom vremenu, može se desiti da će korisnik zbog nezadovoljtsva pre otići sa sajta, nego što će kontaktirati programiranog bota za pomoć.

Imajući u vidu navedene statističke podatke koji ukazuju na sve češću upotrebu mobilnih uređaja za online kupovinu širom sveta, ono što će vašu internet prodavnicu izdvojiti od konkurencije i učiniti da vaši kupci budu zadovoljni mobilnim UI/UX dizajnom jesu sledeće stavke:

  • Brzo učitavanje stranica
  • Optimalan broj i raspored elemenata na strani
  • Jednostavna struktura sajta i efikasna navigacija
  • Detaljan, pregledan i unikatan opis proizvoda
  • Lak i siguran sistem za online plaćanje

I još jedna preporuka za kraj – ako se odlučite za unikatan responzivan sajt trudite se da budete originalni u dizajnu i da kreirate što inovativnija rešenja i mogućnosti za vaše korisnike. Ako uspete nečim da zadivite posetioce sajta, što danas nije tako lako i nije tako često, sigurni smo da će se vrlo rado zadržati kupujući u vašoj e-prodavnici i da će se uvek rado i vratiti.

 


Pogledajte i druge tekstove koji vam mogu biti korisni:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.