kako napraviti vebsajt koji će se dobro rangirati na guglu 757

Bilo da ste osoba koja se bavi prodajom na internetu ili ste osoba odnosno firma koja tek ulazi u ovaj svet, sigurno vam je do sada jasno da će bez dobre pozicije na pretraživačima vaš sajt biti osuđen na propast.

Naravno, sve zavisi od dela sveta u kome se nalazite i tržišta na kome poslujete, no svakako da su najdominantniji pretraživači danas Gugl i Bing, dva internet diva koje koristi gotovo 85% ljudi prilikom pretraživanja interneta.

Bilo da želite dobre pozicije na jednom ili drugom pretraživaču ili pak nekom trećem (Yahoo, Ask, Aol, Baidu, Yandex…), svi oni imaju gotovo ista pravila po kojima rangiraju sajtove. Ovoga puta ćemo pažnju pridati samo jednom delu koji je od ključnog značaja a koji treba da se primenjuje prilikom same izrade sajta. Budite pažljivi jer bez kvalitetne osnove i kvalitetno izrađenog sajta ne možete  postići dobre rezultate.


1. Sprovedite istraživanje i sačinite plan

Sprovedite istraživanje među prijateljima i poznanicima. Predstavite im svoju ideju i sagledajte njihovu reakciju. Ako se njima vaša ideja dopada, pređite na sledeći korak – pravljenje plana.

Ali dobro vodite računa. Pre nego što počnete traženje i pregovore oko pravljenja sajta, dobro razmislite o njegovoj nameni. Nije isto kada se pravi informativni vebsajt ili sajt čiji je cilj da proda neki proizvod ili uslugu. Ukoliko pokrećete vebsajt samo radi ostvarivanja zarade, budite uvereni da je vaš projekat od početka osuđen na propast. Morate biti svesni da je za pokretanje kvalitetnog vebsajta koji će donositi profit potreban dobar plan (pravljenje poslovnog plana je svakako poželjna mogućnost), dosta vremena i novca da bi se taj plan sproveo u delo i kako bi on na kraju imao dobre pozicije na pretraživačima.

Ovo je ključan početni korak. Tek kada ste sigurni da imate dobru ideju i da imate dobar plan možete preći na sledeći korak.


2. Pronađite pravu web agenciju

Danas postoji veliki broj veb agencija koje nude uslugu izrade sajta. Pored toga postoji i veliki broj dizajnera i programera koji samostalno prave sajtove po (naravno) nižoj ceni nego što je to slučaj u veb agencijama.

Za koga god da se odlučite, vodite računa da osobe sa kojima ćete raditi budu od poverenja i po mogućstvu da imaju dobre reference. Jako je važno da sajt koji naprave bude sa minimalnim greškama jer loše napravljen vebsajt može da vam zada ogromne glavobolje.

Odabir prave platforme za pravljenje sajtova možete da prepustite agenciji ili osobi koja će praviti sajt. Bitno je da odmah u početnim razgovorima jasno stavite do znanja šta je svrha sajta i šta tačno želite da napravite jer se na osnovu toga bira napogodnija platforma.


3. Napravite strukturu sajta

Kada pronađete osobu ili agenciju sa kojom ste dogovorili izradu sajta, vreme je da se pređe na sledeći korak. Veoma je bitno da napravite dobru strukturu.

Kada pristupate izradi strukture sajta, najbolje bi bilo da prvo sprovedete istraživanje. Slobodno pogledajte kako to radi konkurencija. Razmislite koje ključne reči su bitne za vaš vebsajt i biznis. Pretražite Gugl i analizirajte sajtove koji se nalaze na 1. i 2. strani. Sagledajte strukturu njihovih menija, strukturu naslovne strane, koliko ima teksta na sajtu i šta je napisano. Koliko je dobra navigacija na samom sajtu? Da li je lako doći do informacija koje bi korisniku bile potrebne? Sve je to veoma bitno.

Sada kada ste stekli sliku o tome kako bi trebalo da izgleda struktura, napravite grubu skicu strukture svog vebsajta, ali vodite računa o tome da ne kopirate tuđe. Važno je da sadržaj vašeg sajta bude jedinstven jer Gugl izuzetno vodi računa o ovom elementu. Napravite strukturu menija, podmenija, osmislite šta bi po vama trebalo da bude na naslovnoj strani, šta je najbitnije da bude istaknuto.

Probajte odmah da napravite strukturu unutrašnjih linkova. Povezujte celine logički. Predstavite na naslovnoj strani najvažnije stranice sajta i linkujte ka njima, povežite međusobno unutrašnje strane tako da olakšate pristup unutrašnjim stranama. Na naslovnoj strani izdvojte najvažnije kategorije ili proizvode i na taj način naglasite ono što vam je bitno.

Uvek pođite od toga da sajt pravite za korisnike a ne pretraživače i trudite se da ljudima maksimalno pojednostavite pretragu na sajtu, da im pružite sve informacije koje mislite da će im biti potrebne.

Kada završite, uvek se konsultujte sa nekim ko ima iskustva u internet marketingu. Razgovarajte sa agencijom koja je pravila vebsajt i zatražite pomoć kako biste bili sigurni da je osmišljena struktura dobra.


4. Dizajn sajta

4.1. Odlučili ste se za web agenciju

Kada odredite svrhu sajta odnosno to čemu služi, kada osmislite strukturu menija, naslovnih i unutrašnjih strana, vreme je za vizuelno predstavljanje. Ukoliko pravljenje sajta prepustite nekoj veb agenciji, dizajneri će vam napraviti grafički prikaz svih stranica vebsajta: naslovna strana, portfolio, stranica sa proizvodima, blog…

digitalna agencija sa kompletnom uslugom - PopArt Studio

Budite sigurni da je ono što je veb dizajner osmislio baš ono što i sami želite i obavezno vodite računa da ukažete na sve nedostatke koje smatrate da taj dizajn ima. Trudite se da posmatrate sajt sa funkcionalne strane, imajući u vidu to da li bi vama kao korisniku bilo logično da se sajtom krećete onako kako vam je predstavljeno.

Kada budete zadovoljni dizajnom, prelazi se na izradu.


4.2. Odlučili ste se za izradu sajta van firme

A šta ako sajt pravi osoba koja nije deo veb agencije već samostalno nudi uslugu?

U tom slučaju vaš zadatak je nešto komplikovaniji. Moraćete da istražite i pronađete primere sajtova koji se vama dopadaju i da tačno precizirate gde i šta želite da se nalazi na stranici. Zatražite od programera da vas obaveštava o napredovanju i da vam daje uvid u to kako teče njegov rad.

Obavezno vodite računa o tome da mu ukažete na sve nedostatke koje uočite isto kao što biste to radili sa veb dizajnerom. Veoma je bitno da sajt ima sve opcije koja smatrate da su neophodne. Ukoliko vam se i učini da deo sajta nije odrađen logički te da se ne snalazite najbolje na tom delu sajta, budite uvereni da ni korisnici neće moći da se snađu. Svaki element sajta mora biti logičan.


5. Ubacite kvalitetan sadržaj

Vreme je došlo za pisanje sadržaja i postavljanje istog na sajt. Ovo može biti zaista mukotrpan i dugotrajan proces koji zahteva zaista dosta vremena i istraživanja.

Za stvaranje sadržaja uvek možete da zatražite pomoć od osobe koja se profesionalno bavi pisanjem tekstova za veb (eng. copywriter). Bitno je da joj/mu tokom sastanka na najbolji način predstavite svoju početnu zamisao (sada će vam biti drago što ste pametno odradili prvi korak pre pronalaska agencije). Nemojte previše detaljisati kako ih ne biste zbunili ali se trudite da dobiju sve informacije kako bi mogli da sačine kvalitetan sadržaj.

5.1. Nemojte prepisivati

S druge strane, ako se odlučite da uštedite novac i sami napišete tekstove, pripremite se za temeljno istraživanje. Dobro izučite čitavu oblast koju pokriva vaš sajt. Sada već znate strukturu stranica i o čemu sve treba da pišete. Istražite konkurenciju ali nemojte prepisivati. Gugl ne voli prepisivače i sigurno neće dobro kotirati sadržaj koji nije jedinstven.

Sačinite sadržaj sa vaše stranice iz svoje glave vodeći računa o tome da obratite pažnju na ključne reči za koje želite dobre pozicije u pretrazi. Koristite te ključne reči i varijacije tih ključnih reči u tekstovima, naslovima, podnaslovima. Ali nemojte pretrpavati sajt. Trudite se da jedna ključna reč ili fraza bude maksimalno tri puta zastupljena na jednoj stranici.

5.2. Sadržaj je ključ uspeha

Sajt sa dobro strukturom, odličnim funkcionalnostima i izvanrednim sadržajem koji u potpunosti odgovara upitu koji korisnik napiše u pretrazi ima sve preduslove da se dobro rangira na pretraživačima.

5.3. Ne zaboravite poziv na akciju

Ovo je nešto što se veoma često zaboravlja. Trudite se da gde god je to moguće postavite poziv na akciju. Uputite korisnike na proizvod ili uslugu koju nudite. Ukažite im na još zanimljivih tekstova na vašem blogu.

Nemojte zaboraviti šta je cilj sajta i pozovite korisnike da pogledaju još sadržaja ili kupe vaš proizvod. Nemojte odmah na početku stranice ili teksta da napadate ljude da kupe vaš proizvod. Prvo ih uvedite u priču, kroz sadržaj ih ubedite da im je to potrebno. Ukažite im na problem koji imaju a nakon toga im predstavite rešenje kroz poziv na akciju.



Šta ne treba raditi

Predstavili smo neke osnovne stvari koje treba raditi a koje će uz kasniju SEO optimizaciju sajta doprineti zauzimanju dobre pozicije na pretraživačima.

Dakako, neke stvari treba i izbegavati:

1) Izbegavajte situacije u kojima ćete zbunjivati korisnike.

Postavljanje linka koji ne vodi nikuda (ili vodi na 404 stranicu koja ne postoji), postavljanje naziva linka koji vodi ka stranici koja ne odgovara (npr. link za obuku pasa vodi ka stranici gde su predstavljeni svi psi koje su prošli kroz obuku), nemogućnost da se pronađe formular za kontakt i sl. – sve to može doprineti smanjenu kvaliteta sajta a to upravo utiče na dobro rangiranje. Uvek se trudite da korisnik na što jednostavniji i brži način pronađe ono što mu je potrebno.


2) Izbegavajte pravljenje duplih strana

Duple strane su najčešći uzrok nemogućnosti sajta da se rangira na prvoj stranici Gugla. Izbegavajte kreiranje duplog sadržaja.

Ako imate jedan proizvod koji dolazi u različitoj gramaži, nemojte praviti posebnu stranu za svako pakovanje. Ma koliko se vama takva ideja činila privlačnom, na sajtu neće funkcionisati dobro i zbunjivaće i Gugl i korisnike. Rešite to na drugačiji način: npr. dodavanjem funkcionalnosti koja će omogućiti korisniku da samostalno izabere količinu koju želi da kupi.


3) Grupišite sadržaj iz iste kategorije na jednu stranu

Nemojte pisati o ljiljanima na 3 različite strane koje imaju 3 različite URL adrese (URL adresa je lokacija veb stranice ili datoteke na internetu). Napravite jednu stranicu na kojoj ćete objasniti sve što je potrebno.


4) Nemojte pretrpavati sajt ključnim rečima

Sajt koji je pretrpan ključnim rečima gotovo sigurno neće moći dobro da se rangira. Gugl je razvio algoritam koji jako dobro prati sve što je predstavljeno na sajtu i stranicama sajta i neće dozvoliti bilo kakav vid manipulacije.

Pišite sadržaj na sajtu za korisnike a ne za pretraživače jer je to jedini put ka uspehu.


5) Nemojte praviti sajt za reklamiranje

Pravljenje sajta kome je osnovna svrha da privuče korisnike da se reklamiraju ili koji će sadržati Guglove reklame nikako nije dobra ideja.

Budite veoma pažljivi. Korisnici ne vole reklame i sajtove pretrpane nepotrebnim sadržajem. Ako imate korporativni vebsajt zaboravite na reklame. One nikako ne smeju da vam budu u središtu pažnje.


6) Kvalitet dolazi u informacijama

Vaš sajt mora da obiluje korisnim informacijama. Onda kada bude postigao dovoljan broj poseta u toku nekog vremenskog perioda, tek tada možete da se okrenete monetizaciji sajta i uključivanju reklama.


Ukoliko se budete pridržavali ovih nekoliko smernica prilikom izrade sajta i budete usmeravali dizajnere i programere kako treba, vaš sajt će sigurno imati dobre pozicije u pretrazi. Ako nakon toga bude radili i optimizaciju sajta, povećaćete sebi šanse da nadmašite konkurenciju i ustoličićete se na vrhu prve stranice Gugla.


Sviđa vam se ovaj članak? Naučite još o optimizaciji sajtova: