Inspirativne kombinacije fontova 757

Tipografija se znatno oslanja na vizuelni utisak. Upravo zbog toga treba dosta pažnje pokloniti kombinacijama fontova u naslovu i telu teksta. Ali, kako pronaći ispravne kombinacije fontova?

Sa razvojem interneta i dostupnošću sve većeg broja fontova, polako se počela razvijati prava mala nauka oko tipografskog sloga i uparivanja fontova na sajtovima, ali i u grafičkom dizajnu uopšte. Potraga za pravim fontom može se činiti dovoljno napornom, te je razumljivo što je istovremena potraga za dva komplementarna fonta još teža. Uprkos velikoj potražnji, na tržištu nema mnogo (upotrebljivh) resursa koji mogu olakšati ovaj proces, pa zato uvek tražimo nove i bolje.

U nastavku pogledajte dobre primere iz prakse, tj. 5 inspirativnih kombinacija fontova na različitim sajtovima. Ko zna, možda vam upravo neka od njih posluži kao inspiracija!


5 inspirativnih parova fontova za naslove i telo teksta na vebsajtovima

#1: „Century Gothic” i „PT Serif”

Vrlo efektivnu beserifno-serifnu kombinacija fontova na sajtu italijanske firme za dizajn enterijera predstavljaju fontovi „PT Serif” u telu teksta i „Century Gothic” u naslovima.

Inspirativne kombinacije fontova 1
Fontovi „Century Gothic” i „PT Serif” čine vrlo efektivnu beserifno-serifnu kombinaciju

Oba su suptilno elegantna i savršeno se dopunjuju. Osim toga, „Century Gothic” nalikuje i fontovima „Source Sans” i „Proxima Nova”.


#2: „Kaufmann” i „NeutraDemi”

Iako se kombinacija fontova „Kaufmann” i „NeutraDemi” ne sreće često, ovaj par dobro funkcinioniše.

Inspirativne kombinacije fontova 2
Kombinacija fontova „Kaufmann” i „NeutraDemi” ne sreće često, ali dobro funkcinioniše

„NeutraDemi” je moderni beserifni font koji odiše stilom i elegancijom, a „Kaufmann” dodaje dozu raskoša zahvaljujući rukopisnom izgledu.

Upotrebljivost parova fontova zavisi i od namene, a u ovom slučaju ova kombinacija je pravi izbor.


#3: „Alternate Gothic” i „Georgia”

Jednostavnom, minimalističkom, ravnom dizajnu elektronske prodavnice koja nudi kožnu galanteriju i novčanike odgovara kombinacija beserifnog fonta „Alternate Gothic” i kurzivnog stila serifnog fonta „Georgia”.

Inspirativne kombinacije fontova 3
Fontovi „Alternate Gothic” i „Georgia” odgovaraju jednostavnom, minimalističkom, ravnom dizajnu

Ovakva kombinacija pažnju usredsređuje na proizvod, a to je cilj: da se eliminišu nepotrebni detalji. „Alternate Gothic” odlikuje se jednostavnošću, a „Georgia” je možda jedan od najelegantnijih i nezasluženo potcenjenih serifnih fontova koji postoje. Zajedno su savršen par.


#4: „Cubano” i „Nunito”

Ova dva fonta nisu česta kombinacija, ali samo zato što njihov jedinstveni spoj odgovara tek nekolicini brendova.

Inspirativne kombinacije fontova 4
Fontovi „Cubano” i „Nunito” retko se sreću u paru jer odgovaraju tek nekolicini brendova ili robnih marki

Uprkos tome, ipak dobro odgovaraju neprofitnim i nevladinim organizacijama i dobrotvornim udruženjima, ili, čak, poslovnim poduhvatima zasnovanim na ideji održivosti i ekologije.

Oba fonta su beserifna, što može prouzrokovati vizuelne sukobe na sajtu, ali u ovom slučaju se toliko razlikuju da su uspešno prevazišli ovaj potencijalni problem.


#5: „Proxima Nova” i „Georgia”

Još jedan dobar primer efektivne kombinacije fontova na internetu jesu „Proxima Nova” i „Georgia”. Zapravo, ovaj par verovatno često i srećete, jer je, osim što dobro funkcioniše, odgovara najvećem broju brendova i robnih marki i stilova.

Inspirativne kombinacije fontova 5
Fontovi „Proxima Nova” i „Georgia” česta su kombinacija na vebu jer je odlikuje velika primenljivost

U ovoj beserifno-serifnoj kombinaciji, u telu teksta koristi se serifni font „Georgia”, dok je „Proxima Nova” rezervisana za naslove i podnaslove.


Imate li vi neki primer sajta na kome je tipografija dobro uklopljena? Podelite svoje utiske s nama u odeljku za komentare ili na našim stranicama na društvenim mrežama!

 

Izvor: JustCreative

 

Zanima vas tipografija? Pogledajte povezane članke: