HTTP-zahtevi

Oko 80% vremena odgovora sajta krajnjem korisniku potroši se na front-end. Većina tog vremena je vezana za preuzimanje svih komponenati web stranice: slika, CSS stilova, skripti, fleša, itd. Redukovanjem broja komponenti koji je uključen, smanjuje se broj HTTP request-ova potrebnih za učitavanje stranice.

Jedan način da redukujemo broj komponenti je da pojednostavimo dizajn web stranice. Ali da li onda postoji način da kreiramo stranice bogate sadržajem i da istovremeno imamo veliku brzinu odaziva? Evo nekoliko tehnika za redukovanje HTTP request-a, a da pri tome imamo stranice sa puno kvalitetnog sadržaja.

Kombinovani fajlovi su način da smanjimo broj HTTP request-ova, kombinujući sve skripte u jednu ili slično tome kombinovanjem svih CSS stilova u jedan. Kombinovanje fajlova postaje veći izazov kada skripte i stilovi variraju od stranice do stranice, ali ako uradite ovaj deo procesa razvoja pravilno značajno ćete unarediti brzinu odgovora.

CSS Sprites su preferirani metod redukovanja broja zahteva za učitavanje slika na stranici. Kombinujući pozadinske slike u jednu i upotrebom CSS background-image i background-position osobina da bi prikazali određeni segment slike. Više o upotrebi CSS sprites možete naći na ovom linku.

Mape slika kombinuju više slika u jednu. Ukupna veličina fajla je priblizno ista, ali smanjivanjem broja HTTP request-ova znatno ubrzavate vašu stranicu. Mape slika rade jedino ako slike na stranici graniče, poput traka za navigaciju. Definisanje kordinata slika na mapi zna biti naporno i često može doći do grešaka. Upotreba slika u navigaciji se ne preporučuje, bolje rešenje je koristiti tekst i oblikovati ga putem CSS-a.

Inline slike koriste data: URL shemu da bi ugradili podatke o slikama u aktuelnu stranicu. Ovo može povećati veličinu HTML dokumenta. Međutim ako kombujemo inline slike u jedan keširani CSS stil, na taj način da se smanjuje broj HTTP zahteva i izbegava povećanje veličine stranica. Inline slike trenutno nisu podržane na svim browser-ima, ali treba ostati u toku pošto se ove tehnologije stalno unapređuju.

Smanjivanje broja HTTP request-ova na stranici je dobar početak. Ovo je najvažnije pravilo kojeg se treba držati, jer može da znatno unapredi performanse sajta, naročito za posetioce koji prvi put dolaze na Vaš sajt, pošto je prvi utisak često i najvažniji.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.