sadrzaj-i-seo-drustvene-mreze

Razvoj društvenih medija doneo je velike promene i nove trendove u svetu interneta. Pažnju nam je privukao grafikon sa sajta brafton.com o tome da je sadržaj u očima Googla i Binga novi SEO.

Kvalitetan sadržaj je ključ za uspešno rangiranje na Googlu – Matt Cutts, Google

Ovaj citat naravno potvrđuje staru malo zapostavljenu izreku – sadržaj je kralj (content is king). Ipak treba napomenuti da sadržaj radi sadržaja nije dovoljan.

Svi signali SEO rangiranja se vrte oko neke vrste sadržaja – Duane Forrester, Bing

Verovatno ste takođe čuli i izraz da su društvene mreže novi SEO. Glavni pretraživači su fokusirani na pružanje najbolje moguće pretrage svojim korisnicima inače oni prestaju da budu „glavni“. Pa prema tome sajtovi koji nude relevantniji sadržaj dobijaju veću vidljivost u rezultatima pretrage.

Uredu, to su neke činjenice vezane za sadržaj, ali šta je sa društvenim medijima? Pre nego se pozabavimo sa tim, da damo odgovore na jedno bitno pitanje.

Šta je to relevantan revantan sadržaj?

Relevantan sadržaj je isproban i testiran način da se stigne do prve stranice u SERPs (Search Engine Results Pages) i tajni sastojak SEO dominacije.

U zavisnosti od toga sa kim razgovarate, relevantan sadržaj može podrazumevati nekoliko različitih stvari:

  1. Za SEO eksperte/webmastere, relevantan sadržaj može značiti optimizaciju sadržaja ključnim rečima da bi povećao rangiranje u rezultatima pretrage.
  2. Za stručnjake Internet marketinga, relevantan sadržaj može da znači sadržaj koji dodaje vrednost njihovim proizvodima i uslugama, utiče na povećanje prodaje i profita.
  3. Za korisnike Interneta, relevantan sadržaj je onaj sadržaj koji zadovoljava njihove trenutne potrebe.

Pošto su pretraživači sada najviše fokusirani na poboljšanje iskustva u pretrazi za korisnike, kao što smo to naveli ranije, stavka #3 se više uklapa u tu sliku nego prve dve i najbolje opisuje šta podrazumeva dobar relevantan sadržaj.

Deliti sadržaj ili ne deliti?

Kada krajnji korisnik dolazi na sajt on najčešće susreće sa sledećim vrstama sadržaja:

  • informacije,
  • zabava,
  • kontraverze – polemike,
  • studije slučaja

Zamislite sebe na mestu korisnika. Ako na primer želite da kupite poslovni računar i pretražujete razne sajtove, želite da nađete sajt koji će vam ponuditi najbolje moguće informacije o tome. Ili možda želite studije slučaja različitih brendova poslovnih računara. Drugim rečima želite sadržaj koji će vam pomoći da donesete ispravnu odluku u tome trenutku.

Ako ocenite da je određeni sadržaj od pomoći ili ubedljiv, šta obično uradite? Podelite ga sa svojim prijateljima, poznanicima, ljudima za koje mislite da bi taj post bio koristan, zar ne? U nastavku pogledajte grafikon sa sajta Braton sa detaljnim objašnjenjem trendova.

sadrzaj-i-seo

Prema istraživanjima na sajtu Brafton:

  • 27 miliona delića onlajn sadržaja se deli svakog dana
  • 1 od 5 poruka sa društvenih mreža uključuje linkove ka sadržaju
  • u 60% deljenih poruka se pominju brendovi ili proizvodi po nazivu

Uredu, kakve veze sada imaju deljene poruke na društvenim medijima sa SEO?

  • Bing koristi Fejsbuk lajk kao rang signal
  • Google smatra koriščenje +1 kao indikator rangiranja
  • Twitter poruke pomažu Googlu da brže indeksira sadržaj

Blogovi i sajtovi sa sadžajem koji se često ažurira, imaju tvitove i deljena na fejsbuku više od ostalih sajtova povećavaju šanse da se nađu na vrhu lanca servera za pretragu. Zapamtite, osnovni faktor brendiranja je u pričama, a priče se zasnivaju na sadržaju.

Zaključak: SEO i Društveni mediji

Vaša  SEO strategija treba da se zasniva na kreiranju sadržaja kojeg će posetioci poželeti da podele preko društvenih medija, ako želite da vaš sajt ostane relevantan, vidljiv i održiv. Zavirimo malo i u budućnost – nedavna izjava Googlovog renomiranog stručnjaka Matt Cuttsa (rukovodilac Google Webspam tima) jasno pokazuje da Google namerava da se udalji od toga da bude samo pretraživač i da će se fokusirati da postane velika baza znanja.

Iako ovo zvuči malo apstraktno postoji velika mogućnost da se web pretraživači zauvek promene. Ostavimo li po strani diskusije o budućnosti tehnologija, sve se svodi na jednu stvar: relevantan sadržaj je dovoljan da bi ga korisnici podelili.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.