devTools-web-development

Google Chrome dodatak za web developere - DevTools doživeo je značajno unapređenje koje nam je privuklo pažnju kao jedna od najvećih tehničkih pobeda u poslednjih nekoliko meseci.

Zapravo DevTools ne nudi kompletan workflow zbog toga što ne možete kreirati nove datoteke, ali možete se lako kretati kroz ceo projekat, vršiti izmene i videti uživo uticaj tih izmena, testirati nove ideje i što je najvažnije – stvarno čuvanje ovih promena na disku bez napuštanja DevTools-a.

Memorisanje

Nakon dugo vremena sada možete menjati izvorni (source) kod direktno na web stranici, a nakon toga izabrati opciju za čuvanje i tako ažurirati trenutno stanje koda – što je veoma moćna opcija.

U nedavnom izdanju DevTools-a ova mogućnost funkcioniše tako što pre nego što sačuva fajl prvo zahteva ekstenziju, a zatim vas pita gde želite da ga sačuvate. Kada radite sa aplikacijama na strani klijenta imate statičke JavaScript ili CSS fajlove koje možete jednostavno izmeniti i sačuvati direktno na disku.

Za developere, ovo na izgled jednostavno unapređenje znači da mogu uraditi veliku količinu kodiranja, testiranja i debagovanja direktno unutar browsera – što značajno smanjuje ponavljanje toka.

Isto tako važan dodatak je da možete dobiti kompletnu listu urađenih modifikacija, ako kliknete desni taster na source kod i izaberete local modifications. Odatle možete videti vreme izmene, šta je izmenjeno i opciju za poništavanje izmene.

Provera koda uživo

Još jedna dobra opcija je dok radimo unutar source panela i eksperimentišemo možemo brzo i lako proveriti stanje promenljivih.

Dodamo tačku prekida (breakpoint) desnim klikom na liniju, a zatim pritisnemo esc da bi prikazali konzolu i tako testirali varijablu ili više linija koda istovremeno da vidimo da li dobijamo rezultat koji se očekujete.

devtools-provera-koda

Sledeća poboljšanja koja se očekuju

DevTools je u konstantno u fazi razvoja pa uskoro možete očekivati nova unapređenja koja će vam olakšati web razvoj. Da bi ostali u toku sa aktuelnim dešavanjima vezano za ovaj projekat sve potrebne informacije možete nači na sajtu chromium.org.

Izdvajamo neka od unapređenja (sa zvaničnog sajta projekta) koja bi voleli da vidimo u budućnosti:

  • mogućnost da se edituje i sačuva source „programa“ (koji je trenutno dostupan samo za čitanje) kao što se može izmeniti JS & CSS,
  • prečica na tastaturi za unošenje komentara koda,
  • autocomplete opcija prilikom izmene u source panelu (dostupna u konzoli),
  • opcija za prelom teksta u source panelu radi boljeg pregleda dugačkog koda kao u elements delu.

Sigurni smo da će DevTools u budućnosti dobiti mnoga poboljšanja koja će olakšati i ubrzati rad web developerima, ali za nas je i opcija „save as“ veliko otkriće.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.