HTML5 je nova verzija HTML standarda i pre ili kasnije svaki web developer će se naći u situaciji da radi na istom i mnogi su shvatili da je mnogo lakše raditi od početka nego migrirati kod iz HTML4 u HTML5 zbog razlika koje postoje između verzija.Zapravo HTML5 nije velika prepravka HTML4 ima dosta sličnosti među njima. Međutim postoje neke esencijalne razlike koje morate imati na umu. U nastavku članka ćemo vam predstaviti neke najbitnije razlike između HTML4 i HTML5.

1. HTML5 se još uvek razvija

Prva razlika je veoma očigledna ali pošto je bitna od nje ćemo početi. Verovatno ste već čitali o tome kako je HTML5 dobar ali to ne menja činjenicu da je on još u razvoju. HTML4 postoji već 10 godina ali je to završen standard koji se neće menjati. Sa druge strane HTML5 je još u ranoj fazi razvitka i mogu se očekivati razne promene.

Sve ovo prethodno navedeno morate uzeti u razmatranje jel kada dizajnirate nove elemente i atribute koji se dodaju ili menjaju nekoliko puta u toku godine ubrzo shvatite da provodite više vremena menjajući sajt koji je u suštini gotov kako biste dobili željeni izgled. Zbog navedenih razloga pametnije je držati se HTML4 za razvijanje i proizvodnju jel je HTML5 još u nastajanju i svakodnevno preživljava promene.

2. Simplifikovana sintaksa

Pojednostavljena doctype deklaracija je samo jedan od noviteta u HTML5. Sada je dovoljno da napišete: <!doctype html> i to je sve. Sintaksa HTML5 je kompatibilna sa HTML4 i XHTML1, ali nije sa SGML.

3. Novi <canvas> element umesto Flash-a

Flash je ujedno i frustracija i oduševljenje za korisnike tako da će biti mnogo developera koji nisu zadovoljni time kako se HTML5 odnosi sa Flash-om. Sa druge strane biće i onih kojima je dosta Flash-a i predugog i sporog učitavanja video-a tu je novi <canvas> element za renderovanje grafike.

Za sada <canvas> element ne pruža sve mogućnosti kao Flash ali pertpostavka je da će pre ili kasnije u potpunosti izbrisati Flash sa web-a. Videćemo da li će se to dogoditi jel su mnogi skeptični po tom pitanju.

4. Novi <header> i <footer> elementi

HTML5 je namenjen da bolje reflektuje novu anatomiju web sajtova. Zbog toga su tu novi elementi kao <header> i <footer> koji su specijalno dizajnirani da obeleže ove delove web sajta. Ovakav razvitak u jeziku čini nepotrebnim identifikovanje ova dva elementa sa <div> tagom.

5. Novi <section> i <article> elementi

Slično sa <header> i <footer> elementima, novi <section> i <article> elementi predstavljeni u HTML5 dozvoljavaju developerima da označe ove delove na strani kao takve. Verovatno kao dodatak u boljem struktuiranju koda ovo će imati pozitivan efekat na SEO tako da će pretraživači brže i lakše rangirati vaše stranice.

6. Novi <menu> i <figure> elementi

Novi <menu> element može da se koristi za konvencionalne menije ali isto tako i za toolbar-ove i contekst menije, iako ovo nisu neki često korišćeni elementi na strani. Slično tome novi <figure> element je dodatni način da se slože tekst i slike u profesionalnom maniru. Tačno je da i meni i figure mogu da se definišu u CSS-u ali dobro je što mogu da se koriste i kao ugrađeni HTML5 elementi.

7. Novi <audio> i <video> elementi

Novi <audio> i <video> elementi su verovatno dva najkorisnija dodatka u HTML5. Kao što ime implicira oni se koriste za embedovanje audio i video fajlova. Tu su još neki novi multimedijalni elementi i atributi kao što je <track>, koji pruža tekst trekova za video elemente. Sa ovim dodacima HTML5 postaje sve više Web 2.0-friendly. Problem je što kada HTML5 postane opšte prihvaćen Web 2.0 će biti stara vest.

8. Potpuno novi nivo za formulare

<form> i <forminput> elementi su preživeli mnoge izmene i sada imaju mnoge nove atribute (kao i modifikovane stare). Ako često koristite formulare dajte sebi vremena da pregledate koje su neke značajne promene kod ovih elemenata.

9. Nema više <b> i <font>

Ovo je jedna od promena koja je mnogima nejasna još uvek. Mnogi su i dalje zbunjeni i negoduju zbog uklanjanja <b> i <font> elemenata. Poznato je da se ovo rešava putem CSS-a pa zbog toga su ovi elementi uklonjeni iz HTML5.

10. Nema više <frame>, <center>, <big>

Ovi elementi su izbačeni iz razloga što su nepotrebni i nema potrebe da su prisutni jel se praktično ne koriste. Ovih 10 razlika između HTML4 i HTML5 su samo mali deo onoga što je novo u specifikaciji. Kao dodatak ovim bitnim izmenama napomenućemo i neke manje kao što je novi obrnuti atribut <ol> elementa koji omogućava da lista bude sortirana u silaznom redu ili modifikovano korišćenje <u> elementa.

Međutim ovih mali izmena ima toliko da ne možemo sve da ih pomenemo ovde. Nove izmene se dešavaju svakodnevno pa ako želite da budete u toku posećujte sa vremena na vreme stranu razlike između HTML4 i HTML5. Iako većina novih verzija popularnih browsera podržava HTML5 oni ne podržavaju sve nove elemente i atribute tako da postoji rizik da vam stranice ne izgledaju isto kod svih korisnika. Na vama je da odlučite da li ćete koristiti HTML5 ili ćete sačekati da postane gotov proizvod.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.