Otkada je osnovan WWW Konzorcijum, popularno nazvan W3C, nastala je poplava nesporazuma i dogovaranja koji se odnose na standarde za validaciju kodova web stranica pisanih u HTML-u i CSS-u. Postupak validacije je usmeren na kompatibilnost web sajta sa različitim pretraživačima.

W3C nesumnjivo povećava korisnost i kompatibilnost svakog projekta. Odredba o pravljenju ispravnih kodova je, bez greške, postojanje validacije učinila veoma popularnim među web dizajnerima. Slično, za SEO industriju, W3C je „izmišljen“ alat.

Nemogućnost web sajtova da se prilagode različitim pretraživačima dovelo je do značajnog smanjenja poseta. Stoga, dizajniranje sajtova da budu pristupačni korisnicima koji ne žele da se prilagođavaju, povećava uspešnost Vašeg projekta. Iz tog razloga je važno usaglasiti sajt sa standardima koje zahteva industrija, a koji su u skladu sa W3C odredbama.

Osim toga, validacija Vašeg izvornog koda reflektuje karakter i imidž Vaše kompanije, i pomaže u ostvarivanju boljeg i uspešnijeg poslovanja. Ovi standardi predstavljaju veliku podršku korisnicima, jer uklanjaju greške, i time omogućavaju gotovo identičan prikaz web stranice, bez obzira na pretraživač koji se upotrebljava.

Svi web profesionalci odobravaju standarde za validaciju kao oznake za stručnost i kompetenciju. U osnovi gledano, W3C ima sledeće ciljeve:

  • Održavanje kompatibilnosti sa različitim web pretraživačima
  • Identifikacija i ispravljanje grešaka u kodovanju
  • Poboljšanje prezentacije web sajta
  • Uklanjanje zastarelih kodova
  • Povećanje kompetencije web stranice pomoću čistih kodova

Zbog svega navedenog, W3C validacija je postala sinonim za profesionalnost, i uspela je da postane uspešno oruđe za web developere.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.