Ukoliko uporedimo Google Chrome sa njegovom konkurencijom, on relativno nov. Međutim, njegova popularnost raste veoma brzo. Chrome je po mnogim istraživanjima drugi najkorišćeniji browser, dok je prvi Firefox. Uzimajući ovo u obzir i s obzirom da je Chrome veoma popularan browser, predstavljamo najpopularnije dodatke za web dizajnere i developere.

Web Developer

chrome extensions

Web Developer toolbar po instalaciji dodaje dugmad i opcije za manipulisanje raznim web dizajn alatima. Ovo je zvanična konverzija popularnog Web Developer dodatka za Firefox koju je napisala ista osoba.

BuiltWith

chrome extensions

BuiltWith je alat za proveru sajta. Po pregledu stranice, BuiltWith vraća sve tehnologije koje se mogu naći na aktivnoj stranici. Cilj ovog alata je da se pomogne developerima i dizajnerima da saznaju koje tehnologije se koriste da se napravi stranica i da se odluče da li da oni sami te tehnologije implementiraju u svoje projekte.

Eye Dropper

chrome extensions

Eye Dropper je dodatak za Google Chrome i Chromium. Daje mogućnost da se odabere boja sa bilo kog sajta, što ga čini odličnim alatom za web dizajnere.

MeasureIt!

chrome extensions

Measureit! dozvoljava crtanje lenjira koji će pokazati visinu i širinu bilo kog selektovanog elementa na stranici.

Window Resizer

chrome extensions

Ovaj dodatak menja veličinu prozora browsera kako bi simulirao razne rezolucije. Najkorisniji je za testiranje izgleda sajta u različitim rezolucijama.

csscan

chrome extensions

Inspirisan Firefox CssViewer dodatkom, ovaj Chrome dodatak dozvoljava vam da lako skenirate CSS svojstva i atribute elementa na stranici.

MultiSwitch

chrome extensions

Kadgod imate potrebu da jednostavno prebacite između development, test ili produktivnih hostova, tu je multiswitch.

Speed Tracer

chrome extensions

Speed Tracer je alat koji pomaže da se nađe i popravi problem u performansama u Vašoj web aplikaciji. Prikazuje mere koje su uzete iz browsera, zatim ih testira i analizira dok se aplikacija pokreće.

Awesome Screenshot

chrome extensions

Awesome Screenshot daje opciju snimanja cele strane ili nekog dela, beleži je sa trouglovima, krugovima, strelicama, linijama ili tekstom, zamagljuje osetljive podatke, jednim klikom se uploaduje i sharuje. Podržava PNG i ostale popularne formate.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.