Izrada unikatnih WordPress tema prilagođenih isključivo vašim potrebama

Kada je u pitanju veb lokacija vaše kompanije nameću se 2 krucijalna pitanja:

  1. Da li odabrati WordPress teme sa postojećim šablonom?
  2. Da li angažovati veb developere za izradu WordPress teme prilagođene vašem poslovanju?

Ova odluka nije laka s obzirom na to da odabir teme zavisi od zahteva, želja, potreba i očekivanja vlasnika veb-sajta. Ako vi ili vaša kompanija imate budžet, onda je WordPress tema prilagođena po meri vredna ozbiljnog razmatranja. Ipak, ne treba štedeti na esencijalnim faktorima koji mogu vašem poslovanju doneti samo korist.

Zašto smatramo da su prilagođene WordPress teme bolje za vaše poslovanje? Samo neke od prednosti su: originalnost i inovativnost, brzina, nadogradnja postojećih funkcija, podrška, pouzdanost, a u nastavku teksta razmotrićemo ove i druge benefite.

 

  • Originalnost

Prilagođena WordPress tema je način da se vaše poslovanje izdvaja od gomile drugih. Da se razumemo, vaš sajt možete razviti korišćenjem besplatnih tema dostupnih na internetu ili, s druge strane, korišćenjem plaćenih, premium tema koje podrazumevaju bolje funkcije i konfiguraciju.

Ipak, najbolja opcija su WordPress teme napravljene po meri koje vašoj veb lokaciji pružaju jedinstven identitet i daju joj na originalnosti. Tema vaše veb stranice mora biti u skladu sa zahtevima brenda i tako će se razlikovati od konkurencije. Originalnost se uvek ceni, pa i kad je u pitanju izgradnja imidža na onlajn sceni.

 

  • Brzina

Kada unajmite WordPress stručnjake kako bi vam napravili prilagođenu temu, to znači da će samo funkcije koje su vam potrebne biti uključene u vašu temu. Manje kodova automatski znači i bržu veb lokaciju, što je jako bitno budući da Google nagrađuje brže veb stranice i stavlja ih u sam vrh pretraživača.

Kada je tema dobro kodirana, SEO optimizovana, brže će se i učitavati, a brzina je, kao što smo rekli, jedan od najvažnijih faktora kod rangiranja na pretraživačima.

Dakle, prilagođene WordPress teme su brže u odnosu na već postojeće, besplatne teme.

 

  • Privlačnost dizajna

Prilagođeni dizajn teme je glavni način da se vaša kompanija istakne u odnosu na more drugih. Kada kupite temu sa gotovim dizajnom, on može da guši vašu kreativnost i nameru koju želite da postignete.

WordPress nikako ne bi trebalo da ograničava estetiku vaše veb stranice. Uz profesionalnog dizajnera i programera tema, lako ćete ispuniti naznačene ciljeve. Moći ćete svoj vizuelni identitet da gradite od nule, tj. da sami utičete na izbor boja, fontova i drugih elemenata koji će vam obezbediti inovativnost.

 

  • Bolja podrška

Ako unajmite stručnjaka za stvaranje WordPress teme, imaćete veću tehničku podršku. Pre odabira stručnjaka ili agencije, izvršite dobro istraživanje kako biste napravili najbolji izbor. Odaberite one koji imaju najviše kredibiliteta i koji vam ulivaju poverenje.

Takođe, kada unajmite stručnjake, oni će biti zaduženi za obavljanje onih poslova koji vama možda oduzimaju više vremena i zahtevaju veću pažnju. Na taj način, fokusiraćete se na druge segmente vašeg poslovanja, na ono što je vama najbitnije. Ovako, moraćete svoje vreme da rasipate na probleme koji vam možda nisu prioritetni i koji nisu vaša sfera interesovanja (npr. tehničke karakteristike, programiranje, dizajn i sl).

Naposletku, ključ uspešnog poslovanja je fokus na onome što radite dobro, a sa druge strane možete platiti ljude da obavljaju ono što vam ne ide. Rekli bismo da je to situacija u kojoj je svako na dobitku.

Kod besplatnih tema često izostaje podrška, te ukoliko vam je potrebna pomoć, ne možete se nikome obratiti preko mejla, foruma, poziva i sl. Dobra podrška obično podrazumeva i detaljna uputstva za instalaciju teme, tutorijale ili dokumente koji daju odgovore na najčešće postavljena pitanja.

 

  • Prilagođena WordPress tema se bolje prilagođava vašim potrebama

Ako vaša veb lokacija ima prilagođene ili složene potrebe, moraćete da dodate još neke parametre i izvršite dodatna podešavanja. U tom smislu, prilagođena tema se bolje kotira jer dobijate samo funkcije koje su vam potrebne. Takođe, vaš programer za izradu teme može da kreira posebno prilagođene interfejse za vaš sadržaj. To podrazumeva i optimizovani pregled na svim uređajima.

Prilagođena tema nudi širok dijapazon opcija, pa se tako možete odlučiti za specifičan izgled menija, za posebnu landing stranicu, karakterističnu početnu stranu, izgled zaglavlja itd.

Ukoliko niste vični programerskim poslovima i nije vam poznata terminologija kodova, najbolje je da angažujete programere kako biste uštedeli svoje vreme, um i energiju.

 

  • Bezbednost

Prilagođena WordPress tema je bolja opcija u odnosu na unapred razvijenu temu koja dolazi sa određenim problemima koji se tiču bezbednosti. Ukoliko se odlučite za već postojeću, besplatnu temu, obratite pažnju na ocenu teme i njenih dodataka. Dakle, pažljivo procenite šta ćete koristiti da biste bili sigurni da gradite bezbedan sajt.

Kada su u pitanju dodaci, bolja opcija je da se instalira samo ono što je suštinski neophodno jer to znači i manju mogućnost za hakovanje. Nikako ne želite da hakeri neovlašćeno prisvoje podatke vaših korisnika.

Besplatne teme su najmanje sigurne, dok prilagođene WordPress teme omogućavaju visoku sigurnost sadržaja veb stranice. Zašto je to tako? Jednostavno, zato što se ta tema izrađuje namenski za vas, uz pregledan kod, a pritom se i stalno ažurira. Kada se kreira isključivo za vas, znaćete da su ispoštovani svi bezbednosni protokoli. Nećete morati da brinete jer je zaštita podataka vaših korisnika na maksimalnom nivou.

 

  • Izuzetnost

Prilagođena WordPress tema gradi jedinstvenu veb platformu za onlajn poslovanje i daje joj identitet brenda. Zaključićete da je taj segment idealan za izdvajanje od konkurencije. Vaš sajt će tako postati prepoznatljiv i drugačiji od svih iz vaše branše. Imate neograničene mogućnosti da izgradite logo po vašoj meri.

 

  • Cena

Kada se sve uzme u obzir, prilagođene WordPress teme na kraju manje koštaju u odnosu na unapred razvijene teme. Zbog čega? U slučaju već postojećih tema, morate da platite neke dodatne usluge, kao što su upravljanje izvornim kodom, razvoj dodataka, rekonstrukciju teme u skladu sa poslovnim karakteristikama itd. Kod prilagođenih tema nema dodatnih zahteva.

 

  • Lako održavanje i upravljanje

Održavanje i upravljanje prilagođenom temom je veoma lako. Programer koji je izmislio teme može lako održavati i uređivati veb lokaciju i vršiti potrebne izmene. Takođe, prilagođena tema obezbeđuje najnovija ažuriranja.

Postoji mogućnost da unapred kreirane teme posetioce vaše veb lokacije mogu da zbune zbog nepotrebnih prepreka koje se tiču navigacije, a često su preopterećene i različitim nepotrebnim funkcijama. Kada imate prilagođenu temu, programer će sve učiniti da ne dođe do tih prepreka.

 

  • Kompatibilnost

Ovaj faktor podrazumeva da je WordPress tema kompatibilna sa različitim pretraživačima. U tom smislu, verovatno vam je poznato da Google nije jedini (neki od pretraživača su i Opera, Internet Explorer, Firefox, Safari…).

Kod prilagođenih WordPress tema programeri vode računa o kompatibilnosti koristeći namenske alate za tu svrhu.


Zaključak

Ukoliko želite da vaš sajt bude dopadljiv, jednostavan za upotrebu i funkcionalan, onda je izrada prilagođene WordPress teme najbolji izbor.

Ona vam provereno nudi napredne opcije koje omogućavaju da vaš sajt bude preciznije prilagođen vašim zahtevima, pri čemu će definitivno ispuniti zahteve vaših korisnika. Dakle, od samog početka sajt će biti kreiran isključivo po vašim zahtevima.

Dragana Obradović

Sa diplomom master profesora srpske književnosti i jezika, svoje dosadašnje radno iskustvo provela je kao profesor, lektor, content i copywriter. Veliki je zaljubljenik u digitalni marketing, koji joj pomaže da izrazi svoju kreativnost. Piše tekstove iz različitih oblasti zahvaljujući radoznalosti i istraživačkom duhu koji poseduje.