UX_pisanje

„Moraš biti pijan od pisanja da te realnost ne bi uništila“, napisao je američki romanopisac Rej Bredberi u svojoj knjizi Zen u umetnosti pisanja. On je naravno mislio na umetnost pisanja fikcije, a mi ovde imamo potpuno suprotan savet za vas u vezi sa umetnosti UX pisanja: za svaku reč koju napišete, proverite realnost.

Drugim rečima, morate se držati korisničkog ponašanja da vaša mašta ne bi uništila vaš trud.

Dobro, i šta to znači? O čemu pisci o korisničkom iskustvu (UX) zapravo pišu? Da li UX dizajneri treba da budu i UX pisci? Zar nije pisanje nešto o čemu autor treba da razmišlja?

Da, razumemo šta mislite. U idealnoj situaciji, dizajneri treba da dizajniraju, a pisci treba da pišu.

Dakle, u idealnoj situaciji treba da postoji profesionalan pisac – UX pisac – koji je uključen u ceo UX proces – od ideacije do istraživanja do razvoja i do stvaranja. Međutim, u stvarnom životu postoji mnogo više onih ne baš idealnih situacija gde se UX dizajneri sami bave i pisanjem.

Hajde da detaljnije objasnimo šta je UX pisanje i koliko je pisanje o korisničkom iskustvu važno za veb dizajn.

 

Šta je UX pisanje

Glavna uloga UX pisanja je smišljanje savršenog spoja reči i slika, funkcija i drugih digitalnih elemenata da bi se napravio inspirativan i dosledan narativ.

Širom sveta raste potražnja za UX piscima. Kao što smo mogli da vidimo u biltenu za poslove UX pisaca koji je napravio Gordon Mekrej, tokom prethodnih nekoliko meseci kompanije kao što su Amazon, LinkedIn, Slack, Dropbox, Spotify i mnoge druge su tražile UX pisce, tj. dizajnere sadržaja, pisce sadržaja, UI pisce, itd.

A šta je tačno njihov posao?

Neke od ključnih odgovornosti UX pisaca uključuju:

  • Pravljenje (i praćenje) stilskih vodiča kompanije
  • Pravljenje i implementacija strategije content-a, kratkoročne i dugoročne
  • Pisanje mikroskopije za CTA tastere, važne poruke, iskačuće prozore, itd.
  • Pisanje u dužoj formi
  • Pisanje za ankete, formulare, slike, video klipove, itd.
  • Saradnja sa raznim odeljenjima (zakonsko, finansijsko, R&D, menadžment na C-nivou, itd.) za usklađivanje kopije sa ciljevima firme
  • Razumevanje podatke o proizvodnoj metrici i njeno usklađivanje sa sadržajnom strategijom

Kao što vidite, UX pisac je neka vrsta pisca sadržaja, ali postoji razlika. UX pisac ima mnogo specifičniju poziciju od pisca sadržaja.

Mikroskopija pisanja je još jedan veoma bitan zadatak u UX pisanju. Mikroskopija se obično odnosi na jednu reč ili frazu koja se koristi da privuče pažnju korisnika i da im pruži relevantnije informacije dok ih vodi kroz vebsajt.

laptop i sveska
Izvor: Unsplash

Zašto je UX pisanje bitno

Svakom korisniku treba neko uputstvo dok koristi vebsajt, aplikaciju, ili softver. UX pisanje premošćuje jaz između vizuelnog rasporeda i upotrebljivosti, između proizvoda i njegovih korisnika. Ponekad pisani opis ili uputstvo nisu uključeni, ali u velikoj većini slučajeva reči su deo procesa na vebsajtu, korak po korak. A sve te reči spadaju u UX pisanje.

Dakle, strateško razmišljanje i kritički stav su neophodni za kvalitetan razvoj proizvoda. Kao što je Patrik Stafor napisao za blog, „dizajnerski timovi sada potpuno shvataju da reči čine dizajnersku etiku isto toliko koliko i okvir.“

Zašto je bitno imati pisce u timu?

  1. Pisci više koriste konverzacioni jezik, što olakšava korisnicima da razumeju proizvod
  2. Pisci umeju da dodaju osećanja rečima i da izazovu emotivnu reakciju kod korisnika
  3. Pisci umeju da održe doslednost brenda dok prate stil kompanije, ton glasa, itd.
  4. Pisci su usmereni ka detaljima i obično ne propuštaju pogrešno napisane reči, pogrešno stavljene zareze ili nepravilne fraze u tekstu, što povećava poverenje u proizvod.
ux writing user side ux design
Izvor: Unsplash

Kako se isticati u UX pisanju

Zamislite personu korisnika i stavite se na njihovo mesto

„Svaki veliki dizajn počinje još većom pričom“, rekla je dizajner i kreativni direktor Lorinda Mamo. Pripovedanje je svakako jedno od najboljih načina stvaranja narativa koji će osnažiti vaš brend ili digitalni proizvod.

Pripovedanje je takođe jedan od sjajnih načina za pravljenje odličnog korisničkog iskustva. Kako to? Pa ako želite da dizajnirate za korisnike, onda treba da razmišljate kao korisnici. Takle, trebalo bi da zamislite takozvanu personu korisnika koja će predstavljati prosečnog korisnika vaših proizvoda ili usluga.

Možete da se udubite u dizajnerske procese razmišljanja za UX i da koristite mape empatije da biste saznali šta vaša persona kaže, radi, misli i oseća. Zatim možete koristiti metodu mapiranja puta da vizualno predstavite svaki korak koji će vaša persona napraviti dok rukuje vašim digitalnim proizvodom – vebsajt, veb aplikacija, SaaS, e-prodavnica, mobilna aplikacija…

Kada zamislite i kontekstualizujete vašeg korisnika, možete početi da pričate njihovu priču i da vidite kuda će vas ona odvesti. To će vam mnogo olakšati da uočite bolne tačke i mane u dizajnu proizvoda.

Ali morate biti pažljivi. Kada zamišljate prosečnu osobu, možete upasti u klopku stereotipa, zaključivanja iz pretpostavki, i trošenja previše vremena razmišljajući o nepotrebnim detaljima. Dakle, pokušajte da ne kontemplirate o dilemama poput „da li ova persona više voli mačke ili pse“, „da li ovoj personi treba jedan ili dva automobila“, „da li je ova persona vegetarijanac ili vegan“, itd. Ukoliko ova pitanja nisu ključna za vaše istraživanje, zaboravite ih. Nemojte ulaziti preduboko u priču.

Izvor: Unsplash

Pitajte prava pitanja i odgovori će doći

Albert Ajnštajn je jednom rekao: „Kada bih imao sat vremena da rešim problem, prvih 55 minuta bih proveo smišljajući prava pitanja, jer kada znam pravo pitanje mogu da rešim problem za manje od 5 minuta.“

Ovu formulu možete primeniti i na proces UX dizajna. Trebalo bi da provodite dosta vremena definišući specifične korisničke probleme i postavljajući prava pitanja, jer kada imate problem u odgovarajućem okviru doći ćete do rešenja prilično brzo.

 

Budite radoznali i analitički

U gorenavedem članku, Patrik Staford je takođe objasnio da „UX pisci sprovode istraživanje, razumeju najbolje UX prakse, i stvaraju čitava korisnička iskustva od početka do kraja“.

Pored veštine pisanja, UX pisci treba da razviju analitički pristup svakom projektu, da sakupljaju rezultate iz podataka praćenja, da analiziraju velike količine informacija, i da delaju po svom uvidu.

To zahteva duboko učešće u projektu. Stoga je ključno za pisce da imaju odgovarajući način razmišljanja i da poseduju odgovarajuće veštine za takvu ulogu.


Zaključak

Kompanije širom sveta postaju sve više svesne o značaju originalnog digitalnog sadržaja. To je dovelo do određenog porasta u potražnji za UX pisce na poslovnom tržistu. Dizajnerski timovi širom sveta shvataju važnost pravih reči odabranih u procesu pravljenja okvira i prototipa. Svaka reč se računa. I svaka reč ima određeni uticaj na ponašanje korisnika.

Pored toga, bitno je razumeti razliku između UX pisanja i copywritinga. Dok copywriting se fokusira na kreiranje privlačnog i prodajno orijentisanog sadržaja, UX pisanje ima za cilj da unapredi korisničko iskustvo kroz efikasnu komunikaciju i jasne smernice. Oba su važna za uspeh proizvoda, ali imaju različite uloge i strategije.

Veb dizajneri i programeri blisko sarađuju na mnogim projektima. To funkcioniše sasvim dobro za manje proizvode. Međutim, za pravljenje vebsajta za veliku organizaciju, ili za ceo dizajnerski sistem treba da postoji kompletan tim profesionalaca – menadžera, veb dizajnera, programera, pisaca, SEO specijalista i drugih – koji zajedno rade na tom projektu.

Ukoliko planirate da napravite nov vebsajt za vaš biznis i želeli biste da nađete eksperte u veb dizajnu, ne morate više da tražite. Ne brinite ukoliko tim sa kojim želite da sarađujete nije blizu vas. Uvek možete da unajmite iskusan tim bilo gde da se nalazite. Najvažnija stvar je da dobijete veb dizajn visokog kvaliteta i da budete zadovoljni završnim rezultatom.

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.