ppc trendovi 2021

Kao što smo već nekoliko puta spomenuli, pandemija virusa COVID-19 je uspela da promeni potrošačke trendove skoro preko noći prošle godine. Virus je doneo nekoliko promena. Na početku, digitalna zajednica je mislila da će se ceo virtuelni vidokrug naglo zaustaviti kao i skoro sve ostalo u fizičkom svetu.

To nije bio slučaj. Pandemija je sama uspela da promeni digitalni svet. Sa jedne strane, količina robe kupljene preko interneta se povećala, čak i u manje poznatim nišama koje ranije nisu bile toliko zastupljene na mreži. Sa druge strane, promene u ponašanju potrošača su takođe uspele da naprave još konkurentnije okruženje gde različiti brendovi, sajtovi i vlasnici sajtova pokušavaju da pridobiju još veću ciljnu publiku nego ikada ranije.

Dakle, kako uspeti da vaša strategija digitalnog marketinga bude ažurna sa najnovijim trendovima u 2021.? Čitajte dalje da biste saznali.

 

2020: PPC – plaćeno oglašavanje po kliku retrospektiva

Kao što je već pomenuto, prošla godina je bila neprevaziđena u svetu online marketinga. Microsoft-ov prihod od oglasa je prešao 7 milijardi dolara u 2020., dok se Guglov prihod držao negde oko 39 milijardi dolara samo u poslednjem kvartalu prošle godine. Sa ovim ciframa je evidentno da su kompanije uložile ogromne količine novca širom sveta da bi održale svoj biznis tokom nestabilnih vremena. Sa druge strane, onlajn marketing se pokazao kao vredna investicija jer je pandemija naterala ljude da kupuju od kuće, što je rezultiralo u skoku od 174,87 milijardi dolara u ukupnim eCommerce prodajama od 2019. do 2020.

Iako se globalna vakcinacija bliži, neki znakovi ukazuju da trendovi koje je virus stvorio neće uskoro nestati.

Za PPC prodavce, to znači da će morati da se adaptiraju i malo da promene svoj fokus u dolazećem periodu da bi ostali u toku.

 

Proaktivan pristup online marketingu

Situacija sa virusom je nesumnjivo postala ozbiljna vrlo brzo, što je manje-više ostavilo i potrošače i prodavce da sakupljaju delove, trudeći se da se prilagode novoj situaciji. Prodavci su čekali da vide kako će potrošači reagovati i probali su da prilagode svoje strategije shodno tome. Nekoliko brendova su u početku obustavili svoje ulaganje u reklame, da bi samo shvatili da je digitalni teren postao popularniji nego ikad. Takođe, pošto su lokalni biznisi shvatili da nesigurnost situacije i nestabilnu prirodu regulativa, odlučili su da investiraju u opcije onlajn naručivanja i isporuke. Sa druge strane, drugi manji biznisi su morali da se prebace na modele onlajn prodaje samo da bi ostali u poslu.

Sada, godinu dana nakon početka pandemije, 2021. daje prodavcima i biznisima šansu da konačno budu više proaktivni u smislu strategija pretraživačkog marketinga. Veći promet onlajn potrošača je sada „normalan“, što znači da ima više prostora za testiranje, eksperimente, nove strategije i CRO.

Jedna metoda na koju PPC eksperti i prodavci mogu da se fokusiraju ove godine je Zaštitna konkurentna analiza. Eksperti bi uvek trebalo da imaju ključne metrike ispred sebe dok planiraju svoj sledeći potez. Korišćenje alata za pregled, proveravanje konkurentskih izvešataja i uvid u aukcije bi trebalo da bude od istog ključnog značaja kao i istraživanje sezonskih trendova. To znači da, ako kampanja deluje obećavajuće i veoma profitabilno, prodavci ne bi trebalo da se ustručavaju da povećaju svoje ponude, ali takođe bi trebalo da znaju i kada da predaju poziciju na vrhu i da se vrate na testiranje reklama. A kada je profit nizak ili nepostojeći, takođe je u redu povući se. Kampanje se uvek mogu zaustaviti, strategije se uvek mogu promeniti. Nema poente u traćenju novca.
Proaktivnost ne znači samo boriti se za ponude. Takođe je bitno tržište i istraživanje ključnih reči, kao i sve druge taktike koje mogu da poboljšaju domet.

deignrush google analytics
Izvor: Unsplash

Udaljavanje od pojedinca

Sa promenama u Apple-ovom IDFA i Guglovom FloC, privatnost je postala važnija nego ikad. FloC se pojavio sa laganim obezvređivanjem „kolačića“ i stavio je sve korisnike u slične ciljne grupe umesto da prati pojedince onlajn. Na prostom jeziku, to znači da će reklame biti upućene grupama sa sličnim interesima umesto pojedincima. U trenutku pisanja, Gugl kaže da je FloC 95% precizan kao i kolačići. Sa druge strane, Apple-ovo iOS14 ažuriranje je omogućilo korisnicima da odbiju praćenje u aplikacijama.

Šta to znači za prodavce?

Ukratko, to znači da se eksperti nadaju da će Guglova preciznost predviđanja od 95% biti tačna, i da će korisnicima iPhone-a morati da kažu u dve kratke rečenice kako i zašto koriste njihove informacije.

Šta prodavci treba da rade sa privatnošću?

Eksperti preporučuju da prodavci preko pretraživačkog marketinga i analisti treba da prihvate privatnost kad god je to moguže. Pitajte za dozvolu, sakupite šta vam treba, očistite kad završite, i komunicirajte sa korisnikom i recite im za šta se podaci koriste.
Sa ovim promenama na snazi, za prodavce će biti ključno da izričito pitaju za korisničke podatke i da se postaraju da budu transparentni.

 

Komunikacija sa stejkholderima

Nije stvar samo u menjanju onlajn taktika i strategija. Pošto se sve ove promene dešavaju manje-više preko noći, takođe je kritično da prodavci kontaktiraju svoje klijente i postaraju se da razumeju kako se teren menja i šta sledi. Proaktivna komunikacija i blagovremeno obaveštavanje su strateški bitni da bi vaši klijenti/stejkholderi bili obavešteni i spremni na nove trendove.

Uspostavljanje redovnog i namenskog rasporeda izveštavanja/komunikacije je verovatno jedna od najboljih strategija koje prodavci mogu da primene. Izveštavanje za svakog klijenta se treba uspostaviti na redovnoj osnovi i takođe bi trebalo biti prilagođeno. To znači da svaki klijent treba da dobije izveštaj koji se fokusira na njihove glavne metrike i šta one znače. Svaki klijent će imati različite metrike koje su im bitne, i marketing bi trebalo da se stara o njihovim potrebama da bi se osiguralo da razumeju svaki novi marketinški potez.

Takođe je kritično da klijenti razumeju šta te metrike i promene znače. Velika većina vaših klijenata verovatno nisu iskusni PPC profesionalci, što znači da verovatno neće razumeti žargon i različite skraćenice. Dakle, kada pravite izveštaje fokusirajte se da budete razumljivi i za „strance“ i da predstavite cifre na način koji će za njih imati smisla. Jedan sjajan način da to uradite je da im kažete koliko su ključne metrike važne u korisnikovom putu. Kako potencijalan potrošač zapravo dolazi do početne/glavne stranice i kako postaju potrošač kroz razne kanale i marketinške strategije (kao što su bilteni, ciljane reklame, itd.).

Na taj način prodavci će moći ne samo da objasne važnost svake ključne metrike, već i da se postaraju da njihovi klijenti saznaju o najnovijim PPC ažuriranjima i kako će oni uticati na njihov biznis i onlajn kampanje.

 

Automatizacija

Kao što možda već znate, automatizacija je već neko vreme u usponu, i već je evidentno da se digitalni marketing svakog dana sve više i više kreće ka AI i automatizovanoj koreografiji.
Pre samo nekoliko godina, mnogi prodavci su bili prilično nepoverljivi o automatizaciji, i bili su u pravu sa tim stavom. Automatizacija i AI tehnologija iz prošlosti su često bili na „lošem glasu“, jer su zbog njih kompanije gubile i vreme i novac. Međutim, vremena su se promenila. Mašinsko učenje i automatizacija su evoluirali, i omogućavaju prodavcima da koriste sofisticirane alate da bi obogatili put potrošača i optimizovali marketinške zadatke.

Sada, pravi alati vam mogu pomoći da napravite objedinjenu strukturu naloga u Google Ads, kada ne morate da izdvajate svaki uređaj ili publiku. Automatizacija može da vam pomogne sa redovnim izveštajima i prikazivanjem ključnih brojki. Može da pojednostavi put vašeg potrošača, i čak može da pomogne korisničkoj podršci za onlajn poslove.

instagram for business
Izvor: Unsplash

Nalaženje reda u haosu

Pošto potrošači kažu da će verovatno nastaviti sa svojim novim onlajn navikama čak i posle vakcina, marketinški eksperti predviđaju da će put potrošača biti još više raznovrstan nego ranije, i još manje predvidiv.

Potrošači se neće kretati od vrha levka do dna na jednostavan i neometan način, već će verovatno ulaziti i izlaziti, sakupljati podatke, tražiti više sadržaja, istraživati druge kanale, pre nego što obave kupovinu.

To znači da će izveštavanje najverovatnije biti još više detaljno i nijansirano. To takođe znači da će komunikacija sa klijentima i stejkholerima biti još više fokusirana, i da će svakom od njih pokazivati najbolji način da usluže potrošača da bi osigurali kupovinu.


Zaključak

Jednostavno govoreći, povećan broj onlajn korisnika i veća potražnja za robom će biti nova norma u digitalnom svetu. To znači da prodavci treba da budu više proaktivni u smislu pokretanja onlajn kampanja u svakom aspektu, od ponuda do menjanja starih i testiranja novih strategija u hodu. Automatizacija i AI tehnologija će biti u prvom planu, i novi trendovi privatnosti će biti na snazi. A pošto će sve ove stvari umnogome uticati na način na koji biznisi pristupaju onlajn marketingu, prodavci treba da se postaraju da pomognu svojim klijentima da razumeju kako se teren menja i koje strategije treba da usvoje da bi zadržali svoju konkuretnu prednost.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.