Google Ads -novi nacin oglasavanja na guglu 2018

Posle 18 godina postojanja, Google Adwords, alat za oglašavanje na internetu u sklopu onlajn pretrage, uskoro prestaje da postoji kao takav. Od 24. jula 2018. godine obući će novo ruho i postaće Google Ads. Šta to znači za one koji žele da se oglašavaju na Guglu, ali i za stručnjake koji se bave digitalnim marketingom?

Nastavite sa čitanjem, jer u ovom tekstu odgovoramo na to pitanje i fokusiramo se na novitete koje donosi Google Ads, kao izmenjena i ažurirana verzija alata Google AdWords.

Ako ste korisnik ovog Guglovog servisa, verovatno ste već videli zvanično obaveštenje na vebsajtu ili vam je stiglo na imejl adresu.

Naime, Gugl je odlučio da ažurira i pojednostavi onlajn oglašavanje i kreiranje PPC kampanja (eng. pay per click, PPC) u sklopu kanala kao što su onlajn pretraga, YouTube, mape, mobilne aplikacije i mnogi drugi. Tako će, kako najavljuju u Guglu, kompanije moći na sveobuhvatniji način da dopru do još većeg broja potencijalnih kupaca, korisnika i klijenata.

Šta Google Ads donosi novo?

Pored toga što ima novo ime, novi logo, kao i izgled korisničkog interfejsa prilagođen novom vizuelnom identitetu, Google Ads svojim korisnicima nudi i brojne nove opcije za oglašavanje, zadržavajući pritom i one već postojeće.

Aktivna će biti i nova URL adresa preko koje će korisnici moći da pristupe sajtu i svom nalogu:

  • Umesto dosadašnje adrese adwords.google.com, od 24. jula URL će biti ads.google.com
  • Korisnički servis će takođe promeniti URL, pa će umesto google.com/adwords biti support.google.com/google-ads

Kako se navodi u zvaničnom Guglovom saopštenju, ažuriranje servisa neće uticati na performanse kampanja, navigaciju ili izveštavanje. Nekadašnje mogućnosti su i dalje tu, s tim što su neke od njih sada unapređene i upotpunjene novim mogućnostima.

Najznačajnije izmena odnosi se automatizaciju procesa oglašavanja, koja se u najvećoj meri oslanja na takozvano mašinsko učenje (eng. machine learning). To znači da će oglasi mnogo brže i efikasnije moći da se prilagode pretragama korisnika, i to na osnovu samostalnog preračunavanja i procene rezultata.

Google Ads omogućava automatizovan proces za:

  • kreiranje oglasa za mala i srednja preduzeća, odabir ciljne publike, odabir formata i kanala za plasman
  • procenu visine naplate (eng. bidding) za PPC kampanje
  • univerzalne kampanje za aplikacije (eng. universal app campaigns), namenjene povećanju broja instaliranja promovisanih aplikacija
  • dinamične oglase u pretrazi (eng. dynamic search ads), namenjene kompleksnim onlajn prodavnicama koje u svojoj ponudi imaju i po više hiljada proizvoda
  • oglase za onlajn kupovinu, koristeći podatke o najviše 20 konverzija u poslednjih 45 dana, kako bi se maksimalno povećao učinak oglasa i pospešila prodaja.

Da ne bude zabune, i dalje će se određene funkcije za Google Ads podešavati ručno a marketinški stručnjaci će moći da biraju nivo automatizacije za svaku kampanju.

Koji je cilj ažuriranja?

Kako je na zvaničnom blogu kompanije Gugl objasnio Sridar Ramasvami (Sridhar Ramaswamy), stariji potpresednik u Guglovom sektoru Ads & Commerce, oglašavanje na internetu nikada nije bilo uzbudjivije, ali isto tako, nikada nije bilo ni kompleksnije nego što je u poslednje vreme.

„Tokom godina Gugl je razvijao svoj proizvod kako bi pomogao marketinškim stručnjacima da se povežu sa ciljnom grupom putem onlajn pretrage na Guglu, ali sada povezujemo svaki korak koji korisnici naprave dok pretražuju – od teksta, preko multimedijalnih grafika, do video snimaka i još mnogo toga”, napisao je Sridar Ramasvami na blogu.

Drugim rečima, Gugl uvodi jednostavnija rešenja za reklamne proizvode. To će oglašivačima pomoći da odaberu odgovarajuće kampanje za svoje poslovanje, olakšaće im kreiranje pouzdanih oglasa i obezbediti adekvatna korisnička iskustva na svim dostupnim platformama.

Nove Google Ads kampanje

Google Ads donosi čitav spektar mogućnosti oglašavanja na Guglu i svim partnerskim sajtovima i aplikacijama, sa ciljem da omogući povezivanje sa što većim brojem ljudi koji u pretrazi pronalaze tražene odgovore (bilo lokalno ili globalno), gledaju video snimke na sajtu YouTube, koriste Guglove mape ili preuzimaju aplikacije sa servisa Google Play i još mnogo toga.

Posebno se ističu nove mogućnosti za mala i srednja preduzeća koja će kroz nove vrste kampanja moći lakše nego do sada da počnu sa onlajn oglašavanjem ili da angažuju stručnjake za Gugl oglase, koji će u njihovo ime voditi digitalne kampanje.

Vlasnici hotela i drugih smeštajnih objekata u oblasti turizma imaće sada i zaseban centar za upravljanje oglasima u sklopu Google Ads kampanja, dok će svi oni koji posluju lokalno i koriste lokalni domen za svoj vebsajt imati koristi od preciznijeg izveštavanja za svoju radnju, pa i dodatne benefite u oglašavanju u lokalnoj pretrazi.

Pogledajmo koje su to stare opcije unapređene i koje nam nove mogućnosti pruža servis Google Ads.

1. Pametne kampanje za mala i srednja preduzeća

Potpuno nova opcija koju će Google Ads pružati svojim korisnicama jesu takozvane pametne kampanje (eng. smart campaigns) razvijene namenski za preduzetnike i vlasnike malih i srednjih preduzeća, koja možda nemaju marketinške stručnjake u svom timu, te im ovakva vrsta oglašavanja može biti od koristi.

Šta ove oglase čini pametnim?

Činjenica da će kreiranje oglasa, targetiranje publike, odabir kanala prikazivanja – a uskoro i dizajniranje odredišnih stranica za reklamnu kampanju – biti automatizovano, na osnovu prethodno određenog cilja digitalne kampanje. Jedino što će oglašivači podešavati ručno jeste upravo cilj koji se želi postići oglasima, a uz to će moći da odaberu i lokaciju i jezik kampanje.

Ključne reči će tokom oglašavanja biti optimizovane na osnovu mašinskog učenja, a dinamika prikazivanja prilagođena pretrazi i ponašanju korisnika.

Postojaće i opcija da oglašivači ručno podese sve, ukoliko ne žele da prepuste baš sve Guglovom algoritmu, kao i da biraju nivo automatizacije.

Pametne kampanje su već počele da se primenjuju u SAD, a uskoro će biti dostupne i globalno i postaće podrazumevani tip kampanje za nove korisnike. Zasnovane su na nekadašnjoj platformi AdWords Express i kako ističu u Guglu, prvi rezultati pokazuju da su pametne kampanje tri puta efikasnije od pređašnjih.

Do kraja 2018. godine biće dostupan i alat za odabir slika (eng. image picker) koje će pratiti oglase. Imajući u vidu mnogo bolji efekat oglasa kada tekst prati i fotografija, ubuduće će moći da se odaberu do tri fotografije koje će pratiti jedan oglas i koje će se smenjivati u prikazivanju korisnicima u zavisnosti od pretrage.

Google smart kampanja odabir fotografija za oglas
Prikaz kreiranja oglasa u sklopu pametne kampanje / Izvor slike: Search engine land

2. Oglasi za onlajn kupovinu

Kao zaseban format izdvajaju se i oglasi za onlajn kupovinu (eng. shopping ads) namenjeni vlasnicima onlajn i tradicionalnih prodavnica. Već neko vreme su u upotrebi i Guglovi stručnjaci ističu da je upravo ta vrsta oglasa zaslužna za to da čak 60% svih klikova na Guglu odlazi na ciljane oglase za kupovinu.

Sada će biti posebna kategorija u Guglovim oglasima, a njima će se upravljati iz takozvanog Guglovog Trgovačkog centra (eng. Merchant center). Najvažniji podaci na kojima će biti zasnovani oglasi i na osnovu kojih će algoritam da ih plasira kroz različite kanale biće podaci istaknuti kroz opise proizvoda.

Zato se preporučuje da vlasnici prodavnica u Trgovački centar unesu podatke o svojoj kompletnoj ponudi, kako bi bili sigurni da će svaki proizvod moći da bude prepoznat od strane Gugla i da će potencijalnim kupcima da prikaže baš ono što traže, onda kada traže.

3. Lokalne kampanje

Kada je reč o kompanijama koje posluju lokalno, Google Ads je za njih pripremio opciju Lokalnih kampanja (eng. Local campaigns), koje se odnose na reklamiranje tradiconalnih prodavnica, različitih vrsta salona i servisa, zdravstvenih ustanova i svih onih čiji je posao vezan za određeno tržište.

Kako se ističe u nedavno objavljenom tekstu na portalu Search engine land, stručnjaci iz Gugla su objavili da ovaj pretraživač više od 9 milijardi puta mesečno povezuje lokalne firme sa korisnicima iz okruženja. U to je uključeno i tri miljarde zahteva za prikazivanje adrese i putanje ka određenoj firmi na Guglovim mapama.

Da je značaj lokalne pretrage sve veći potvrđuje i odluka Gugla da lokalne kampanje osmisli kao zaseban format oglasa.

Osim toga, postoji i nova mogućnost za dobijanje detaljnog izveštaja za svaki lokalni biznis (eng. per-shop reporting). Dobijaju se na taj način dodatni podaci na osnovu analize ponašanja korisnika, a oni obuhvataju:

  • broj telefonskih poziva (upućenih putem dugmeta „pozovi odmah” (eng. call now))
  • broj klikova na dugme za putanju na mapi (eng. get directions)
  • broj klikova na dugme „poruči” (eng. order)
  • broj poseta sajtu firme
  • broj klikova na meni u sklopu sajta
  • druge akcije povezane sa vebsajtom, poput podele sadržaja na društvenim mrežama, čuvanje među obeleživačima i sve ono što upućuje na određeno ponašanje korisnika.

U Guglu pritom naglašavaju da je svako praćenje podataka anonimno i bezbedno.

Sve kompanije koje koriste lokalni domen moći će da pristupe ovim izveštajima već krajem jula 2018. godine – tako što u navigacionom meniju odaberu Lokacije, zatim Geografski izveštaj i na kraju Izveštaj za radnju.

Do sada je takva opcija bila moguća samo za korporacije i veće kompanije, ali sada će i vlasnici malih i srednjh firmi imati pristup. Jedini preduslov je postojanje aktivnog naloga na Guglovom servisu Moje preduzeće (eng. Google My business).

google ads lokalne kampanje plasman kroz kanale
Primer plasmana lokalnog oglasa kroz različite kanale / Izvor slike: Search engine land

4. Prilagodljivi tekstualni oglasi (beta verzija)

Takozvani prilagodljivi oglasi (eng. Responsive search ads) predstavljaju novi format oglašavanja, koji podrazumeva veću automatizaciju procesa i izmenjenu dinamiku prikazivanja tekstualnih oglasa, i to kombinujući više različitih naslova i opisa za jedno oglasno rešenje.

Pokrenuti su u maju 2018. godine sa ciljem povećanja fleksibilnosti i učinkovitosti oglasnih rešenja iz jedne grupacije, kao i uštede vremena za oglašivače. Za sada su još uvek u probnoj fazi i dostupni su samo u beta verziji.

Inicijalna ideja za ovu vrstu oglasa bila je da se u što manjoj meri ručno obavlja takozvano A/B testiranje koje služi da oglašivačima pruži uvid u ponašanje posetilaca sajta i pronalaženje efikasnijeg rešenja za povećanje stope konverzije (eng. conversion rate). Njihovom upotrebom marketinški stručnjaci i vlasnici kompanija oslanjaju se na Guglov algoritam i njegove sposobnosti da oglas što preciznije prilagodi traženim ključnim rečima uz pomoć automatizovane rotacije.

Prilagodljivi oglasi obuhvataju:

  • mogućnost pisanja do 15 različitih naslova, od kojih će se prikazivati tri (umesto dosadašnja dva) i menjati se u skladu sa pretragom
  • pisanje do četiri različita metaopisa, koji sada mogu da broje po 90 slovnih mesta (umesto dosadašnjih 80)

Preporučuje se da naslovima i opisima bude obuhvaćen što širi opseg ključnih reči, različitih proizvoda ili usluga, ponuda i poziva na akciju.

Ukoliko želite da probate i saznate više o ovoj vrsti oglasa, pogledajte zvaničan opis na Guglovom sajtu.

5. Kampanje za hotele (beta verzija)

Na događaju pod nazivom Google Marketing live, nedavno održanom u San Hozeu, u Kaliforniji, Gugl je najavio i nove mogućnosti za oglašavanje hotela, koje obuhvataju uvođenje novog tipa kampanje i pokretanje takozvanog Hotelskog centra (eng. Hotel center) u sklopu alata Google Ads.

Iako su specifični oglasi samo za hotele dostupni od 2010. godine i vidljivi najčešće u sklopu Guglovih mapa, do sada je njima upravljano kroz zasebnu platformu, a od sada će biti moguće odabrati Google Ads kampanju za hotel, koja će samim tim biti i vidljivija korisnicima interneta.

Takozvani Hotelski oglasni centar postepeno će biti zamenjem Hotelskim centrom u sklopu kojeg će oglašivači moći da upravljaju opisima hotela, cenama, posebnim ponudama i fotografijama, dok bi u budućnosti trebalo da bude dodata i opcija za odabir dinamičkih oglasa za ponovno oglašavanje.

Trenutno je ova usluga u beta verziji i testira se uz pomoć nekoliko spoljnih partnera. Svako ko želi da testira njihovu efikasnost, može da popuni formular i pristupi probnoj fazi za implementaciju hotelskih oglasa.

Zaključak

Prepoznavši da postoji potreba za promenom i pojednostavljivanjem Guglovog oglašavanja, ažuriranjem i uvođem unapređenih oglasa, čini se da je ova kompanija nastavila uspešno da balansira zadovoljavajući potrebe obe strane – korisnika interneta i korisnika Guglovih oglasnih kampanja.

Od novih i ažuriranih oglasnih rešenja koja će uskoro biti dostupna očekuje se da u velikoj meri ubrzaju i olakšaju proces onlajn oglašavanja, ali i učine ga efikasnijim. Sa druge strane, Gugl ne odustaje od svog osnovnog cilja koji podrazumeva da svaka pretraga korisnicima donese što adekvatnije, relevantnije i preciznije rezultate i pruži odgovor na ono što traže. Da nije tako, ništa od ovoga ne bi ni imalo smisla.

 

Voleli bismo da čujemo i vaše mišljenje. Kako vam se čine nove mogućnosti za oglase na Guglu? Da li jedva čekate da testirate automatizovani proces ili biste ipak više voleli da imate kontrolu nad kampanjama i da sve podešavate ručno? Pišite nam u komentarima ispod teksta.


Ako je digitalni marketing vaša oblast interesovanja, biće vam zanimljivi i tekstovi:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.