10 najboljih veb development magazina za 2020

Kada kažemo da se svet web developmenta neprestano menja i evoluira, ne preterujemo. To je oblast IT industrije u kojoj se uvek javljaju novi alati, softveri, saveti za kodiranje koji život čine lakšim, ili pak težim. S druge strane, svet veb developmenta uvek postavlja nove i uzbudljive izazove za sve nas, bilo da se radi o osmišljavanju najboljih funkcionalnosti ili kreiranju dizajna koji ispunjava kriterijume naših klijenata.

Stoga, ključno je da ostanemo u toku sa najnovijim trendovima, praksama i softverima koji se nalaze na tržištu. Ako smo informisani, možemo se pobrinuti da uvek koristimo najbolje alate i prakse, pritom kreirajući prelepe web sajtove.

U tome nam mogu pomoći online i offline magazini posvećen veb developmentu. Redovnim praćenjem možemo dobiti uvid u najnovija ažuriranja, saznati najnovija istraživanja i edukovati se o problemima i njihovim rešenjima.

Čvrsto verujemo da su online magazini važni za developere i dizajnere, i stoga Vam donosimo top 10 online magazina koje biste trebalo da zapratite.

 

Smashing Magazine

smashing magazine web development website

Smashing Magazine je odličan vebsajt i izdavač elektronskih knjiga koji nudi odličan sadržaj napisan od strane eksperata, namenjen veb developerima i dizajnerima širom sveta. Magazin su osnovali Vitalij Fridman i Sven Lenarc, kao do German Smashing Media AG 2006. godine. Počevši od 2012. Smashing organizuje i konferencije pod nazivom the Smashing Conference, namenjenu veb dizajnerima u Severnoj Americi i Evropi. Smashing je jedan od najpopularnijih resursa za veb development na svetu, sa milion mesečnih poseta, i preko milion pratilaca na Tviteru. Takođe, poseduje i veliku zajednicu koja Smashing čini jednim od najboljih mesta ne samo za resurse već i potragu za poslom.

Njihovi članci uključuju teme iz sveta grafičkog dizajna, veb dizajna i UX-a, primarno za one sa nešto većim poznavanjem tematike.


SpeckyBoy Design Magazine

specky boy web development magazine website

Ovaj online magazine, čije je sedište u Škotskoj, formiran je 2007. godine, sa ciljem da služi kao inspirativno mesto za profesionalce u svetu veb developmenta i dizajna. Kako su se vremena menjala i veb development postajao sve kompleksniji i složeniji, sam vebsajt se transformisao u onlajn magazin. Danas, SpeckyBoy je vodeći resurs za veb dizajnere koji traže načine da nauče nove procese i prakse kroz savete i tutorijale, koji traže korisne resurse i otvoreni su za učenje developmenta i dizajna. Takođe, magazin nudi sjajne tutorijale o grafičkom dizajnu, prikazuje neke od najboljih UI i UX inspiracija, kao i odlične tutorijale o motion dizajnu.


OneXtrapixel

onextrapixel web development magazine website

Singapurski portal lansiran 2009. godine krenuo je sa namerom da učini Internet boljim mestom za sve, skupljajući resurse za veb dizajnere i developere širom sveta. Ovaj magazin teži ka tome da profesionalcima ponudi korisne savete, najnovije vesti iz industrije, i tutorijale o developmentu i dizajnu. Takođe, nudi i korisne studije slučaja, savete iz industrije, resurse, i članke koji će pomoći veb development ekspertima da unaprede svoje znanje.

Za sajt pišu pisci širom sveta, uz veliki naglasak na kvalitet, jedinstvenost i praktičnost.


Noupe Magazine

noupe magazine web development website

Namenjen developerima, dizanerima, i vlasnicima sajtova, Noupe se trudi da donese najnovije vesti iz industrije za svakoga, obrađujući teme poput grafičkog i veb dizajna, CSS-a, tipografije, JavaScript-a, reklamiranja, itd. Oni se trude da promovišu sadržaj koji će pomoći dizajnerima i developerima da stvore bolje vebsajte i samim tim efikasnije komuniciraju međusbno u digitalnom svetu.


Spyre Studios

spyre studios web development magazine website

Online magazin namenjen dizajnerima i developerima, koji nudi mnoštvo informacija koje mogu pomoći bilo kome u svetu digitala. Trude se da budu koristan resurs informacija nudeći najnovije vesti iz industrije, inspirativne tekstove, detaljne tutorijale, itd. Takođe, trude se da pruže prostor na Internetu gde će ljudi iz industrije moći da komuniciraju, dele znanja i mišljenja.


Creative Bloq

creative bloq web development magazine website

Creative Bloq teži da ponudi dnevnu mešavinu korisnih saveta i inspiracije ne samo digitalnim već i tradicionalnim umetnicima takođe, poput veb dizajnera, 3D umetnika, VFX dizajnera, ilustratora i grafičkih dizajnera. Sa mnoštvom članaka u čak 80 kategorija, ovaj vebsajt nudi mnoštvo inspiracije svima koje zanima dizajn i pruža im informacije i uvid u to na šta treba da brate pažnju na globalnoj sceni dizajna kako bi dalje rasplamsali maštu.


Usabiltygeek

usability geek web development magazine website

Misija njihovog tima je jednostavna: kreirati najbolji UX blog sa redovno ažuriranim sadržajem i člancima koji navode na razmišljanje i mogu pomoći developerima i dizajnerima širom sveta.

Ovaj vebsajt je krenuo 2011. kao hobi Džastina Misfuda koji je imao ideju da pokrene blog gde bi podelio svoje stavove o važnosti upotrebljivosti vebsajta. Kako kažu, ostalo je istorija, i 9 godina kasnije UsabilityGeek postao je prvi blog koji se bavi funkcionalnošću i UX-om.

Kako su ova dva termina postajala sve popularnija i važnija tokom proteklih godina, UsabilityGeek je igrao važnu ulogu u podizanju svesti o ovim temama sa praktične ali i akademske strane kroz savete i preporuke.

Danas, vebsajt je postao glavno mesto za developere i dizajnere koji žele da nauče više o UX-u i korisnosti, ali i za lidere u ovoj oblasti koji žele da podele svoje znanje na ovom sajtu.

U poslednje vreme, ovaj onlajn magazin počeo je da se bavi i povezanim temama, poput HCI i AI.

U 2019. UsabilityGeek je postao deo Interaction Design fondacije i danas ima preko 120.000 mesečnih posetilaca, 215 pisaca i oko 530 članaka.


Web Designer Depot

web designer depot magazine website development

Od 2010. ovaj vebsajt je bio vodeće mesto za dizajnere i developere širom sveta zbog svojih vrednih publikacija, vesti, resursa, tehnika, itd. Sa dnevnim ažuriranjima i njuzleterima, Web Designer Depot se trudi da svojim čitaocima ponudi vredne informacije ne samo o svetu tehnologije i dizajnu i developmentu, već i duhovit sadržaj poput stripova i crtanih kako bi nasmejali sve svoje kolege.


IBM’s Developerworks

ibm web development website magazine

Već samo ime nas navodi da se ovde radi o veoma korisnom resursu za developere. Platforma nudi profesionalcima veliki broj tutorijala i članaka koji se bave temama developmenta, sistem administracije, open-source tehnologija, itd. Ono što je još odlično u vezi sa ovim sajtom jeste to što se pisci bave kompleksnim temama i problemima i interpretiraju ih na način koji je lako razumeti i konzumirati za sve.


O’Reilly Network

oreilly network magazine web development magazine website

Ovaj sajt vodi O Reilly Media, i nudi blogove i članke koji se bave različitim temama, od open-source tehnologija do veb developmenta. Blogovi uključuju WindowsDevCenter, odličan resurs za Windows developere i OnJava, koji je odličan za sve oni koje zanima Java. Tu je i ONLamp, gde developeri mogu naći korisne informacije o Apache-u, MySQL-u, PHP-u i Linux-u.


Zaključak

Magazini i blogovi popularni su sa razlogom. Oni mogu služiti kao odličan izvor informacija i mogu pomoći u pronalaženju inspiracije za nove ideje i rešenja. Takođe, tu su kao sredstvo svim onima koji žele da nauče više o veb dizajnu i developmentu a nisu sigurni odakle da počnu. Neki od njih su odlični i za traženje posla, zbog čega su još više cenjeni.

Sve u svemu, svaki ozbiljan developer trebalo bi da prati makar jedan blog ili magazin kako bi ostao u toku sa najnovijim trendoima i inspiran da se izbori sa svakodnevnih poteškoćama i izazovima digitalnog sveta.


Korisni resursi

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.