novogodisnji fontovi

Osmislili ste savršen tekst za svoju božićnu reklamnu kampanju, novogodišnju čestitku bližnjima ili zahvalnicu poslovnim partnerima, ali čini vam se da Times New Roman ne daje vašem tekstu baš tako prazničan duh?Kako biste na najlepši način dočarali zimsku idilu, a u svojim dizajn poduhvatima, predstavljamo vam kolekciju 20 najlepših i najpopularnijih prazničnih fontova.

Svi fontovi sa liste su potpuno besplatni za preuzimanje i korišćenje u lične svrhe, dok je za komercijalnu upotrebu potrebno kontaktirati autore ili kupiti licencu, čija cena je uglavnom simbolična.


20 besplatnih fontova za praznični dizajn

#1 Beyond Wonderland

beyond wonderland font
Beyond Wonderland

Za sve one koji predstojeće praznike ne mogu da zamisle bez Diznijevih božićnih crtanih filmova, Beyond Wonderland font, koji izgleda kao da je upravo došao sa bioskopskog plakata jednog takvog filma, pravi je izbor. Ovaj kaligrafski font koji odiše dozom gotskog stila dolazi u setu koji sadrži velika i mala slova, brojeve, kao i pojedine karaktere.


#2 Bigelow Rules

bigelow rules font
Bigelow Rules

Eklektičan spoj Times New Roman i Didone fontova, Bigelow Rules donosi prazničnim čestitkama dašak retro stila. Set od 366 karaktera obuhvata mala i velika slova, brojeve, specijalne karaktere, a podržava i višejezični unos, među kojima je i srpska latinica.


#3 Big Snow

big snow font
Big Snow

Big Snow je profesionalan i moderan skriptni font čiji set obuhvata velika i mala slova, brojeve, simbole, znakove punktuacije, a podržava i multijezični unos. Boldovan i čitak, ovaj font odličan je izbor za reklame, logoe, postere, čestitke, ili bilo koju drugu vrstu kratkog teksta. Veliki bonus ovog fonta jeste to što je dozvoljen kako za privatnu, tako i za komercijalnu upotrebu, bez potrebe doplate ili kontaktiranja autora dizajna.


#4 Billion Stars

billion stars font
Billion Stars

Ako želite da vaš dizajn donosi novogodišnji glamur i eleganciju, Billion Stars font je pravi izbor. Ovaj kaligrafski, kurzivni font dolazi u setu koji sadrži mala i velika slova, brojeve, kao i mnogobrojne specijalne karaktere.


#5 Candy Cane

candy cane font
Candy Cane

Inspirisan izgledom čuvene božićne lizalice, Candy Cane font nudi preko 80 jedinstvenih karaktera, među kojima su brojevi, velika i mala slova, kao i znakovi interpunkcije. Ovaj font je čist, lako čitljiv, i zaobljenih ivica, i odličan je za neformalne, praznične projekte, kao što su dizajniranje menija, pozivnica, čestitki i zahvalnica.


#6 Christmabet

christmabet font
Christmabet

Christmabet nudi samo 26 slova engleskog alfabeta, ali i to je sasvim dovoljno da vašem teksu udahnete praznični duh. Svako slovo ukrašeno je različitim novogodišnjim i božićnim simbolima poput sveća, imela, vilenjaka i anđela.


#7 ChristmasEve

christmaseve font
ChristmasEve

Dizajner bythebutterfly potpisuje ovaj šarmantni vintidž font, čiji minimalizam je pravo osveženje među uglavnom nakićenim prazničnim fontovima. Slova su ukrašena različitim božićnim simbolima, kao što su sveća, jelka, lampion, imela, i drugi. ChristmasEve je lako čitljiv čak i pri manjoj veličini slova, a njegov set uključuje velika i mala slova, specijalne karaktere i brojeve.


#8 Christmas Miracle

christmas miracle font
Christmas Miracle

Svetlucave girlande za ukrašavanje novogodišnjih jelki poslužile su kao inspiracija za ovaj praznični font, koji donosi široku paletu različitih slova, brojeva, i karaktera. Kurzivna, sjajna slova Christmas Miracle fonta pravi su način da dočarate zvezdane, zimske noći.


#9 Christmas Season

christmas season
Christmas Season

Christmas Season, kaligrafski font dizajniran da podseća na ručno nacrtana slova, idealan je za razne dizajnerske poduhvate – od promotivnih materijala i citata, preko brendiranja projekata, pakovanja i robe, pa sve do blogova, odeće i pozivnica. Ovaj moderni, lako čitljivi font, uključuje velika slova, brojeve i simbole.


#10 Happy New One

happy new one font
Happy New One

Happy New One font sadrži velika slova i brojeve ukrašene zvezdicama, i pravi je izbor za dizajniranje prazničnih reklama i čestitki, kao i rokovnika, šolja ili odeće.


#11 Kingthing’s Christmas

kingthing's christmas font
Kingthing’s Christmas

Dočarajte zimsku idilu na najlepši mogući način, uz pomoć Kingthing’s Christmas, besplatnog fonta boldovanih, injem prekrivenih slova. Krivudave linije u podnožju svakog slova stvaraju iluziju da se tekst nalazi u snegu, a raznolike pahulje i pokoja ptičica dodatno oslikavaju praznični duh. Font set uključuje velika i mala slova, brojeve, kao i pojedine posebne znakove.


#12 Merry Christmas

merry christmas font
Merry Christmas

Elegantan kurzivni font, koji je pritom jasan i lako čitljiv? Merry Christmas donosi sve, i to u čak dva stila – regular i star, tako da možete da birate da li će slova biti okružena (i ukrašena) pahuljicama ili zvezdicama. Ovaj font odiše blagim grandž stilom, te je odličan za opuštene i neformalne dizajne. Paketi oba stila uključuju preko 350 karaktera, a posebno je važno napomenuti da ovaj font podržava i dijakritičke znakove srpske abecede.


#13 Mountains of Christmas

mountains of christmas
Mountains of Christmas

Razigran i opušten, ovaj serif font idelan je kada želite da svojim rečima date lični dodir i opuštenu, prazničnu atmosferu. Mountains of Christmas obuhvata dve debljine fonta – regularnu i boldovanu, a set uključuje mala i velika slova, brojeve, veliki broj karaktera, a podržava i srpsku abecedu.


#14 One Starry Night

one starry night font
One Starry Night

Zabavan, praznični font koji će učiniti da vaš tekst bude zvezda dizajnerskog projekta, One Starry Night uključuje preko 200 karaktera, i podržava višejezični unos, među kojima je i srpska latinica. Set ovih zavojitih, kaligrafskih slova zagarantovano će probuditi praznični duh kod vaših čitalaca.


#15 Pinyon Script

pinyon script font
Pinyon Script

Pinyon Script je kurzivni, zaobljeni font koji će uneti dozu prefinjenosti i romantike u vaš tekst, zbog čega je idealan izbor za elegantne restorane, venčanja, čestitke i zahvalnice i razne druge formalne prilike. Set donosi preko 200 karaktera, od velikih i malih slova, preko brojeva i specifičnih znakova, pa sve do slova za višejezični unos. Kako su slova dosta zakrivljena, Pinyon Script je najpogodnije koristiti pri većim veličinama.


#16 Santa’s Sleigh

santa's sleigh font
Santa’s Sleigh

Regularni, bold i deluks stilovi dolaze u Santa’s Sleigh font setu, koji obuhvata mala i velika slova, brojeve, raznovrsne karaktere, a takođe podržava višejezični unos. Ovaj razigrani stil daće vašem tekstu opušten i prijateljski ton, a kako je jasno čitljiv, idealan je za vrste prazničnih reklama, promocija i čestitki.


#17 Snowballs

snowballs font
Snowballs

Magnolia Sky dolazi u novom, prazničnom ruhu, kao Snowballs font čiji set sadrži velika i mala slova, brojeve, i pojedine specijalne karaktere. Ukrašena pahuljama, ova rukopisna slova odličan su izbor za manje formalne prilike ili reklamne kampanje.


#18 Snowinter

snowinter font
Snowinter

Ako ste za ovogodišnje praznike planirali pravljenje reklama, plakata, ili promotivnog materijala, Snowinter font će pomoći da vaš dizajn ne prođe neopaženo. Velika, boldovana slova, ukrašena pahuljama i sjajem zvezdica, pravi efekat imaće ako njihovu belu boju postavite u kontrastu sa tamnijom pozadinom.


#19 The Gingerbread House

the gingerbread house font
The Gingerbread House

Ako vas ovaj font podseća na tipografiju plakata filmova kao što su Čarli i fabrika čokolade, Edvard Makazoruki, ili Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu, potpuno ste u pravu. Pomalo zastrašujući font koji odiše bertonovskim stilom, The Gingerbread House je dekorativni serif čiji set obuhvata velika i mala slova i brojeve.


#20 Xmas Sweater Stitch

xmas sweater stitch font
Xmas Sweater Stitch

Za sve vas koji se, za razliku od Bridžet Džouns, ne biste zgrozili na Darsijevu džemper-rolku s ispletenim Rudolfovim likom, predstavljamo vam Xmas Sweater Stitch. Ovaj font donosi velika i mala slova, brojeve, i pojedine znakove, u ruhu prazničnih, štrikanih džempera, a odličan je za sve neformalnije dizajne.


Svaki od ovih fontova uklopiće se u vaš praznični dizajn, bilo da se radi o reklamnom ili promo materijalu, novogodišnjim čestitkama porodici, prijateljima, ili poslovnim saradnicima, ili neku potpuno treću ideju. Da li ste na našoj listi pronašli svoj novi omiljeni praznični font?


Još o tipografiji:

 

Katarina Radovanovic

Passionate about photography, detective stories, knowledge, languages, and writing. Bookworm, night owl, and nature-lover. Consumed by wanderlust. Best friend to Leo, the world’s cutest puppy eyes.