figma vs sketch

Mnoštvo dizajnerskih alata prisutnih na tržištu lako mogu obesrabriti prve korake svakoga ko želi da nauči suptilnu, no pak složenu umetnost dizajna. Dostupno je mnoštvo osnovnih programa koji su dobri samo za to – osnove. Ipak, kako vremenom unapređujete i usavršavate svoje dizajnerske veštine, shvatate da Vam je potrebno nešto ozbiljnije, alat koji nudi više funkcija, i omogućava Vam da stvarate prefinjenije i kompleksnije dizajne.

A izbor onog pravog može biti opterećujući zadatak.

Potpuno je očekivano da neko ko tek počinje da se bavi dizajniranjem okleva pri odabiru programa. Čak su i iskusnim veteranima koji su godinama u svetu dizajna ponekad potrebni nagoveštaji koji alat bi trebalo da koriste.

Ni ne čudi što čak i profesionalci traže savete. Na tržištu postoji veliki broj odličnih programa koji posao odrade sasvim fino, međutim, u digitalnom svetu, svi traže onaj koji je najobuhvatniji.

Zato smo odlučiči da uporedimo dva najpopularnija dizajnerska alata današnjice: Figmu i Sketch. Dok jedni Figmu smatraju za veliki novitet, a Sketch kao staru vest, drugi pak kažu da Figma Sketch-u nije ni do kolena.

Pogledajmo pobliže oba ova alata.

 

Figma

figma software

Lansirana 2015, Figma je vektorski softver za dizajn koji omogućava saradnju između dizajnera u realnom vremenu. Uključuje i opciju pretplate, ali ovaj alat možete koristiti i besplatno, što Vam doduše neće omogućiti korišćenje Figminog punog potencijala.

Zahvaljujući svojoj uglađenosti i besprekornosti, Figma je vrlo brzo stekla popularnost i postala ozbiljan konkurent na polju dizajnerskih alata.

No, ne trčimo pred rudu. Saradnja u realnom vremenu i besplatno korišćenje svakako nisu jedino što Figmu čini tako popularnom.

Osim navedenih stavki, Figma poseduje integrisana rešenja poput:

  • grafičkog dizajna
  • izrade prototipova
  • UI i UX dizajna
  • obrazaca
  • skice veb stranica (wireframing)

Sve ove opcije Figma nudi i u brauzeru, ali i desktop aplikaciji. Korisnici Linux-a takođe mogu da koriste Figmu na Unix sistemima, što je veliki bonus.

 

Prednosti

Brz radni tok – Figma nudi obrasce (unapred napravljene skice veb stranica, dijagrame, story mape, obrasce veb sajtova, i dijagrame tokova) koji ubrzavaju proces rada omogućavajući Vam da izaberete ranije napravljen obrazac i odmah prionete na prilagođavanje obrasca sopstvenim potrebama.

Ušteda memorije – Nema potrebe da svoje radove čuvate na desktopu pošto Figma omogućava čuvanje u cloud-u, kome možete da pristupite sa bilo kog mesta. Nema više frke oko brisanja starih projekata ili čuvanja istih na eksterne hard diskove. Preko cloud-a možete pristupiti fajlovima starijim od pet meseci, i napraviti izmene u minuti.

Saradnja u realnom vremenu – Ovo je sigurno jedna od najuzbudljivijih opcija koje Figma nudi, jer više nije potrebno saradnicima slati gomilu prepravki i novih verzija sa minimalnim izmenama s obzirom na to da možete istovremeno raditi na istom projektu i vršiti izmene u pokretu.

  • pomoću komentara možete naznačiti koji aspekti projekta zahtevaju poboljšanja
  • vršite izmene projekta zajedno sa timom i pratite njihove izmene u realnom vremenu; ako želite, opcija istovremenog editovanja od strane više korisnika može biti isključena.
  • opcija copywriting-a omogućava piscu ili editoru Vašeg sajta da istovremeno piše članak o projektu
  • članovi tima ne moraju da rade na istim sistemima (Mac, Windows, ili Linux) kako bi koristili opciju realnog vremena u brauzeru.

Ažuriran i brz – Figma za brauzer neprestano dobija nova ažiriranja, stoga ne morate brinuti jer ona radi brzo i nesmetano, što je ključno u današnjem užurbanom svetu zahteva i rokova.

 

Mane

Manjak resursa za dizajnere – Sketch poseduje neograničene datoteke sa resursima koji će Vam pomoći pri učenju kako da koristite program, ili kako ne biste otpočinjali projekat od nule. Sa Figmom, međutim, to nije slučaj.

Ograničen broj plagina – Dok većina drugih alata nudi mnoštvo različitih plagina kako bi Vam olakšali rad, Figma i u ovom aspektu manjka.

Visoke cena – Figmu u početku možete koristiti besplatno, međutim funkcije koje su neophodne profesionalcima koštaće Vas minimum 12$ mesečno.

 

Sketch

sketch software

Uglavnom upotrebljavan u UI i UX dizajnu, Sketch je macOS softver, poznat i kao „digitalni dizajnerski alat“.

To je vektorski softver koji nudi široku paletu različitih i jednostavnih plagina.

Mnoštvo dizajnera se kune u Sketch, uglavnom zbog njegovog robusnog i jasnog interfejsa. Softver (koji je prvi put izašao 2010) neprestano dobija nova i inovativna ažuriranja (za one koji imaju plaćenu licencu, podrazumeva se). Sa velikim brojem izuzetno korisnih ažuriranja godišnje, ni ne čudi zašto dizajneri toliko vole Sketch.

 

Prednosti

Plagini – Osim ranije spomenutih redovnih ažuriranja, Sketch je čuven po velikom broju plagina koje poseduje. Ovi plagini omogućavaju brži i efikasniji rad i, što je najvažnije, pomažu Vam da unapredite svoje dizajnerske veštine.

Aplikacije trećih strana i ostali plagini – Sketch omogućava izvoz kompletnih dizajna sa specifikacijama koje su potpuno funkcionalne za developere (u okviru UI dizajna), zahvaljujući Zeplinu i njihovoj aplikaciji trećih strana posebno kreiranoj za ovu upotrebu. Kreiranje dosta tačnih specifikacija nikada nije bilo jednostavnije. Ostali izvorni plagini kao Sketch Measure omogućavaju Vam da napravite specifikacije za developere u realnom vremenu. Informacije o elementima su izuzetno precizne i pružaju CSS kod, pozicioniranje, i porodicu fontova koju developeri mogu odmah koristiti.

Resursi – Sa Stekch-om je nemoguće presušiti sa resursima i idejama. Sama dokumentacija ovog softvera poseduje mnoštvo sekcija koje značajno olakšavaju učenje softvera, a ako ste u potrazi za inspiracijom, samo posetite vebsajtove kao što su Sketch Repo ili Sketch App Resource, sa kojih možete skinuti na stotine gotovih dizajna. Sa Sketch-om, nikada ne morate da krenete od nule.

Zajednica – Sketch ima veliku zajednicu dizajnera, koja će Vam pomoći da naučite mnoštvo novih stvari, a takođe je i odličan način za umrežavanje.

Opcija timske saradnje i cloud podrška – Kao i kod Figme, možete besprekorno raditi u realnom vremenu sa svojim timom na projektu. Nema potrebe za čuvanjem fajlova na kompjuteru, s obzirom na to da se oni čuvaju na cloud-u.

 

Mane

Dostupan samo za MacOS X – Glavna mana ovog softvera je njegova nekompatibilnost sa ostalim sistemima. Ovo je u redu za neke, međutim, drugi možda odustanu od Sketch-a zbog toga. Problem može nastati i kada je potrebno sarađivati sa dizajnerima koji preferiraju druge operativne sisteme.

Visoka cena – Jednokratna uplata od 99$ donosi Vam besplatna ažuriranja tokom jedne godine, ali ćete za ažuriranja za narednu godani morati da platite licencu. Sketch for Teams takođe omogućava i mesečnu pretplatu, koja je 8,25$ mesečno po korisniku. Kao što možete da vidite, troškovi se brzo mogu nagomilati.

 


Presuda

Proteklih godina Figma je postala ozbiljan konkurent Sketch-u zbog svoje brzine i izvanrednih opcija.

Međutim, developeri Sketch-a su napravili nekoliko ključnih ažuriranja kako bi podigli nivo svoje igre, posebno u opciji Sketch for Teams.

Sve u svemu, tako opširan softver sa skoro istim opcijama kao i Figma, Sketch može je možda teško pobediti, a neki bi čak rekli da nema konkurenciju. Jedini veliki problem Sketch-a u ovom pogledu je što je dostupan samo za korisnike Mac operativnog sistema, što ga u neku ruku ograničava. S druge strane, opcija da koristite Figmu na sistemu koji najviše volite jedna je od njenih najboljih opcija.

U principu, manje je do alata koji koristite, a više do Vaših dizajnerskih veština. Najbolja opcija je da naučite da koristite sve važnije dizajnerske alate kako biste bili svestrani i spremni da se suočite sa svim preprekama.

Sketch je zaista u prednosti zbog svojih karakteristika i uštede vremena koju nudi (doduše, ako ste Mac korisnik), ali Figma nudi više slobode u odabiru platforme.

Na kraju , sve se svodi na lične preferencije. Neki će uvek radije koristiti Figmu, dok će drugi izabrati Sketch. Koji god alat da izaberete, odlično po Vas.

Ono što je ovde najbolje jeste to što ove softverske kompanije guraju jedna drugu uvodeći naprednija rešenja. Imajte oba ova alata na oku, naučite da radite u njima, i koristite onaj koji Vam najviše odgovara.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.