it dogadjaji decembar 2019.

Godinu inovacija i uzbuđenja IT sektor u Srbiji zaokružiće nizom događaja koji će se tokom decembra održavati širom zemlje. Stručnjaci, ali i oni koji prave svoje prve korake u različitim oblastima kao što su programiranje, dizajn, preduzetništvo i SEO, imaće priliku da tokom ovog meseca prisustvuju radionicama, panelima, i konferencijama tokom kojih će biti obrađeni neki od najznačajnijih aspekata i noviteta tih industrija.

Pogledajte šta nas sve očekuje do kraja 2019. i obezbedite svoje mesto na nekom od događaja:

 

Panel diskusija – IT i poslovno pravno

it poslovno pravo

Preduzetnici, i oni koji to tek planiraju da postanu, imaće priliku da saznaju više o pravu u IT industriji tokom panel diskusije u StartIT Centru Zrenjanin, 6. decembra, s početkom u 18h. O temama kao što su pravo intelektualne svojine, zatim poslovno, internet i startap pravo govoriće panelisti koji su uspešno prevazišli startap fazu svog poslovanja i danas su sinonim uspeha u IT industriji.

Cilj događaja jeste širenje svesti o problemima sa kojima se startapi susreću, kao i deljenje znanja i saveta o pravnoj problematici IT preduzetništva. Panel diskusija je odlično mesto za sve mlade, poslovne ljude koji žele da se umreže i izgrade bolju poslovnu saradnju i atmosferu.


Blockchain developerska radionica

blockchain development radionica

Bitcoin, kao oruđe u borbi protiv protiv finansijkog monopola banaka, već godinama osvaja svet, te ni ne čudi veliko interesovanje za učenje blockchain-a, tehnologije koja omogućava funkcionisanje celokupne postojeće kripto valute.

7. decembra Ekonomski fakultet u Beogradu biće domaćin blockchain developerske radionice, namenjenoj svim programerima, bez obzira na prethodno iskustvo sa ovakvom vrstom platformi. Kako organizatori navode, radionica će biti praktičnog tipa, i otvoriće vrata novim talentima u blockchain ekosistem s ciljem stvaranja vitalne zajednice profesionalaca u ovoj oblasti.

Važno je navesti da će se radionica održati na engleskom jeziku, i da se kotizacija plaća – 40€ za studente, i 150€ za sve ostale polaznike. Kako je broj mesta ograničen, obezbedite svoje na vreme.


Hakaton

hakaton

5 timova imaće 48h da dođu do kreativnog idejnog rešenja aplikacije koja će povezati građane i Gradsku upravu grada Šapca. Tokom drugog po redu šabačkog Hakatona učesnici će imati priliku da osmisle dizajn i naziv, kao i da kreiraju MVP verziju mobilne aplikacije koja će digitalizovati proces donošenja odluka građana o predlozima projekata mesnih zajednica u Šapcu.

Prijava za Hakaton je besplatna i traje do 6. decembra, a dobrodošli su već oformljeni timovi kao i pojedinci. Poziv je otvoren za programere, grafičke dizajnere, umetnike, profesionalce u oblastima marketinga i organizacionih nauka, ali i sve poznavaoce i ljubitelje tehnologije koji će svojom kreativnošću i inovativnošću doprineti rešavanju problema.

Svim učesnicima biće pokriveni troškovi prevoza, a obezbeđeni su obroci i osveženja tokom ta dva dana. Takođe, timovima će na raspolaganju biti podrška grupe mentora iz različitih oblasti, koji će svojim iskustvom pomoći tokom osmišljavanja idejnog rešenja.

Nagradni fond za pobednički tim je 50.000 dinara.


SEOIT konferencija – „SEO in 2020 — Different backgrounds, different perspectives

seoit konferencija

Treća po redu SEOIT konferencija baviće se predviđanjima za SEO industriju za 2020. godinu, i okupiće neke od najvećih stručnjaka iz te oblasti koji će istu temu obraditi iz različitih perspektiva, kao što i sam naziv događaja sugeriše.

Niz od pet predavanja počinje u 18h u prostorijama Startit-a u Beogradu, a po završetku svakog izlaganja, posetioci će moći da uživo ili putem Twitter-a, koristeći hashtag #SEOITQA, govornicima postavljaju pitanja. Za sam kraj rezervisan je networking, po kom su SEOIT konferencije naširoko poznate, a tokom kog će posetioci imati priliku da se upoznaju i razmene iskustva sa predavačima.

Organizatori navode da će predavanja biti jasna i koncizna, zbog čega je ovo pravi događaj za sve SEO entuzijaste, bilo da su početnici ili poseduju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti. Učešće na konferenciji je besplatno.


NS JS radionica

ns js radionica

Gatsby.js biće tema prve dvodnevne radionice u organizaciji Novi Sad JS zajednice. 14. i 15. decembra, u prostorijama Poslovnog inkubatora Novog Sada, polaznici će imati priliku da se upoznaju sa najnovijim framework-om baziranom na React-u, koji je za kratko vreme pokupio simpatije developera zbog svoje brzine pri izradi vebsajtova i aplikacija.

Kroz nekoliko praktičnih vežbi, kao što su pravljenje i razvoj Gatsby.js sajta, podešavanje pluginova i rad sa Contentful-om – headless CMS platformom, polaznici će ovladati ovim framework-om i uspešno kreirati svoj prvi blog. Na putu ka tome vodiće vas Nikola Knežević, tehnički direktor razvojnog studija Decem.

Učešće u radionici je besplatno, ali neophodno je prethodno iskustvo sa HTML-om, CSS-om i JavaScript-om, dok je poznavanje React-a prednost. Polaznici su u obavezi da ponesu svoje računare na kojima moraju biti instalirani Node.js i Git.


Design Srbija meetup

design srbija meetup

Prvi u nizu okupljanja dizajnera širom Srbije, Design Srbija meetup, održaće se u prostorijama novosadskog StartIT-a, 17. decembra s početkom u 18h. Predavači iz oblasti animacije, arhitekture i veb dizajna predočiće posetiocima univerzalne principe dizajna, fokusirajući se na veb, pokrete, i arhitektonski dizajn.

Posetioci će moći da iz prve ruke čuju nešto više o iskustvima frilensovanja u Srbiji i saznaju odgovore na čuvena pitanja o tome kako ući u svet veb dizajna, koji su korisni resursi za učenje, kako pronaći klijente, i još mnogo toga. Takođe, biće reči i o nekim od najpoznatijih dizajnerskih alata, kao što su Photoshop, After Effects, AutoCAD, 3D Max, Sketch, CSS i drugi.


Kalendar za decembar bogat je raznovrsnim dešavanjima namenjenim kako početnicima tako i stručnjacima iz raznih oblasti IT sektora. Svaki od ovih događaja je dobar način da zaokružite svoju 2019. godinu, proširite ili unapredite svoje znanje, podelite iskustva, razmenite mišljenja i ideje i stvorite prava poznanstva.

A kako nas od Nove godine deli manje od mesec dana, uskoro očekujte spisak dešavanja u IT industriji za 2020. godinu.

Katarina Radovanovic

Passionate about photography, detective stories, knowledge, languages, and writing. Bookworm, night owl, and nature-lover. Consumed by wanderlust. Best friend to Leo, the world’s cutest puppy eyes.