featured image pohvalom do zadovoljstva zaposlenih

Pohvala je jedna od najmoćnijih nagrada. Dati pozitivnu povratnu informaciju (feedback) ili pohvaliti nekoga znači podržati i potvrditi zalaganje članova tima. Iako je tačno da zaposleni rade prvenstveno kako bi obezbedili određena finansijska sredstva, sigurno je da će zarad potvrde ili priznanja uvek biti spremni da rade i nešto više.

Spremnost da se upute lepa reč i pozitivna kritika ne znači i da ih treba nameniti bilo kada i bez realnog povoda. Efikasnost pohvale na radnom mestu očitava se u brojnim segmentima.

U nastavku ćemo vam otkriti na koja sve polja ona ostvaruje veliki uticaj.

Motivacija zaposlenih

Zaposlene je moguće motivisati na razne načine. Pohvala, kao jedan od njih, pojavljuje se pri samom vrhu kada je reč o proceni motivacionih sredstava od strane zaposlenih. Motivacija izazvana pohvalom uvek pokreće na dalji rad.

Menadžeri su oni od kojih polazi glavni motivacioni talas. Ukoliko radnika podstaknemo adekvatnim pristupom dobićemo mnogo na njegovom angažovanju, ali i na spremnosti da se trajno zalaže za dobrobit firme. Naravno, ne postoji univerzalna metoda za buđenje motivacije. Kolegama treba da pristupate individualno, ali budite sigurni da nakon pohvale niko neće ostati ravnodušan.

Nivo angažovanja

Uspeh kompanije najviše zavisi od sposobnosti menadžera da zadrže kvalitetnu radnu snagu. Pohvala obuhvata vrednovanje, odobravanje i potvrdu nečijeg ponašanja i zalaganja. Kada hvalimo nečiji rad važno je da to bude usmereno na realne postupke i rezultate.

Ukoliko je rad departmana za menadžment dobar, to će se odražavati na nivo truda i angažovanje zaposlenih. Da pohvala ima neospornu vrednost dokazuju brojna istraživanja koja govore o tome da je njom moguće izazvati određena ponašanja, ali i upravljati njima. Na to da se pojedina ponašanja i visok stepen angažovanja zadrže, bitno utiče vrednovanje zaposlenih od strane rukovodioca.

Osećaj vrednosti i pripadanja

Istina je da svako priznanje čini da se osećamo cenjenim i vrednim. Pođite od sebe. Ukoliko ste u okruženju koje je podsticajno i koje priznaje vaš rad, osećaj pripadanja je zagarantovan. Dalje, ako zaposleni sebe istinski doživljavaju delom tima, jasno je da će mogućnost odsustva i fluktuacije biti umanjena.

Izgraditi osećaj vrednosti kod zaposlenih znači i osigurati okruženje koje oni neće želeti da napuste. Priznavanjem nečijeg rada putem pohvale i pozitivne povratne informacije ostvarujemo zadovoljstvo i osećaj pripadanja na dugoročnom planu.

Zadovoljstvo zaposlenih

Zadovoljstvo zaposlenih je jedna od najispitivanijih kategorija kada je o istraživanjima u radnom okruženju reč. Tačno, zadovoljstvo teško dosežemo, skoro pa je neuhvatljivo. Takođe, i kada ga obezbedimo postavlja se pitanje kako ga zadržati.

Kako da naši zaposleni ostanu trajno zadovoljni sobom, svojom radnom pozicijom i poslovnim okruženjem? Važno je napraviti razliku. Zadovoljan kolega ne mora biti i onaj adekvatno angažovan i obrnuto. Ukoliko neko radi mnogo, a uz to posao obavlja valjano, nedostatak pohvale bitno će uticati na pojavu demotivacije i odsustvo intelektualnog i emotivnog zadovoljstva na radnom mestu.

Profitabilnost i zadovoljstvo klijenata

Potvrda nečijeg rada ostvaruje višestruki uticaj na zaposlene. Samim tim, to deluje dugoročno i na brojne druge aspekte poslovanja. Obezbediti viši nivo angažovanja i produktivnosti znači obezbediti i veću profitabilnost i zadovoljstvo klijenata. Prisustvo pohvale vodi uspešnom upravljanju radnim učinkom koji dalje podiže nivo profitabilnosti.

Zaposleni čiji je trud priznat radiće efektivnije što je u neposrednoj povezanosti sa zadovoljstvom onih sa kojima poslujemo. Neminovno je da uz uspešno ovladavanje svim prethodnim poljima dođe i do značajnih finansijskih rezultata koji se dalje odražavaju kako na samu firmu, tako i na zaposlene.

Za kraj

Bolje upravljanje ljudskim resursima traži efektivno angažovanje. Smatra se da je maksimalno angažovan onaj zaposleni koji u svom radnom okruženju oseća visok nivo zadovoljstva i privrženosti.

Pohvala je svakako jedan od značajnijih motiva kojima ćete uspešno ostvariti sve navedeno. Iako je važno da uvek bude zasnovana na realnim i racionalnim osnovama, potrudite se da afirmacija rada vaših zaposlenih postane sastavni deo vašeg kolektiva.

Neka vam najpre uočavanje pozitivnih odlika i situacija postane navika. Osvrćite se na dobro i uvažavajte ga. Potom, naučite da, vrednujući nečiji rad, o dobrom uvek govorite dosledno i naglas. Budite uvereni da je svest o tome da je naš rad primećen i cenjen siguran put do uspešnog razvoja karijere i zadovoljstva u radnom okruženju.

 


Pogledajte i druge korisne tekstove:

Isidora Tasić

Passionate about active listening and providing advice. Focused on self-development through the development of others.