Kao profesionalni fotograf, fotoreporter, član fotografskog kolektiva, novinske redakcije ili neko ko se pasionirano bavi fotografijom iz hobija, sigurno ste svesni značaja koji dizajn sajta ima za predstavljanje, promociju, povećanje vidljivosti vaših radova i kontaktiranje sa sadašnjim i budućim saradnicima i klijentima.

Posedovanje ličnog vebsajta za fotografe imperativ je u svetu kreativne industrije. Ne postoji bolji način da predstavite sebe, promovišete svoj rad, pa i skrenete pažnju kustosa galerija, muzeja i drugih umetničkih institucija koji bi možda bili zainteresovani za saradnju ili izlaganje vaših radova u svom prostoru.

Šta je najvažnije za online portfolio jednog fotografa?

Naravno – fotografije. Visokokvalitetne, originalne i jedinstvene fotografije neverovatnih pejzaža, portreti inspirativnih ljudi, atmosfera urbanih dešavanja, važni događaji prikazani na nesvakidašnji način, ekstremni sportisti u akciji, apstraktan pristup i sve ono što vaše radove čini unikatnim, a vas predstavlja kao vrsnog fotografa.

Mogućnosti su nepregledne i zavise isključivo od vaših veština i afiniteta, ali za šta god da se specijalizujete, prikaz vaših radova u sklopu onlajn portfolija na sajtu učiniće vas prepoznatljivim u digitalnoj zajednici.

Nisu, međutim, vrhunske slike jedino što vam treba. Izuzetno je važno da sajt bude pregledan, funkcionalan, responzivan i postavljen na čvrstom temelju vešto inkorporiranih informacija, jer će ga na taj način i pretraživači mnogo bolje rangirati u onlajn pretrazi.

Dodatne poene kod Gugla i drugih pretraživača dobićete i ako su vam sve fotografije optimizovane kako bi se što brže otvarale, jer je brzina učitavanja elemenata na sajtu jedan od najvažnijih faktora koje Gugl uzima u obzir prilikom pozicioniranja u onlajn pretrazi.

I na kraju – postarajte se da posetioci sajta mogu lako da stupe u kontakt sa vama i ne zaboravite da postavite linkove ka svojim profilima na društvenim mrežama zarad što veće povezanosti i vidljivosti.

Ako još niste sigurni kako da postavite svoj onlajn portfolio, imajte u vidu da postoje brojne platforme koje nude veliki broj već postojećih, prilagodljivih tema. Među njima je najpopularniji Vordpres, kao CMS platforma koja trenutno pokreće skoro trećinu svih sajtova na internetu, a zatim slede i Squarespace, Format, Wix, PhotoShelter, Portfolio Box i druge. Takođe, nemojte zaboraviti i da je moguće napraviti potpuno unikatan vebsajt koji će na najbolji način predstavljati upravo ono što vi jeste – vrhunski fotograf sa jedinstvenim stilom.

Pogledajte kreativne primere vebsajtova za fotografe koje vam ovom prilikom predstavljamo i u njima pronađite inspiraciju za vizuelno rešenje svog budućeg onlajn portfolija.

 


Adam fon Mek (Adam von Mack)

Adam von Mack fotograf 2


Aleks Strol (Alex Strohl)

Alex Strohl fotograf


Morgan Norman (Morgan Norman)

Morgan Norman fotograf


Ravi Vora (Ravi Vora)

Ravi Vora fotograf


Kristijan Ot (Christian Oth)

Christian Oth studio fotografije


Ben Haset (Ben Hasset)

Ben Hasset fotograf


Paolo Bokardi (Paolo Bocardi)

Paolo Bocardi fotograf


Levon Bis (Levon Biss)

Levon Biss sport

Levon Biss insects


Sten Siton (Stan Seaton)

Stan Seaton fotograf


Džejson Bel (Jason Bell)

Jason Bell Vogue

Jason Bell landscape


Štefen Knusen Alen (Steffen Knudsen Allen)

Steffen Knudsen Allen fotograf


Renkin (Rankin)

Rankin fotograf

Rankin 2 fotograf


Kris Cilecki (Chris Zielecki)

Chris Zielecki fotograf 1

Kris Cilecki – Sturmsucht Studio

Chris Zielecki - Sturmsucht studio


Stiv Makari (Steve McCurry)

Steve McCurry fotograf

Steve McCurry 2 fotograf


Ana Morosini (Anna Morosini)

Anna Morosini fotograf


Loren Nejlor (Lauren Naylor)

Lauren Naylor fotograf


Brent Stirton (Brent Stirton)

Brent Stirton fotograf


Ejmi Depjuti (Amy Deputy)

Amy Deputy fotograf


Mičel Kanaskevič (Mitchel Kanaskevich)

Mitchell Kanashkevich fotograf

Mitchell Kanashkevich 1 fotograf


Tim Flah (Tim Flach)

Tim-Flach - Endangered

Tim Flach - More than human


Ako planirate izradu onlajn portfolija, značiće vam i tekstovi:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.