featured portfolio vebsajtovi 757

Svako od nas ima svoj identitet. Znamo, uglavnom, ko smo, šta smo i gde idemo. Znaju to i nama bliske osobe. Ali, šta da radimo kada nekome ko nas ne poznaje treba da stavimo do znanja da smo baš mi prava osoba za određeni posao i da baš nas treba da angažuju kada im sledeći put zatreba profesionalni fotograf, grafički dizajner, programer, marketinški stručnjak, konsultant, veb dizajner, ilustrator, pisac ili kakav drugi kreativac, odnosno stručnjak iz bilo koje druge poslovne sfere?

Za takve situacije, srećom, postoji mogućnost kreiranja sopstvenog vebsajta.

Može to biti lični sajt koji će auditorijumu predstaviti ko ste, šta radite, koja su vaša znanja, veštine, interesovanja, dok u formi bloga, recimo, možete i da pišete o svemu onome što dobro poznajte ili onome što vas fascinira, ljuti, čini srećnim… Na neki način, to može da bude vaša onlajn biografija, rezime dosadašnjih iskustava u karijeri. Pozitivna strana toga jeste to što vebsajt možete jednostavno da ažurirate i unesete sve promene u trenutku kada nastupe.

Ukoliko se bavite nekim od poslova iz takozvane kreativne industrije ili ste, jednostavno, umetnička duša koja na inovativan način želi da predstavi svetu ono što radi, možete napraviti i takozvani portfolio sajt. Reč je o veb stranicama pri čijoj se izradi posebno vodi računa da valjano reprezentuju vaša dostignuća zainteresovanim posmatračima. U tom slučaju, akcenat je na radovima, koji govore za sebe i vizuelno komuniciraju sa posetiocima sajta, čineći to mnogo efektnije nego kada biste rečima opisivali na kojim ste sve projektima radili.

Da ne bude zabune, projekti i radovi koje predstavaljate na svom sajtu u vidu portfolija ne moraju nužno da budu samo oni koje ste radili za određene klijente, već to mogu biti i lični projekti koje razvijate iz sopstvenih interesovanja. U svakom slučaju, imajte u vidu činjenicu da je komunikacija ključna i da, ukoliko želite da ostavite dobar utisak i privučete što veći broj ljudi, trebalo bi da aktivno održavate svoj sajt, revnosno odgovarate svima koji kontaktiraju sa vama i budno pratite određenu zajednicu na internetu kojoj pripadate.

Dostupan je, srećom, i veliki broj specijalizovanih platformi na kojima se mogu kreirati portfolio sajtovi. Jedna od njih je i Semplice, izgrađena na osnovama WordPress-a kao jednog od najpopularnijih sistema za upravljanje digitalnim sadržajem. Među sličnim platformama izdvajaju se i Squarespace, Fabrik, Format, Viewbook, Dunked, Cargo, Krop, Adobe Portfolio, Dropr i Inventive. Izbor je impresivan, a u većini slučajeva moguće je i preuzimanje (besplatnih) unapred osmišljenih tema. Na vama je da izaberete onu koja će najviše odgovarati vašem senzibiltetu, profesiji i umetničkim radovima.

Činjenica da ne predstavljate kompaniju ili određene proizvode, ne znači da i vi, kao neko ko potencijalnim klijentima nudi uslugu dizajniranja, ilustrovanja, reklamiranja, kreiranja pisanog, audio ili video sadržaja, ne možete ono što radite da predstavite na sebi svojstven način. To može da podrazumeva i izradu ličnog logoa, vizit karti, odabira određenih boja ili šara koje će pratiti celokupan izgled, što će vas učiniti prepoznatljivim i na lokalanom i na globalnom tržištu rada. To i jeste cilj, zar ne? Na taj način brendirate sebe, a svoja znanja i veštine uokvirujete u određeni vizuelni identitet. Vaš lični vizuelni identitet.

Napomena: Lični i portfolio sajtovi nisu rezervisani samo za stručnjake iz kreativne industrije, iako oni čine većinu kada je reč o izgradnji sopstvenog brenda i predstavljanja na internetu.

Možete da budete i naučnik koji se bavi planetarnom astronomijom, a da pri tome predajete na Univerzitetu Braun u SAD i želite ceo svet da upoznate sa istraživanjima kojima se bavite. I u tom slučaju, naravno, možete da napravite svoj onlajn portfolio, kao što ćete i videti među primerima koji slede.

Pred vama su neka od najefektnijih rešenja izrade ličnih i portfolio sajtova koja će, nadamo se, inspirisati i vas da dizajnirate sajt koji će na najbolji način odraziti vaš identitet.

 


Albino Tonnina

1 Albino Tonnina portfolio vebsajt


Ellen Skye Riley

2 Ellen S Riley portfolio vebsajt


Pascal van Gemert

3 Pascal van Gemert portfolio vebsajt


Anthony Wiktor

4 Anthony Wiktor portfolio vebsajt


Red Russak

4 5 Red Russak portfolio vebsajt


Mitsugu Takakashi

5 Mitsugu Takakashi portfolio vebsajt

5.1 Mitsugu Takakashi portfolio vebsajt


Tony D’Orio

6 Tony D'Orio portfolio vebsajt

6.2 Tony D'Orio portfolio vebsajt


Marc Goncalves

Marc Goncalves portfolio vebsajt


Olivier Guilleux

8 Olivier guilleux portfolio vebsajt

8.1 Olivier Guilleux portfolio vebsajt


Tao Tajima

9 Tao Tajima portfolio vebsajt

9.1 Tao Tajima portfolio vebsajt


Brandon Johnson

10 Brandon Johnson personal website

10.1 Brandon Johnson personal website


Deidre Bain

11 Deidre Bain portfolio vebsajt

11.1 Deidre Bain portfolio vebsajt

11.2 Deidre Bain portfolio vebsajt


Hope Reagan

12 Hope Reagan portfolio vebsajt


Emanuele Papale

13 Emanuele Papale portfolio vebsajt

13.1 Emanuele Papale portfolio vebsajt


Sean Halpin

14 Sean Halpin portfolio vebsajt

14.1 Sean Halpin portfolio vebsajt

14.2 Sean Halpin portfolio vebsajt


Martin Ringlein

Martin Ringlein Feb 2 portfolio vebsajt


Sacha Greif

15 16 Sacha Greif portfolio vebsajt


Tym Andrews

16 Tym Andrews portfolio vebsajt16.1 Tym Andrews portfolio vebsajt


Nikola Keavy

18 Nikola Keavy portfolio vebsajt

18.1 Nikola Keavy portfolio vebsajt

18.2 Nikola Keavy portfolio vebsajt


 Paul DeCotiis

19 Paul DeCotiis portfolio vebsajt

 


Planirate da napravite svoj portfolio sajt? Pogledajte i sledeće tekstove:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.