Upečatljivi portreti Petre Erikson


Upečatljivi portreti Petre Erikson

Kompulzivno crtanje još od najmlađih dana doprinelo je tome da Petra Erikson (šv. Petra Eriksson) danas bude uspešan ilustrator i grafički dizajner, a uz to i digitalni nomad sa trenutnim boravištem u Barseloni.

Ljubitelj je tufni, jarkih boja, planina, konfeta, veganskog sladoleda i čajeva. Tako ova švedska umetnica opisuje sebe, a mi njen izražen osećaj za boje vidimo kroz njene radove, među kojima se posebno izdvajaju portreti.

Upečatljivi, smeli, jedinstveni portreti jarkih boja koji odražavaju karakter osoba koje oslikavaju, postali su na neki način zaštitni znak ove vizuelne umetnice. Na njima su predstavljene brojne poznate ličnosti, među kojima i Martin Luter King Junior, Mišel Obama, Malala Jusefsaj (pak. Malala Yousafzai) i Elen Dedženeris. Sa druge strane, portreti prikazuju ljude iz svakodnevnog života, lica onih koje Petra sreće u metrou, na ulici, u kafeu… Nekad su to i imaginarne osobe koje ona zamisli, a zatim likove iz mašte preslika na (digitalni) papir.

Svaki od njenih portreta inspirativan je, odvažan, raskošan, sa vešto uklopljenim bojama, šarama i geometrijskim oblicima. Čini se da bi, osim ilustracijom, Petra mogla uspešno da se bavi i modnim dizajnom, jer inspirativni komadi odeće i brojni modni detalji takođe krase njene radove.

Ilustrovala je za poznate sajtove poput Vice, BuzzFeed, Wired i mnoge druge klijente, a uporedo sa tim razvija i brojne lične projekte. Osim toga, Petra Erikson jedna je i od osnivačkih članova organizacije Her Barcelona, ogranka globalne mreže Her Global Network, koja se zalaže za međusobno povezivanje, saradnju i osnaživanje žena u društvu.

Krajem februara 2018. godine očekuje se i objavljivanje knjige pod nazivom Bygone Badass Broads u izdanju izdavačke kuće Abrams Books. Knjiga opisuje život i delo 52 (zaboravljene) žene koje su dale snažan doprinos razvoju društva, nauke i umetnosti u svetu. Tekst je pisala Li Makenzi (eng. Lee Mackenzy), dok je za sve ilustracije u knjizi zaslužna upravo Petra Erikson.

Nagrade kao što su Bronze Pencil i Merit Award, kao i Yellow Pencil Student Award, koje je osvojila za odabrane ilustracije, samo potvrđuju kvalitet rada ove švedske umetnice.

Predstavljamo vam neke od najinspirativnijih portreta Petre Erikson, te se i sami možete uveriti u kreativnost kojom odišu njeni crteži. Uživajte!

 

Ako budete želeli da pogledate i ostale ilustracije, to možete učiniti na ličnom vebsajtu Petre Erikson ili na njenom Instagram profilu.

 


1 Petra Eriksson portarit 3

2 Petra Eriksson portrait 10

3 Petra Eriksson portrait 14

4 Petra Eriksson portrait Malala Yousafzai

Malala Jusefsaj

5 petra eriksson portret

6 Petra Eriksson portrait 4

6 Jaakko Eino Kalevi Petra Eriksson

Jaakko Eino Kalevi

7 Petra Eriksson portrait Michelle Obama

Mišel Obama

8 Petra Eriksson portarit Futurista

9 Petra Eriksson portarit 1

10 Petra Eriksson portrait MLK Jr

Martin Luter King Junior

11 dj elin petra eriksson

DJ Elin

12 Petra Eriksson portarit 8

13Petra Eriksson portarit 11

13Petra Eriksson portrait 11

Dejvid Bouvi

15 Petra Eriksson portarit Sophia Lee

Sofija Li

16 Petra Eriksson portarit Ellen DeGeneres

Elen Dedženeris

17 Petra Eriksson portrait

18 flower girl spring petra eriksson

19 flower girl winter petra erikson

20 stars in her hair petra eriksson

21 Petra Eriksson portarit 6

22 bow portrait petra eriksson

 

24 Asian girl Petra Eriksson

25 Petra Eriksson portrait Gustaf-Noren

Gustav Noren

26 Petra Eriksson portarit 13

26 Petra Eriksson portarit 13

 

29 Twin Peaks dale cooper petra eriksson

Dejl Kuper, lik iz TV serije Tvin Piks

30 twin peaks audrey petra eriksson

Odri Horn, lik iz TV serije Tvin Piks

 


Pogledate još inspirativnih primera ilustracija:

Nađa Božović
Latest posts by Nađa Božović (see all)
facebook
twitter
google
pinterest