featured image brendiranje drzave primeri

Kreiranje imidža u svetskoj javnosti nije rezervisano samo za kompanije i poznate brendove. Turističke destinacije, pa i čitave države, trude se da kroz dizajn zvaničnog logoa svojih turističkih organizacija istaknu ono po čemu su prepoznatljive i pozovu na obilazak znamenitosti baš u njihovoj zemlji.

Kada se brendira jedna nacija, postupak je isti kao i kada se kreira vizuelni identitet za proizvođača konditorskih proizvoda, meda, kafe, kozmetike ili bilo čega drugog. U tom slučaju, doduše, konkurencija je sasvim sigurno globalna i broji 195 zemalja sveta, koje su u oblasti svetskog turizma nadmeću za što veći broj posetilaca. Svaka zemlja na planeti trudi se zato da svoje atribute istakne u prvi plan i svima da na znanje kakvu sliku o sebi želi u javnosti.

Pre nego što se dizajnira logo za čitavu državu, potrebno je istraživanje o njenoj istoriji i tradiciji, vrednostima koje poštuje, prirodnim bogatstvima, znamenitostima, pa i opšteprihvaćenim stavovima koji u svetu vladaju o njoj, a sve sa ciljem da se određena destinacija brendiranjem prikaže u što pozitivnijem svetlu.

Bira se zatim paleta boja, koju treba uskladiti sa nacionalnim bojama, kreira se logo države i sav prateći materijal koji uz to ide – promotivni video spotovi, dizajn kataloga, brošura i prospekata, reklamne kampanje, dizajn bilborda, promocija na društvenim mrežama, kao i saradnja sa turističkim agencijama širom sveta.

Rusija je, recimo, nedavno prilično vešto izvela redizajn svog logoa i komletnog vizuelnog identiteta države. Naime, na otvorenom konkursu za dizajnere pobedilo je rešenje u stilu suprematizma, avangardnog umetničkog pravca začetog u Rusiji početkom 20. veka, a zatim su logo i celokupan koncept preneti na dizajn majica, satova, cegera, pa i grafika za autobuse i bilborda.

Svaka država ima nešto prepoznatljivo, ono po čemu se razlikuje od drugih, nešto zbog čega treba posetiti baš tu zemlju. To mogu biti određeni festivali ili nacionalni parkovi, vrhunski skijaški centri, beskrajne peščane plaže, jedinstvene plantaže vina, spomenici značajni za svetsku istoriju… Sve to treba imati u vidu kako bi se ilustracijama, tipografijom i simbolima istaklo ono što je za jednu destinaciju najznačajnije.

Predstavljamo vam ovom prilikom uspešne primere brendiranja i dizajna logoa za države širom sveta.

Rusija

rusija turizam logo dizajn suprematizam

rusija logo ceger
Izvor slike: Brand New

 

rusija logo sat
Izvor slike: Brand New

 

Salvador

el salvador logo dizajn

 

Južna Afrika

logo juzna afrika brendiranje

 

Australija

logo australija brendiranje drzave

 

Brazil

branding brazil logo

 

Nepal

branding visit nepal minimalistic logo

 

Francuska

brendiranje francuska logo visit france

 

Filipini

 filipini turizam logo dizajn

 

Novi Zeland

visit new zeland black and white logo

 

Srbija

visit serbia colorful logo brendiranje srbije

 

Japan

branding japan endless discovery logo

 

Bolivija

visit bolivia logo dizajn

 

Dubai

visit dubai logo dizajn

 

Kipar

kipar logo love cyprus

 

Belize

belize tourism logo dizajn

 

Gruzija

brending georgia logo dizajn gruzija

 

Indonezija

visit indonesia logo dizajn tipografija

 

Paragvaj

branding paraguay logo dizajn

 

Portugalija

visit portugal logo dizajn

 

Peru

branding peru logo design

 

Maldivi

maldivi turizam logo dizajn

 

Letonija

branding latvia best enjoyed slowly logo

 

Hrvatska

visit croatia logo dizajn

 

Rumunija

visit romania logo explore carpathian garden


Ako vas zanima dizajn logoa, pogledajte i druge tekstove:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.