Featured image rebrendiranje Olive Garden 757

Ko reskira, taj i profitira, zar ne? Pa ipak, mnogi brendovi širom sveta drže se svog, jednom ustanovljenog, imidža i plaše se promene, nesigurni u ono što im rebrendiranje može doneti.

Vešto dizajniran korporativni identitet jedan je od najvažnijih činilaca uspešnog poslovanja. To je činjenica. Međutim, jednom uspostavljen imidž brenda, koji podrazumeva izgled logoa, vizit karti, odabir korporativnih boja, dizajniranje reklamnog materijala i pratećih elemenata, kao i sveukupnu sliku koju brend ima u javnosti, ne znači da taj izgled ne sme nikada da se promeni. Naprotiv.

Strategija brendiranja obuhvata i povremeno rebrendiranje. Ne mora da bude reč o kompletnom vizeulnom zaokretu, dovoljno je i povremeno osvežiti izgled logotipa novom kombinacijom boja.

Potpuni preokret je takođe opravdan ukoliko je, recimo, jedna kompanija u potpunosti promenila svoj način poslovanja, pa umesto da su ciljna grupa mladi i urbani ljudi, počne da dizajnira proizvode sa prefinjenu publiku iz bogatijih slojeva društva. Tako je, na primer, kompanija Barberi (eng. Burberry), koja je nekada imala čak i negativnu tržišnu konotaciju, prerasla u proizvođača čiju garderobu nose holivudske zvezde. Morao je Barberi na neki način da privuče pažnju i dokaže se pred novom publikom. Kako? Rebrendiranjem.

Zbog čega je rebrendiranje važno?

Zbog toga što bi uvek trebalo ići u korak sa promenama i prilagoditi se trendovima na tržištu. Zamislite, recimo, kompaniju koja posluje od 1898. godine i koja 120 godina kasnije ima identičan logo i vizeulni identitet koji je imala krajem 19. veka. Upravo to se nije dogodilo kompaniji Pepsi, koja posluje duže od jednog veka, ali do sada je više puta uspešno redefinisala izgled svog logotipa.

Vlasnici kompanija često su uljuljkani u kakav-takav uspeh i nisu svesni da, kada bi napravili makar mali iskorak, koji može da se ogleda u jednostavnom redizajnu logoa, mogli bi da postanu još uspešniji, prepoznatljiviji i još više poštovani od strane kupaca, klijenata ili korisnika njihovih usluga.

Slažete li se da ponovno brendiranje može da bude mudra poslovna odluka?

Ukoliko ste baš vi vlasnik kompanije koji razmišlja o rebrendiranju svojih proizvoda ili usluga, imajte na umu i da je u toku kampanja pod nazivom PopArt Studio daruje. Ako do 15. januara naručite dizajn logoa, na poklon ćete dobiti i dizajn kompletnog korporativnog identiteta.

Predstavljamo vam ovom prilikom i nekoliko primera uspešnih svetskih kampanja rebrendiranja, predstavljenih kroz redizajn logoa i korporativnog identiteta, koje su na globalnom nivou ostvarile zapažen uspeh.

 

Pepsi

Pepsi logo redizajn rebrand

Uber

Uber Rebrand Wired
Izvor slike: Wired

Burberry

Burberry rebrand Frawleyneville
Izvor slike: Frawleyneville

Apple

apple logo redizajn The Next Web
Izvor slike: The Next Web

Channel 4, Velika Britanija

rebrendiranje Channel 4 UK The Logo Factory
Izvor slike: The Logo Factory

LCMB, Lorein Resourcing, Vedanta Hedging

logo dizajn razno Toast Design
Izvor slike: Toast Design

UPS – novi izgled

UPS rebrand 1
Izvor slike: Behance
UPS rebrand 2
Izvor slike: Behance
UPS rebrand 3
Izvor slike: Behance

Penguin Random House

penguin random house new logo
Izvor slike: The Logo Factory

 

Care International – novi izgled

Care rebrand 1
Izvor slike: Behance
Care rebrand 2
Izvor slike: Behance
Care rebrand 3
Izvor slike: Behance

Olive Garden

Olive Garden rebrand Pinterest
Izvor slike: Pinterest

Television Academy

Television Academy logo redizajn rebrendiranje
Izvor slike: The Logo Factory

Netflix

netflix rebrendiranje novi logo
Izvor slike: The Logo Factory

 


Pogledajte i druge tekstove značajne za brendiranje i logo dizajn:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.