besplatni onlajn kursevi za graficki dizajn 757

Karijera grafičkog dizajnera pruža obilje mogućnosti, kako za samostalan rad, tako i za rad u agenciji ili u timu. U zavisnosti od ličnih afiniteta, a sa ciljem da fokusirate svoje znanje, možete i da se specijalizujete za određenu oblast, bilo da je to dizajn logoa, brendiranje, prelom časopisa i knjiga, dizajn kataloga, promotivnog materijala i digitalnih oglasa ili, pak, animacija i dizajn korisničkog interfejsa.

Zvuči vam primamljivo, ali ne znate odakle da počnete? Nikakav problem. Na internetu su dostupni brojni besplatnih kursevi, kao i oni za koje je potrebno izdvojiti simboličnu sumu novca. Mnoge od njih vode etablirani stručnjaci i profesori sa umetničkih fakulteta nekih od najboljih svetskih univerziteta, pružajući uvid polaznicima u osnovne principe izrade kvalitetnih dizajnerskih rešenja.

Ovom prilikom, predstavljamo vam odabrane besplatne e-kurseve namenjene prvenstveno početnicima u oblasti grafičkog dizajna, ali i onima koji žele da učvrste ili prošire svoje znanje. Za neke od navedenih kurseva postoji i mogućnost izdavanja sertifikata uz doplatu, dok su ostali u potpunosti besplatni.

Ako tek planirate da zaplovite vodama grafičkog dizajna i voleli biste da to bude vaš poziv, svaki od ovih kurseva može vam poslužiti kao polazna osnova za vašu buduću karijeru grafičkog dizajnera.

Želimo vam efikasno učenje i uspešan rad!


Coursera: Specijalizacija za grafički dizajn

  • Organizator: California Insitute of the Arts (CalArts)
  • Ukupno trajanje: 6 meseci
  • Sertifikat: Uz doplatu
  • E-kurs: Specijalizacija za grafički dizajn

Coursera specijalizacija za graficki dizajn

Kursevi u sklopu specijalizacije:

  • Osnove grafičkog dizajna
  • Uvod u tipografiju
  • Uvod u kreiranje slika
  • Ideje iz istorije grafičkog dizajna (video snimci dostupni sa prevodom na srpski jezik)
  • Potpuno novi brend

Trajanje pojedinačnih kurseva: 4-6 nedelja; 1-8 sati nedeljnog angažovanja

U sklopu ove specijalizacije nalazi se pet odvojenih kurseva, od kojih se svaki može pratiti i zasebno. Svaki od njih upućuje na osnovna teorijska i praktična znanja potrebna za izradu sofisticiranih grafičkh rešenja, upoznajući studente sa procesom rada, istorijskim kontekstom i principima vizuelne komunikacije kroz slike i tipografiju. Finalni projekat u sklopu kursa fokusiran je na brendiranje i izradu dizajna koji studenti mogu prikazati u svom portfoliju. Cilj ovako osmišljenog skupa kurseva jeste da se postavi čvrst temelj za dalje usavršavanje u oblasti dizajna korisničkog interfejsa (UI dizajn), interaktivnih elemenata i animacije, kao i za dizajn štampanih izdanja.


Kadenze: Uvod u istoriju grafičkog dizajna

  • Organizator: Maryland Institute College of Art (MICA)
  • Trajanje: 7 prilagodljivih sesija
  • Sertifikat: Uz doplatu
  • E-kurs: Istorija grafičkog dizajna

Kadenze istorija dizajna

Tokom ovog kursa saznaćete sve o tipografskoj revoluciji, kulturi izdavaštva, uticaju kubizma, futurizma, konstruktivizma i drugih umetničkih pravaca na razvoj dizajna, kao i o postmodernoj reakciji i novim tipografijama. Predavači su profesorke dizajna poznate širom sveta – Elen Lupton (Ellen Lupton) i Broket Horn (Brockette Horne), koje ovom prilikom studente upoznaju sa važnim istorijskim činjenicama, znamenitim ličnostima i razvojnim istorijskim procesima, ali i upućuju na razmišljanje o budućnosti grafičkog dizajna.

Napomena: Ovaj kurs je besplatan deo šireg onlajn programa u organizaciji Umetničkog koledža u Merilendu, koji pod nazivom Metode grafičkog dizajna obuhvata i kurseve o formi i sadržaju grafičkih rešenja, kao i o prinicpima angažovanja publike i dizajniranja interaktivnog korisničkog interfejsa. Kompletan program planiran je za jesen 2018. godine i najverovatnije će biti dostupan samo kao univerzitetski onlajn kurs koji se plaća.


Udemy: Uvod u dizajnerske projekte

  • Trajanje: 16 predavanja / 1,5 sat video materijala
  • Sertifikat: Besplatno
  • E-kurs: Uvod u grafički dizajn

Udemy uvod u dizajn projekte

Kurs je namenjen svima koji su na početku karijere grafičkog dizajnera i žele da nauče osnove korišćenja platforme za grafički dizajn pod nazivom Canva. Tokom ovog kursa biće reči o principima dizajniranja logoa, vizit karti i digitalnih oglasa, kao i o kreiranju marketinških rešenja za oglašavanje na društvenim mrežama. Po završetku kursa besplatno se dobija sertifikat.


Udemy: Rad u programu Adobe Photoshop počevši od nule

  • Trajanje: 8 sati video materijala
  • Sertifikat: Besplatno
  • E-kurs: Adobe Photoshop za početnike

Udemy Photoshop od nule

Imajući u vidu da je Adobe Photoshop jedan od najčešće korišćenih programa za grafički dizajn, ovaj kurs uvodi početnike u njegovu primenu sa ciljem boljeg razumevanja mogućnosti koje pruža i brzog prilagođavanja radu. Kurs počinje osnovnim opisima alata za odabir elemenata, zasebno kreiranje i postavku u radnom prostoru. Polaznici će imati priliku da nauče i osnovne principe uređivanja fotografija, kao i da saznanju brojne trikove i praktične savete za izradu profesionalnih dizajnerskih rešenja. Učenje je zasnovano na kompletiranju zadataka koji se zadaju tokom kursa, tako da se polaznicima pruža mogućnost praktičnog rada na ličnim i komercijalnim projektima.


Skillshare: Osnove programa Adobe Illustrator CC

  • Trajanje: 10 predavanja / 1 sat video materijala
  • Sertifikat: Nije dostupan
  • E-kurs: Adobe Illustrator CC za početnike

Skillshare Illustrator osnoveTokom ovog kursa, koji je organizovan u obliku stručnog predavanja (eng. masterclass), polaznici će se upoznati sa opštim konceptima i osnovnim funkcijama programa Adobe Illustrator, među kojima su i kreiranje dokumenata, navigacija, rad sa vektorskom grafikom, korisnički interfejs, osnovne postavke za radno okruženje i još mnogo toga. Iako se nazivom kursa ukazuje na osnove rada u programu, ovo stručno predavanje mogu pratiti i oni sa naprednijim znanjem, kako bi zaokružili celokupnu sliku i stekli uvid u sve mogućnosti koje ovaj program pruža grafičkim dizajnerima.


Coursera: Dizajn infografike – Kurs baziran na projektu

  • Organizator: Univerzitet u Mičigenu
  • Trajanje: 6 sati učenja + 8 sati rada na projektu
  • Sertifikat: Uz doplatu
  • E-kurs: Dizajn infografike – korak po korak

Coursera dizajn infografike

S obzirom na to da je kompletan kurs posvećen izradi infografičkog rešenja u programu Adobe Illustrator za temu po želji studenata, to je dobar način da se polaznici upoznaju sa značajem infografike u svetu vizuelne komunikacije, kao i sa načinom izrade takvih rešenja. Tokom kursa, studenti imaju priliku da nauče šta čini efektnu infografiku, koje se tehnike koriste kako bi se upotrebili relevantni podaci iz određene priče ili teme, kako se prave mape, grafikoni i drugi elementi koji podatke predstavljaju vizuelno, kako strukturu učiniti efikasnijom uz pravilan odabir boja i tipografskih rešenja i još mnogo toga.


Skillshare: Grafički dizajn 101 – Kompletan uvid

  • Trajanje: 11 predavanja / 1 sat video materijala
  • Sertfikat: Nije dostupan
  • E-kurs: Sveobuhvatni kurs grafičkog dizajna

Skillshare graphic design 101

Ovaj video tutorijal namenjen je onima koji se već bave grafički dizajnom, ali želeli bi podrobnije da se upoznaju sa situacijom u branši i žele kompletan uvid u trendove u oblasti grafičkog dizajna. Kurs odvojeno pokriva devet glavnih polja, kao što su dizajn logoa, ambalaže, plakata, knjiga, pokretnih grafičkih elemenata, izrada vebsajtova, dizajn godišnjih izveštaja, grafika u obasti životne sredine i dizajn u sklopu uređivačkih redakcija štampanih medija. Kroz brojne primere iz prakse, tokom kursa se ukazuje na razliku između kvalitetnih i manje kvalitetnih dizajnerskih rešenja, sa ciljem razumevanja procesa izrade vrhunskog dizajna.


Udemy: Od crteža do logoa

  • Trajanje: 30 minuta video materijala
  • Sertifikat: Besplatno
  • E-kurs: Proces dizajna logoa (početni nivo)

udemy od crteza do logoa

Polaznici ovog kursa imaće priliku da nauče kako da od ručno nacrtanih ideja za dizajn logoa koristeći program Adobe Illustrator kreiraju gotovo rešenje za logo. Kroz detaljno uputstvo koje prati svaki korak dizajniranja logoa, kurs ukazuje na značaj konceptualizacije ideje i skiciranja, a zatim i ukazuje na potrebne alate i funkcije u sklopu programa koje su potrebne za digitalizaciju rešenja i finalizaciju projekta.


Udemy: Profesionalni dizajn logoa u programu Adobe Illustrator

  • Trajanje: 45 lekcija / 7,5 sati video materijala
  • Sertifikat: Besplatno
  • E-kurs: Proces dizajna logoa (napredni nivo)

Udemy logo u illustratoru

Za naprednije poznavaoce rada u programu Adobe Illustrator, na portalu Udemy dostupan je i besplatan kurs za profesionalnu izradu logo rešenja. Polaznici će imati priliku da se tokom kursa posvete izradi logotipa za klijente, ali i da se kroz kombinaciju teorije i praktične nastave upoznaju sa naprednim tehnikama dizajniranja. Osnovni prinicipi na kojima je zasnovan kurs jesu jednostavnost i čitljivost idejnih rešenja za logo, a teme o kojima se govori pokrivaju i izbor fonta i boja, projektovanje sa jednostavnim oblicima i kreiranje simbola, tekstura, podloga, kao i upotrebu negativnog prostora. Tutorijal pažljivo prati svaki korak izrade i obezbeđuje finalnu datoteku projekta u kojoj se nalaze svi relevantni podaci u vezi sa kompletiranim zadacima tokom kursa.


Alison: Vuzuelni i grafički dizajn

  • Trajanje: 3 sata video materijala
  • Sertifikat: Besplatno
  • E-kurs: Grafički elementi i vizuelna komunikacija

Alison graficki dizajn

Kurs je namenjen studentima grafičkog dizajna koji žele da upotpune svoje znanje, ali i svima onima koji su zainteresovani za usavršavanje u oblasti vizuelne komunikacije. Kroz ispitivanje funkcionalnosti osnovnih elementa u dizajnu, kao što su tačka, linija, forma, tekstura, kompozicija, balans, kontrast i hijerarhija, ovaj kurs pruža uvid u značaj uravnotežene kompozicije i međusobne povezanosti elemenata.


Skillshare: Tipografija koja funkcioniše – tipografska kompozicija i fontovi

  • Trajanje: 10 predavanja / 36 minuta video materijala
  • Sertfikat: Nije dostupan
  • E-kurs: Uvod u tipografiju – fontovi i kompozicija

Skillshare Tipografska kompozicija

Dobra tipografija predstavlja užitak za čitanje, kako ističu predavači na ovom kursu, dok loš odabir fontova može lako da upropasti ceo projekat. Tokom ovih predavanja polaznici će imati priliku da se kroz dobre i loše primere upoznaju sa značajem efektne tipografske kompozicije. Tokom kursa se govori o familijama fontova Sans, Serif i Slab, kao i o strukturi, detaljima i mogućnostima za njihovo prilagođavanje potrebama klijenata. Cilj ovog kursa je da se istraže mogućnosti koje pružaju različiti fontovi i da se kroz izradu nekoliko grafičkih rešenja stekne uvid u uticaj različitih tipografskih kompozicija. Osim grafičkim dizajnerima, ova onlajn radionica može biti zanimljiva i ilustratorima, umetnicima, piscima i programerima.


Skillshare: Animacija likova – Učinite da ilustrovani lik zapleše

  • Trajanje: 8 predavanja / 11 minuta video materijala
  • Sertfikat: Nije dostupan
  • E-kurs: Animacija karaktera

Skillshare animacija likova 2

Kroz precizna uputstva tokom ovog kursa polaznici će naučiti kako da kreiraju lik u programu Adobe Illustrator i pripreme ga za animaciju u programu Adobe After Effects. Kurs je namenjen onima koji znaju osnove rada u pomenutim programima, ali voleli bi da znaju kako je moguće povezati ih sa ciljem kreiranja animiranog lika. Predavanja obiluju savetima stručnjaka i trikovima koji olakšavaju i ubrzavaju rad, te samim tim i povećavaju produktivnost.


Coursera: Od brenda do imidža: Kreiranje uticajnih kampanja

  • Organizator: IE Business School
  • Trajanje: 4 nedelje
  • Sertifikat: Uz doplatu
  • E-kurs: Brending i kreiranje vizuelnog identiteta

Coursera od brenda do imidza

Ovaj kurs će značiti svakome ko se bavi grafičkim dizajnom za klijente, što najčešće uključuje dizajn logoa, vizit karti i izradu kompletnog vizuelnog identiteta kompanije. Tokom kursa razvija se metodologija koja se lako može primeniti u praksi, kao i terminologija, različite tehnike i kompletan proces osmišljavanja kreativne promotivne kampanje. Kurs može biti od koristi i ilustratorima, fotografima i stručnjacima za digitalni marketing, kao i preduzenticima i vlasnicima malih i srednjih preduzeća koji sami žele da se posvete kreiranju imidža za svoj brend.

Da li ste već završili neki onlajn kurs za grafički dizajn? Preporučujete li i neki kurs koji se nije našao na našoj listi? Podelite svoja iskustva sa nama u komentarima ispod teksta ili na našoj Fejzbuk stranici.


Preporučujemo da pogledate i slične tekstove:

Nađa Božović

Inspired by original narratives and amazed by effective visuals. Enjoys diving deep into the story research. A lifelong learner and an eternal optimist.