U savremenom poslovnom svetu od izuzetne je važnosti za kompaniju, ma koje veličine, da se na tržištu dobro pozicionira i izdvoji iz mora sličnih. Zbog toga je od ključne važnosti razviti korporativni identitet.

Šta je korporativni identitet?

Korporativni identitet je način na koji se firma, kompanija ili korporacija predstavljaju ne samo javnosti već i mušterijama, ulagačima i zaposlenima.

Zašto je korporativni identitet važan?

Najjednostavniji odgovor na pitanje zašto je korporativni identitet važan jeste: da biste bili jedinstveni na tržištu. To je način na koji ćete doći do klijenata i poslovnih partnera, a njihov prvi susret sa vama treba ostavi dobar utisak, bez obzira na to da li se upoznajete lično ili vaša vizit-karta ili poslovna ponuda stižu do njih preko posrednika.

Od čega se sastoji?

U savremenom poslovnom svetu, korporativni identitet se najčešće sastoji od izrade logotipa, memoranduma i vizit-karte, ali, u zavisnosti od želja i potreba naručioca, može uključiti i izradu koverte, fascikle, olovki, majica, nalepnica, i mnogih drugih predmeta.

Najbitnija stavka kod formiranja korporativnog identiteta jeste da se oformi određen stil i da se on dosledno primenjuje na sve vidove reklamiranja, jer to stvara dobar imidž firme u poslovnom svetu.

Ko stvara korporativni identitet?

Glavni tvorac korporativnog identiteta jeste sama korporacija, odnosno njeni predstavnici koje se bave marketingom i reklamiranjem. Ukoliko se sami ne bave dizajnom, konkretni tvorac logotipa za njih može biti eksterna firma. Njeni grafički dizajneri, u dogovoru s klijentom, poštujući njegove ideje i želje, izrađuju logotip, momorandum i vizit-kartu.

Šta je bitno za stvaranje korporativnog identiteta?

Pošto se radi o vizuelnoj umetnosti čiji je krajnji cilj pamtljivost i efektivnost, prilikom izrade logotipa bitno je obratiti pažnju na boje i tipografiju i ne birati agresivne kombinacije koje bi mogle stvoriti negativan efekat i odbiti potencijalne zainteresovane strane.

Kada su boje u pitanju, najčešće smernice su da se koriste dve do tri boje, ali ne više, da se ne bi stvorio efekat zagušenja i haosa. U odnosu na vrstu posla kojom se bavite, moguće je odabrati i komplementarnu boju i ukombinovati je s osnovnom tako da stvori dobar kontrast ili savršenu harmoniju.

Stoga će firme koje se bave proizvodnjom slatkiša i poslastica češće birati tople, pastelne boje prozirnih nijansi, u tonovima roze, lila, plave, zelene i žute, dok će advokatska kancelarija težiti prirodnim, punim, teškim bojama u zemljanim ili biljnim tonovima, poput maslinastozelene, kamuflažno zelene ili paprat zelene, indigo plave, smeđe ili tamnosmeđe, često uz zlatnu tipografiju koja treba da naglasi ozbiljnost i težinu posla.

S druge strane, izuzetno bitan element svakog logotipa jeste i font. On se može odabrati tako da sam sačinjava logo, ili tako da dopunjuje boje ili elemente koji su već dizajnirani. U svakom slučaju je bitno da se odabere jedan font – ukoliko niste zadovoljni nekim koji već postoji, uvek se može dizajnirati nov, koji će savršeno odgovarati vašim potrebama.

Koliko sve to košta?

Cena izrade korporativnog identiteta može znatno da varira, a najčešće je određuju kompleksnost zahteva naručioca, broj elemenata na kojima se predstavlja, kao i dostupna sredstva. Različite oblasti poslovanja utiču na različite cene, i vrlo je verovatno da se i cenovnik usluga formira nakon konsultacija s klijentom.


Dobri primeri savremenog korporativnog identiteta

U nastavku vam prenosimo nekoliko dobrih primera savremenog korporativnog identiteta.

Taller Del Mar 1

Taller Del Mar 2


Digitaland 1

Digitaland 2


Selfbranding 1


Oskola 1

Oskola 2


VSA 1

VSA 2


Sumatra 1

Sumatra 2


Hicks 1

Hicks 2


Kania 1

Kania 2


BakerMonk 1

BakerMonk 2


  Enchanti 1

Enchanti 2


VCM 1

VCM 2

VCM 3


Vitecca 1

Vitecca 2

Vitecca 3


Izvor: Behance

 

Zanimaju vas korporativni identitet, grafički dizajn, izrada logoa i memoranduma? Pogledajte radove naše firme u portfoliju korporativnog identiteta i brendiranja i zatražite besplatnu procenu izrade korporativnog identiteta vaše firme.


 

Pogledajte još i: