SEO: predviđanja za 2017. godinu 1

Nakon što smo sumirali utiske o prethodnoj godini, vreme je da se posvetimo planiranju 2017. i sprovođenju tih planova u delo. Nakon pažljivog analiziranja podataka koje iznose Moz.com, marketingland.com i searchengineland.com, pogledajmo kakva su predviđanja za SEO u godini koja tek što je počela.

1: Mobilno indeksiranje vebsajtova

Nakon što je 2015. godine najavljeno a 2016. godine zaista pušteno u rad, mobilno indeksiranje veb sajtova (eng. mobile first index) tokom 2017. godine znatno će uticati na dizajn veb sajtova i njihovu optimizaciju za SEO.

To znači da se rezultati pretrage prilagođavaju uređaju s kog se vrši pretraga a sajtovi rangiraju prema prilagođenosti prenosnim uređajima. Eto razloga da razmotrite mogućnost osavremenjivanja i redizajna veb sajta i proverite da li je, i u kojoj meri, prilagođen prenosivim uređajima.


2: Tviter ostaje nezavisna, bitna i popularna mreža za objavljivanje sadržaja i uticajne osobe

Iako je rast popularnosti Tvitera tokom 2016. bio manji nego 2015. godine, po podacima koje navodi Moz, da bi postao još uticajniji potreban mu je veći rast: više korisnika i objavljivanje još više bitnih vesti. Postoje priče o prodaji Tvitera, ali zainteresovanih i entuzijastičnih kupaca nema – možda jer je cena previsoka.

Bilo kako bilo, s obzirom na medijsku zastupljenost, broj uticajnih osoba koje prate na desetine hiljada ljudi, i značaj informacija koje se ovim putem emituju, predviđa se da će Tviter zadržati mesto koje i sada ima među onlajn zajednicom.


3: Udeo glasovne pretrage činiće preko 25% svih pretraga na Guglu

S razvojem mobilnih telefona i sve većim mogućnostima koje oni pružaju (a od kojih sve više zavisimo – setite se samo kada ste poslednji put ostali u škripcu jer vam se baterija ispraznila a niste mogli da je dopunite), nije neobično očekivati da će korisnicima postati još lakše da pretragu vrše glasovnim komandama.

Ipak, to ne znači da će glasovna pretraga nadmašiti onu preko desktop računara, već da će polako zauzimati sve veći udeo u narednoj godini i bliskoj budućnosti.


4: Gugl ostaje glavni izvor saobraćaja ka veb sajtovima

Zapravo, ne samo da ostaje glavni izvor već se njegov značaj povećava preko 5 puta u poređenju sa trenutnim stanjem. Iako su drugi pretraživači, a naročito pretrage na društvenim mrežama Fejzbuk i Jutjub, pokazivali tendenciju rasta, Gugl ipak ostaje neprikosnoveni gigant kada je u pitanju rangiranje i usmeravanje korisnika ka željenom sadržaju.


5: Gugl će ponuditi plaćene oglase u promovisanim isečcima (eng. Featured snippets) i grafikonima

Iako neki zanemaruju sponzorisane linkove, koji se prikazuju na mestu prva tri rezultata pretrage, sasvim pre samih organskih rezultata, njihov značaj se povećava. Zapravo, podaci digitalnih agencija poput Merkle pokazuju da 1,5-2,5% svih klikova dolaze sa sponzorisanih linkova. Možda se ovo čini kao mali broj, ali znači da će 1 ili 2 od 100 posetilaca kliknuti na sponzorisani link i doći direktno na vaš sajt i postati vam klijent ili kupac.


6: Gugl će javno priznati da koristi podatke o pretragama korisnika za algoritme rangiranja, umesto samo za intuitivnu pretragu

Ovo može bitno uticati na SEO, s obzirom na to da nam se rezultati pretrage već prikazuju na osnovu lokacije, prethodnih pretraga i podataka koje ostavljamo o sebi na nalozima elektronske pošte i društvenim mrežama.

 

Da li se ova predviđanja razlikuju od vaših? Imate li još neka koja nismo pomenuli a smatrate da bi trebalo? Podelite ih s nama u komentarima.


Sviđa vam se ovaj članak? Pročitajte slične: