foundation4

U jednom od prošlih postova pisali smo o responsive dizajnu i CSS okruženjima koja olakšavaju kreiranje sajtova prilagođenih mobilnim uređajima. Jedno od najboljih okruženja te vrste je Zurb Foundation.

Nedavno je Zurb objavio novu open source verziju koja još više olakšava dizajn za mobilne. Foundation 4 Mobile-First je responsive dizajn CSS framework. Samoprograšeni „najnapredniji responsive front-end framework na svetu“ prešao je na potpuno novi nivo u ovome izdanju.

Zašto Mobile-First?

Mobilni web beleži veliku stopu porasta u celom svetu. U nekim zemljama kao što je Indija, gde je je upotreba mobilnog web-a standard, Internet saobraćaj na mobilnim telefonima premašuje upotrebu na desktopima. Ovo je trend koji će se verovatno nastaviti i u drugim zemljama, a neki analitičari očekuju da će upotreba mobilnog web-a premašiti desktop upotrebu u narednih 12 do 24 meseca.

Tako da dizajniranje sajtova za mobilne postaje važnije nego ikada.

Foundation 4

Foundation je veoma popularan framework i koristi ga veliki broj developera i poznatih sajtova kao što je Pixar, National Geographic, Rell i Flite.

U jednom od prošlih postova pisali smo o responsive dizajnu i CSS okruženjima koja olakšavaju kreiranje sajtova prilagođenih mobilnim uređajima. Jedno od najboljih okruženja te vrste je Zurb Foundation. Nedavno je Zurb objavio novu open source verziju koja još više olakšava dizajn za mobilne. Foundation 4 Mobile-First je responsive dizajn framework. Samoprograšeni "najnapredniji responsive front-end framework na svetu" prešao je na potpuno novi nivo u ovome izdanju. Zašto Mobile-First? Mobilni web beleži veliku stopu porasta u celom svetu. U nekim zemljama kao što je Indija, gde je je upotreba mobilnog web-a standard, Internet saobraćaj na mobilnim telefonima premašuje upotrebu na desktopima. Ovo je trend koji će se verovatno nastaviti i u drugim zemljama, a neki analitičari očekuju da će upotreba mobilnog web-a premašiti desktop upotrebu u narednih 12 do 24 meseca. Tako da dizajniranje sajtova za mobilne postaje važnije nego ikada. Foundation 4 Foundation je veoma popularan framework i koristi ga veliki broj developera i poznatih sajtova kao što je Pixar, National Geographic, Rell i Flite.

national-geographic

reel

Novi softver koj je dostupan za besplatno preuzimanje uključuje kod koji je kompletno prepravljen u mobilnu perspektivu. Tipičan slučaj je da dizajneri kreiraju sajtove pre svega prilagođene desktop uređajima, a zatim razmišljaju kako da iz prilagode za mobilne.

Foundation 4 radi na obrnut način. Dizajneri prvo kreiraju korisničko iskustvo za mobilne i onda dodatno rade na kreiranju desktop verzije sajta. Prema Zurb-u, dizajneri koji izaberu njihov framework će biti u potpunosti spremni za mobile-first trend koji nastavlja sa ekspanzijom.

Još uvek želite da prvo krenete sa desktop dizajnom, a sviđa vam se Foundation koncept? Zurb Foundation 3 verzija je još uvek dostupna i prema najavama uskoro će biti unapređena.

Zašto isprobati Foundation 4?

Foundation 4 je verovatno najbolje rešenje kada radite nove projekte od početka, ali nema prepreke da ga koristite u bilo kome trenutku. Softver je besplatan, prilično jednostavan za korišćenje, intuitivan i prilagodljiv.

Okruženje je pogodno za dizajnere koji nisu strogo orjentisani na kod, dajući im dobru polaznu tačku. Novo izdanje sadrži više usmereniji kod, koji bi trebalo da ubrza kodiranje i vreme između iteracija.

Napravljen da bude brz, mobile-first stavlja naglasak na brzinu zbog važnosti vremena učitavanja i najbolje od svega, promeniće vaš način razmišljanja oko pristupa kompletnom procesu.

Responsive dizajn je više nego obični trend i izdanja kao što je Foundation 4 omogućavaju njegov brzi rast i razvoj.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.