seo-nova pravila

U januaru 2011, usled žalbi pojedinih korisnika vezano za Google rezultate pretrage ova kompanija se odlučila da postepeno uvede novine i unapredi svoj pretraživač.

Naime, korisnici su se žalili da su rezultati nerealni i pod uticajem black hat SEO stručnjaka koji koriste sporne tehnike za poboljšanje pozicija u rezultatima pretrage, koristeći slabosti koje je tada pretraživač imao.

U proteklih nekoliko godina, Google je razvio niz novih algoritama, uključujući Pandu, Pandu 2, Penguin, kao i unapređenje postojećih mehanizama kao što je Quality Deserved Freshness. Kao dodatak, Google je otežao način da se pronađu reči koje ljudi kucaju kada koriste pretragu.

Veliki broj ažuriranih algoritama je sveo na minimum upotrebu SEO black hat tehnika kao što su duplirani sadržaj, link farme i keyword stuffing (gomilanje ključnih reči). Ovo ne znači da te tehnike neće raditi, već samo da su svedene na minimum i zavise od konkretnog upita, što znači da je Google dao propusnicu za neke od ključnih reči koje su prirodno više podložne spamu. Sada više nije dovoljna i dugoručno održiva strategija da koristite SEO i izgradite sajt bogat sadržajem.

Nova SEO pravila

Dakle, da li je SEO završen? Daleko od toga. SEO je jednako važan kao i uvek. Razumevanje Google pravila i NE suprostavljanje njima je od izuzetnog značaja za održavanje plasmana u rezultatima pretrage.

Sa ovim najnovijim promenama, SEO eksperti će sada morati da imaju dublje razumevanje različitih razloga zašto je sajt kažnjen i kako da nađu rešenja za ove probleme ili da ih potpuno izbegavju.

Evo na šta treba da se fokusiraju SEO stručnjaci sada:

Čista, dobro struktuirana arhitektura sajta. Sajtovi treba da budu jednostavni za navigaciju i korišćenje, čistom URL strukturom koja ima hijerarhijskog smisla, pravilno linkovanih iznutra, da imaju sve stranice, sekcije i kategorije propisno označene.

Upotrebljive stranice. Stranice treba da budu jednostavne, jasne, pružaju jedinstvenu vrednost i razlog prosečnom korisniku da poseti stranicu. Cilj Googla je da pruži korisniku onaj rezultat koji je imao nameru da dobije, a ne onaj koji će korisnik posetiti i kliknuti na dugme back i odabrati sledeći rezultat.

Zanimljiv sadržaj. Stranice treba da imaju mnogo više od običnih činjenica da bi Google mogao da odgovori na rezultate pretrage. Stranica treba da ima i još neku dodatnu vrednost za korisike osim klasičnih podataka.

Bez skrivenog sadržaja. Google ponekad smatra skriveni sadržaj kao pokušaj prevare sistema, zato budite pažljivi u rukovanju sa skrivenim stavkama koje korisnici mogu da isključuju i uključuju na sajtu i slično.

Dobro iskustvo za mobilne korisnike. Google sada penalizira i sajtove koji nemaju jasno, brzo i reprezentativno iskustvo za mobilne uređaje. Sajtovi treba da prestanu da isporučuju desktop web stranice za mobilne uređaje.

Duplirani sadržaj. Kada se govori o dupliranom sadržaju verovatno mislite na sadržaj kopiran sa jedne strane ili mesta na drugo, ali to nije jedini oblik. Svari poput URL-ova koji koriste različite parametre, stranice za štampu i ostali „canonical“ problemi mogu stvoriti duplirani sadržaj i naštetiti vašem sajtu.

Označavanje (markup). Rich snippets i struktuirani podaci mogu pomoći da Google bolje razume sadržaj, kao i korisnicima da razumeju sadržaj stranice i zašto je ona relevantna njihovom upitu, što može rezultirati većim brojem klikova.

Zaključak

Google je očistio rezultate pretrage od nekvalitetnog sadržaja i loših glumaca i dao priliku kreatorima web sadržaja. Kao što se može primetiti najveća pažnja je posvećena korisnicima i postizanju što boljeg korisničkog iskustva.

Stvaranje odličnog sadržaja i rad sa SEO profesionalcima od početka kroz održavanje može proizvesti neverovatne rezultate.

Tako da ove Google promene ne treba shvatiti kao bitku protiv SEO. Jednostavno, ako se igra po pravilima, svi će biti zadovoljniji.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.