wordpress migracija sajta

Kada migrirate WordPress sajt (ili neku drugu platformu koristeći php nizove u bazi) između domena, morate koristiti siguran metod za pretragu i menjanje koji čuva integritet “serializovanih dužina stringova”.

Jednostavna migracija sa http://localhost na recimo http://www.domain.com je problematično zato što se dužina stringova menja, ali indeksi za serializovane stringove ne. Posledica toga su gubitak podešavanja i widgeta.

SEARCH REPLACE DB SKRIPTA

Ova skripta sada može da podnese višestruke ugnježdene serializacije, koje mogu da se dogode u kratkotrajnim vrednostima u WordPress-u, takođe može da upravlja multi bajtnim Unicode promenama na siguran način. Ovo je bitno zato što je sada intenacionalizovana imena domena dozvoljena.

Skripta nije samo za WordPress

Vredno je pomena da će kod raditi sa bilo kojom platformom koja čuva PHP serializovane nizove u MySQL bazi podataka. Lako možete koristiti ovu skriptu u Drupalu, Joomli i mnogim drugim sistemima gde trebate da promenite neke stavke kroz bazu podataka bez pravljenja grešaka u sačuvanim nizovima.

Instalacija i korišćenje

Da bi koristili ovu skriptu potrebno je postaviti je u root folder WordPress instalacije (ako želite da automatski dobijete konfiguraciju) ili na neku drugu lokaciju, ali onda nećete dobiti automatsku konfiguraciju. Potrebno je takođe da se zaštitite od automatskih skenera koji pretražuju ovu skriptu, tako što će te je preimenovati pre upotrebe. Na primer promenite naziv u rrrreplace.php ili koji bilo koji drugi naziv – nakon toga da bi pokrenuli skriptu u adresnoj liniji ukucajte putanju do skripte ) i pratite jednostavna upustva koja će te dobiti njenim pokretanjem.

Na kraju kada završite sa svim izmenama veoma je bitno da izbrišete skriptu iz WordPress instalacionog foldera. Jer u slučaju da neko pristupi skripti, može uraditi izmene na vašoj bazi što nikako ne bi bilo dobro.

Ako koristite skriptu sa sistemima kao što su Drupal ili Joomla, sve će raditi normalno, osim što tu nije ugrađena opcija za prepoznavanje vaše konfiguracije.

Veliki broj developera koristi ovaj plugin. Ako želite da budete u toku sa ovim projektom ili trebate neka dodatna objašnjenja posetite njegovu zvaničnu stranicu na Github-u, https://github.com/interconnectit/Search-Replace-DB. Na ovoj stranici možete besplatno preuzeti skriptu na svoj računar i testirati, samo budite pažljivi i dobro pročitajte upustva. Jednom kada naučite kako skripta funkcioniše, biće potrebno samo nekoliko minuta da dovršite ceo proces.

Evo još jednom da rezimiramo kako bi trebao da izgleda transfer sajta sa jednog na drugi server. Prvi korak je prebacivanje fajlova na željeni server, zatim prebacivanje baze podataka i konfigurisanje konekcije sa bazom. Kad je sve to urađeno kopiramo skriptu u root folder instalacije i pokrenemo je. Zadnji korak je brisanje skripte iz foldera i to je to – vaš sajt je spreman za upotrebu.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.