Postoji koncept u veb dizajnu koji je bitniji od responsive dizajna, bitniji od razdvajanja sadržaja i stila, najbitniji koncept u veb dizajnu je kompatibilnost sa starijim browserima.

Kada pravimo sajtove, možemo osigurati kompatibilnost sa svim browserima. U suštini ako koristite HTML, CSS i JavaScript pravilno, nema razloga da sajtovi ne budu podjednako dostupni u svim browserima.

To nije kraj priče, zato što novi sajtovi čine mali procenat interneta. Proizvođači browsera moraju da pruže uslugu za sve sajtove. Ne samo da moraju da podrže standarde u razvoju, nego i moraju da podrže što više postojećih sajtova. Nije iznenađenje da proizvođači browsera žele da smanje broj tehnologija koje podržavaju.

Poslednjih godina Adobe-ova tehnologija Flash je  primala najveće kritike, posebno od strane kompanije Apple. Iako su veoma male šanse da će Flash u potpunosti nestati, većina očekuje da .swf fajlovi budu zaboravljena tehnologija.

Microsoft, čija je veza sa Flash-om u najmanju ruku napeta je doneo odluku kojom sajtovi moraju da prođu određenu verifikaciju da bi se prikazivali na Windows 8 i Windows RT. Po njihovim navodima ova mera je uvedena da bi zabranila stranice koje nisu “touch-ready”. Međutim postoje sumnje da je ova mera uvedena zbog Flash-a i mnogih sigurnosnih propusta koje ta platforma sadrži.

Iznenađujućim potezom pre nekoliko nedelja Microsoft je okrenuo ovu meru naopako. Ova kompanija se ipak odlučila da napravi “crnu listu” stranica. Flash će biti uključen u Internet Explorer 10 osim ako stranica nije na crnoj listi, odnosno nije kompatibilna sa njihovim touch uređajima.

Najzanimljivija činjenica je da je na ovoj crnoj listi samo dvanaest domena, bubblepix.com, fr-online.de, hbo.com, m6replay.fr, news24.jp, on24.com, tnt-online.ru, i twit.tv su zabranjeni za RT; briggs-riley.com, webassign.net i webinato.com su zabranjeni na svim verzijama.

Čemu ova promena? Microsoft zasigurno ne predviđa vraćanje Flash tehnologije? Postoje tri verovatna razloga za promenu.

Prvo i najrazumljivije je da bi “bela lista” odnosno lista odobrenih sajtova zahtevala ogromnu količinu administrativnih procesa.

Drugo, moguće je da je sigurnosni propust Flash-a smanjen promenama u Windows-ovom izvornom kodu ili da je nivo rizika bio precenjen na početku.

Treći i najverovatniji razlog su igre. Ljubitelji igara se uglavnom odlučuju za Windows pre nego MacOS, najviše zbog manjka popularnih igara na Apple sistemima. Apple je napravio velike korake prema dodavanju igara u svom tržištu aplikacija. Međutim Windows-ova duga istorija igara u paru sa Adobe-ovim očajničkim pokušajima da vrate Flash kao rešenje za igre u momentu kada ova platforma izumire je mogući razlog.

Nadamo se da će tolerancija javnosti prema Flash web stranicama sa “skip intro” linkovima, loading animacijama i tehno muzikom ostati niska. Međutim čini se da Microsoft polaže neke nade da ova tehnologija ima nekakvu budućnost.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.