online editori slika

Online editori slika imaju nekoliko prednosti u odnosu na klasične desktop varijante. Najočiglednija prednost je u tome što vam dozvoljavaju da radite sa bilo kog kompjutera (uz pomoć browser-a).

U većini slučajeva možete sačuvati svoj rad online, izbegavajući instaliranje dektop softvera i drugih interfejsa sa web baziranim servisima kao što su Flickr i Picasa.

U ovom članku ćemo podeliti sa vama 5 po našem mišljenju najboljih besplatnih online editora slika koji su kompetentne alternative desktop aplikacijama poput Adobe Photoshop-a i Gimp-a.

1.Pixlr

pixlr-editor-slika

Pixlr je veoma robustan, na Flash-u zasnovan editor slika, ima veoma sličan interfejs kao Adobe Photoshop. Dobra opcija je da možete uključiti Pixlr servis u svoj sajt. Veliki broj sajtova danas ima odličnu integraciju sa Pixlr putem besplatih i otvorenih API-ja koji omogućavaju da uključite editor u vaš sajt, pogodno za foto sajtove.

Što se tiče mogućnosti veoma je sličan Adobe Photoshop-u, između ostalog poseduje Smart Wand Magic alat pomoću koga automatski možete selektovati slične pixele.

2.Splashup

splashup-editor-slika

Splashup je odličan online editor slika koji ima integraciju sa popularnim servisima za deljenje fotografija kao što je Flickr, Picasa i Facebook, koji vam omogućavaju da pristupite vašim fotografijama sa različitih lokacija. Neke od karakteristika koje Splashup ima su i slojevi sa blending modovima, interfejs za izmenu i snimanje fotografija sa vaše web kamere i razni filteri i efekti.

3.Pixer.us

pixelus-editor-slika

Ako ste u potrazi za aplikacijama koje će da ispune zahteve za jednostavno foto uređivanje, proverite pixer.us, besplatan web editor fotografija. On ima jedonstavan interfejs i korisne opcije za uređivanje fotografija kao sečenje, promena veličine i rotiranje. Takođe ima neke opcije za podešavanje boja, kao što su saturacija, osvetljenje, prilagođavanje kontrasta. Možete da sačuvate svoj rad u jednom od četiri popularna formata digitalnih fajlova (PNG, JPG, GIF i BMP).

4. FotoFlexer

FotoFlexer-editor-slika

FotoFlexer je besplatan web editor za fotografije koji ima mnogo korisnih opcija, ali je i dalje jednostavan za korišćenje u što se možete uveriti ako posetite negovu web stranicu. Pogodan je za foto montažu i za potrebe kao što su isecanje, promena veličine i rotiranje. Takođe može da se integrise sa popularnim web servisima kao sto su Flikr, Picasa, Photobucket, Facebook i My Space.

5.SUMO Paint

sumopaint-editor-slika

SUMO Paint je besplatan online editor slika koji vam omogućava da izmenite i napravite slike. Ima alat Shape tool koji vam daje mogućnost da napravite jedinstvene oblike, Brush tool sa velikim setom četkica, alat za transformaciju -Transform tool koji će vam pomoći da skalirate, rotirate objekte i još mnogo toga.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.