Vaš RSS Feed je ponekad jedini način da posetioci saznaju šta nudite na svakodnevnoj bazi. Služi kako za informisanje tako i za zabavu ali je i bitan alat za povećavanje saobraćaja na vašem web sajtu kao i poboljšanju ukupnog SERP-a. Ako vaš feed samo pokazuje siromašne excerpte vaših članaka onda stotine posetilaca koji ne dolaze na vaš glavni sajt neće ni imati razlog da dođu ili podele sa drugima vaš sadržaj.

Kada optimizujete RSS feed morate uzeti u razmatranje sadržaj koji stvarate. Postoji nekoliko razloga zašto želite da vaš feed generiše klikove. Možda imate proizvod ili uslugu prema vašem web sajtu kojem treba reklame odnosno posete. U nastavku članka ćemo vam dati nekoliko saveta kako da poboljšate vaš RSS kako biste imali veću posetu.

1. Koristite Feedburner

feedburner

Feedburner nije samo moderna aplikacija koju treba da koristite jel je deo Google ponude aplikacija. Aplikacija ima ozbiljne moći i pruža opširni analizu saobraćaja kao i opcioni mehanizam za oglase koji nećete pronaći nigde a da je besplatno.
Feedburner ima integrisano nekoliko bitnih funkcija koje su vam potrebne kako bi vaš RSS bio uspešan. Aktivirajte SmartFeed i Title/Description Burner za početak.

2. Dodelite vašem feed-u jak naziv

U većini slučajeva vaš feed će naslediti ime od vašeg web sajta. Ako je ime dvosmisleno ili počinje sa Z vaš feed može u tom slučaju biti nezapažen. Dodelite svom feed-u ime koje počinje sa nekim ranijim slovom iz alfabete pošto je većina čitalaca upoznata i prati alfabet. Pobrinite se isto tako da sadrži ključne reči koje su vezane za sadržaj koji imate odnosno da čitaoci imaju ideju o čemu se radi na vašem sajtu.

3. Poboljšajte vaš blog sa Feed-boosting dodacima

Ako ste prihvatili naš prvi savet i imate podešen feed u Feedburner, onda je moguće da postoji dodatak za vaš CMS ili bloging platformu koji će direktno uticati na saobraćaj preko Feedburner-a za najveći uticaj. U nastavku imate nekoliko linkova za najzastupljenije blogove:

Blogger

TypePad

WordPress

  • FeedBurner plugin
  • Yoast SEO

4. Pišite sadržaj visoke SEO vrednosti

Korišćenjem deskriptivnih ključnih reči u naslovima članaka, dodavanjem “ALT” opisa linkovima i slikama, tagovanjem sadržaja pravilno pomoći će da vas pretraživač brže indeksira.

Ako koristite WordPress, Yoast SEO dodatak je kompletno rešenje za vaš blog koje sadrži feed optimizaciju, kao i mali dodatak editoru članaka za kreiranje naslova i ključnih reči namenjenih za vaš feed i rezultate pretrage.

5. Uvek koristite kompletan kvalifikovan URL kada linkujete na druge sajtove ili sadržaj sa vašeg sajta

Kompletan kvalifikovan URL sadrži “http://” i vaš domen, za razliku od internog linka kao “../blog/?=234” ili slično. Neki web sajtovi nisu u stanju da obrade vaš feed ako vam linkovi nisu pravilno podešeni. Ovo uključuje i postavljanje linkova tako da se uvek otvaraju u novom prozoru korišćenjem target=”_blank” u vašim link tagovima.

6. Ubacite ALT tekst u vaše slike

Ovo ne samo da povećava standarde vašeg feed-a već omogućava da vam slike budu pravilno obeležene. Ovo je krucijalno ako imate fotoblog ili neki drugi tip web sajta sa slikama.

7. Odvojite slike od sadržaja

Ako imate umetnički orijentisan blog ili se vaš sadržaj vezuje za slike želećete da se vaši posetioci vrate na glavnu stranu da vide sadržaj u punom svetlu. Razmislite o uklanjanju slika sa vašeg feed-a ili postavite samo thumbnail i postavite poseban feed samo za slike. Ovom metodom optimizujete vaš feed sadržaja za mobilne uređaje.

8. Postavite footer na vaš RSS Feed

footer feed

Koristite RSS footer za dodavanje social bookmark linkova, copyright informacija, povezanih post linkova, informacije o autoru, ili dodajte grafiku u podnožju svakog posta. Ova taktika dramatično povećava broj klikova ka drugim člancima na vašem blogu i omogućava cirkulaciju kroz vaš blog. Većina social bookmark dodataka za WordPress nudi opciju za dodavanje na vaš feed. FeedBurner isto tako omogućava opcije za footer za dodavanje pretplate na email i social linkova sa FeedfFlare optimizacijom.

9. Pingujte redovno

Pingovanje obaveštava različite pretraživače da je vaš feed osvežen i poziva ih da indeksiraju vaš sadržaj zbog bolje preglednosti. Yoast SEO WordPress dodatak, pored drugih kvalitetnih SEO dodataka, sadrži i opciju za pingovanje nekih servisa automatski kada se pojavi novi sadržaj na vašem blogu. Ako koristite drugu platformu ili želite veću kontrolu pingovanja možete probati besplatne servise Ping-O-Matic ili Feedshark. Dodajte ime vašeg bloga, URL web sajta i URL feed-a izaberete pretraživače za pingovanje i gotovo. Ako se odlučite da koristite FeedBurner, PingShot je dostupan pod Publisize tabom i pruža sličnu uslugu.

10. Obezbedite backlink-ove

seomascot

Nema smisla imati odličan feed koji niko ne čita. Povećajte popularnost vašeg feed-a tako što ćete ga podneti preko velikog broja mreža.
Pre nego što ovo uradite proverite da li ste uradili sve o čemu smo pisali u ovom članku pogotovo copyright informacije u footer-u vašeg feed-a. Dodatno možete ubaciti link ka vašem sajtu-blogu iako vaš feed ima individualne linkove ka postovima na vašem blogu.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.