Pokretanje novog sajta je skoro isto kao i otvaranje nove prodavnice prvi put. Morate se potruditi da se izreklamirate da što više ljudi čuje za vas i da pogleda šta imate da ponudite.

Kad promovišete svoj sajt, potrebno je koristiti kombinaciju isključivo web marketing metoda. Ovo su saveti koje treba da uzmete u obzir kad promovišete sajt na najbolji mogući način.

Ne zaboravite na tradicionalne metode reklamiranja svog sajta

Mnoge firme su godinama koristile tradicionalne metode da prošire reč o svom poslu. U te metode spadaju flajeri, vizit kartice, stikeri itd. Svi bi trebali da sadrže url ka vašem sajtu.

Koristiti socijalne mreže kako bi došli do ciljne grupe ljudi

Ludilo za socijalnim mrežama je nastalo upravo iz tog razloga jer omogućava da se pronađe i dođe do informacija koje trebaju pojedincu iz svoje okoline. Zbog toga su socijalne mreže idealne za koncentrisanje na ciljno tržište.

Poklanjanje besplatnog siftvera

Ukoliko imate talenta za kreiranje kastomiziranog softvera, možete napraviti sami ili da kontaktirate freelance programera da uradi to za Vas. Međutim, postoji mnogo opcija i ideja koje možete smisliti da ponudite softver koji će poboljšati promociju vašeg sajta.

Ponudite besplatni e-book za download

Ovo je takođe još jedna od popularnih metoda za promociju jer je informativna i besplatna. Napišiti ebook koji daje informacije o Vašem sajtu i oni koji je budu čitali će dobiti želju automatski da posete vaš sajt.

Budite ažurni na svom blogu

Ažuriranje bloga održava i gradi kredibilitet za Vaš sajt. Takođe bi trebali da odgovarate na postove čitalaca ukoliko je to dopušteno, jer se vidi da ste uključeni u sve to što pišete.

Napravite besplatni newsletter

Ovo je odličan način da informišete sve ljude o poslednjim ponudama, akcijama i promocijama na sajtu. Dajte posetiocima priliku da se subscribe-uju na newsletter i periodično im šaljite ponude na email. Ova metoda je takođe dobra za dobijanje prometa na Vašem sajtu.

Uradite dobru SEO optimizaciju na sajtu

Ukoliko ovo uradite kako treba, vaš sajt će biti dobro rangiran na web pretraživačima. Cilj je da se pojavite na prve dve strane u rezultatima pretrage za ciljane ključne reči. Imajte na umu da efektivan SEO treba vremena i da svako ko obećava dobre rezultate za kratko vreme, koristi neetičke SEO metode.

Platite za SEO rezultate

Veliki web pretraživači dobijaju puno zahteva za indeksiranje sajtova. Povrh toga, postoje oni koji koriste softver za automatsko prijavljivanje na web pretraživače. Web pretraživači savetuju da se to ne rade iz jednostavnog razloga zato što ne mogu da obrade toliko velik nivo podataka. Ukoliko želite da se Vaš taj brzo indeksira, postoji opcija da platite indeksiranje na direktorijumima za prijavljivanje. Dok je ovo skuplja opcija, mogla bi kasnije da se isplati.

Kreirajte vaš sadržaj u više delova ili segmenata

Ova metoda će terati posetioce da se redovnije vraćaju na vaš sajt. U ovom slučaju bi trebali biti ažurniji na svom sajtu.

Sajt mora biti prijatan i lak za korištenje. Pobrinite se da se sajt brzo učitava i da ima intuitivnu navigaciju. Ovo je dobro ne samo iz perspektive posetioca, već automatski znači manje posla za botove web pretraživača i veće su šanse da će se sajt brže indeksirati.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.