Zabluda da se flash sajtovi ne mogu dobro rangirati u rezultatima pretrage web pretraživaca je veoma cesta. Mnogi primeri potvrduju to. Pre nekoliko godina dobro rangiranje flash sajtova je ranije smatrano nemogucim, medutim od tad su se mnoge stvari promenile u korist Flash web sajtova.

Treba imati na umu da se sajt nece dobro rangirati osim ako nije 100% optimizovan. Na kraju krajeva, ne postoji potpuno i savršeno optimizovan sajt i cinjenica je da se sajtovi rangiraju po relevantnosti i pocularnosti u svojoj oblasti. Šta ovo konkretno znaci za Flash sajtove? Trebalo bi se koncentrisati sa optimizacije na kreiranje jakog profila sa jakim linkovima.

flash-seo

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je da indeksiranje Flash sajtova nije nemoguce kao što je Google to objavio pre nekoliko godina. Pored toga što Google i ostali web pretraživaci maksimalno rade na tome da pomognu indeksiranje flash sajtova, postoji par stvari koje treba uraditi kako bi olakšali indeksiranje web pretraživacima.

Prva stvar je promocija proizvoda i kreiranje korisnih i autoritativnih linkova na najbitnije stranice.

Druga stvar je da se pobrinete da imate sve meta tagove. Meta description nema uticaja na rangiranje ali svakako može da usmeri potencijalne posetioce ka Vašem sajtu (koristiti relevantan tekst koji ce biti privlacan). Ali pre svega, pobrinite se da sajt ima naslove dobro optimizovane i da ukljucuje najvažnije kljucne reci na optimalnom nivou (da ne bude spam).

Takode je korisno staviti što više HTML koda kako bi linkovali sa tog dela stranice. Regularni tekst linka sa dobro odabranim recima može puno znaciti.

Poslednja stvar koju bi trebalo da uradite da spremite sajt za web pretraživace, je da podelite sadržaj u nekoliko flash fajlova umesto jednog velikog flash fajla. Ovo ce vam omoguciti da ubacite više HTML koda u stranice i lako ih optimizovati sa relevantnim linkovima i tekstom.

flash-seo

Flash omogucava dodavanje atraktivnih stvari i elemenata na sajt i ljudi ne bi trebali da se plaše da koriste flash samo zato što je povezan sa stigmom da se loše rangira u rezultatima pretrage na u search engineu. Kao i za sve ostalo, potrebne su odredene modifikacije. Ako ne znate šta da radite, cist Flash sajt ce se teško rangirati, ali daleko od toga da je to potpuno nemoguce. Potrebno je samo držati se dobrih SEO principa i Google smernica za optimizaciju i možete imati dobar Flash sajt sa dobrim page rankom.

Nece proci puno vremena dok Google roboti ne indeksiraju Flash sajtove isto kao i regularne HTML sajtove.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.