Ukoliko razmišljate o tome da budete web dizajner kao karijeru ili kao hobi, morate biti sposobni da uradite više od dizajna neke lepe stranice. Profesionalni web dizajneri su eksperti u programiranju i kodiranju. Najtalentovaniji web dizajneri su upravo oni koji mogu da balansiraju svoju kreativnu i umetničku stranu sa tehničkom i praktičnom stranom (kodiranje).

Kao veb dizajner, ima puno različitih web dizajn standarda i metoda koje treba savladati. Dva najbitnija su HTML i CSS. Ovo je odgovor na pitanje koliko je potrebno vremena da se savlada HTML i CSS.

Šta je HTML?

Još od prvih dana web dizajna, HTML je bio standard za profesionalne web sajtove. Hypertext Markup Language može biti prilično zbunjujući. HTML je jezik ili kod, koji se koristi da se generiše, menja položaj teksta, slika, tabela, frejmova i ostalih elemenata. Ukoliko na svom browseru selektujete view > Source, vidi se kod koji prikazuje samu web stranu, koji može svako da vidi.

html

Oni koji su koristili HTML i koji ga znaju tvrde da nije teško naučiti. Postoji nekoliko osnovnih tagova (kodova) koje dizajner treba da nauči i jednostavna stranica je pred vama. Što je kompleksniji HTML, više možete da uradite sa svojim sajtom.

Proces kreiranja sajta je pojednostavljen do te mere, da čak i oni koji nemaju znanja o HTML-u mogu da kreiraju svoj sajt. To su tzv. WYSIWYG (What you see is what you get) editori. Oni omogućavaju kreiranje stranice bez upotrebe koda i editor pretpostavlja šta vam treba i radi sav posao. Neki softver programi imaju opciju konvertovanja dokumenta u HTML. Ovo su odlični alati za početnike. Nažalost, proces pogađanja koji vam kod treba, kreira greške i bagove u dizajnu i može dovesti do daljih frustracija.

Šta je CSS?

CSS je noviji jezik i nije poznat web dizajnerima početnicima. CSS je kreiran da omogući dizajnerima kreativnost i kontrolu nad njihovim dizajnom. Danas postoji više tipova Internet browsera, dizajniranje može biti teško za HTML dizajnere. CSS štedi vreme, a samim tim trud i novac pri kreiranju sajtova. CSS dozvoljava kreiranje stilova za ceo sajt, što znatno smanjuje vreme i uložen napor za kreiranje sajta. Ovo konkretno znači da kad je promena napravljena na jednoj stranici, to utiče na sve ostale stranice.

css

HTML vs CSS

CSS ne zauzima mesto HTML-u. Koristi se više kao poboljšanje, ne kao zamena. HTML je i dalje savršen tip kodiranja za glavnu strukturu sajta.

CSS brilijira u tome, kako će stranica izgledati. Izgled sajta kao što je pozadina, boje, sadržaj, postavljanje slika, može se urediti pomoću CSS-a.

Stranica može da se završi korišćenjem HTML-a, CSS-a, omogućava dizajnerima da podese margine za svaku stranu, preklapanje reči, bolje pozicioniranje elemenata i podešavanje fontova za celu tabelu ili samo delove. Ovakve su naizgled male prepravke, ali ovakvi CSS trikovi štede vreme za dizajnere za generalni izgled, dizajn i navigaciju.

Učenje

Postoji mnogo mesta i resursa, gde novi dizajneri mogu da nauče i HTML i CSS. Ako ste se opredelili za „ručni“ pristup, biblioteka ima velik izbor tutoriala za ove tehnike. Moguće je naučiti veštinu sa eksperimentisanjem. Ukoliko ste disciplinovani, ova metoda učenje je ne samo efektivna, već i besplatna.

Sa popularnošću WWW-a, čini se da se svako bavi dizajnom ovih dana. Od besplatnih online editora, do komercijalnih Internet magova, postoji veliko tržište za web dizajn, koje se neće umanjiti u skorije vreme. Ukoliko odlučite da učite natenane i tražite male firme ili krenete ozbiljno za dizajniranje velikim koorporacijama, osnove dizajniranja je mesto od kog se kreće.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.