960

Već smo ranije pominjali 960 Grid System i predstavljali ga kao koristan alat, ali nikad detaljno kako funkcioniše i koje su njegove prave mogućnosti. Ukoliko se bavite web dizajnom, dizajniranjem i uređivanjem sajtova, sigurno znate za 960 Grid System.

Ukoliko ne koristite 960 Grid System, definitivno bi trebali, jer će vam u mnogome olakšati svakodnevni posao. 960 Grid System postavlja mrežu za dizajniranje u Photoshop, Fireworks, Illustrator, Indesign itd. Zašto 960?

Nekad su monitori bili 800 piksela široki, sve je bilo veoma veliko. Danas je većina monitora najmanje širine 1024 piksela i ako uračunamo margine za neke manje monitore, novi brojka u standardu bi iznosila 960. To znači da se sadržaj sajta nalazi u 960 piksela širokom okviru. Srećom, možete preuzeti besplatne 960 Grid template, na 960.gs i širina okvira će po defaultu biti podešena na 960 piksela.

Ovo je bukvalno savršeno organizovana mreža za dizajniranje. Možete birati između dve varijante mreže, 12 kolona ili 16 kolona. U mreži od 12 kolona, svaka kolona je široka po 60 piksela, dok je u sistemu od 16 kolona, širina kolone je 40 piksela. U obe mreže svaka kolona ima marginu od 10 piksela, što je jednako 20 piksela širine u marginama.

Zašto koristiti 960 Grid? Zbog organizacije sadržaja, lakšeg korišćenja, bolje preglednosti, kvaliteta dizajna i atraktivnijeg izgleda. Ukoliko i dalje niste sigurni, zapitajte se zašto arhitekta kreira savršeni plan i nacrt pre nego što gradi kuću. Ako i dalje niste sigurni, moraćete da isprobate i sami se uverite.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.