How to write SEO-friendly content

Najbolji način da se nauči o pisanju je da se počne sa tim

Ako želite da napišete dobar blog post, verovatno ćete početi sa pisanjem postova koji nisu tako dobri. Inspiracija je veoma promenljiva i varljiva. Ukoliko čekate da vam dođe inspiracija, onda je nikada nećete dočekati. Možete napisati dobar, vredan gledanja članak, ali samo ako ste odlučni da to uradite.

Budite uporni

Upornost je ključ i suština. Čitači bloga su promenljivi pratioci. Ukoliko ne pružite informacije koje se traže u redovnim intervalima, onda će čitaoci čitati neke druge članke. Dok polako pišete nove članke i sadržaj, čitaoci će redovnije dolaziti na blog i samo pisanje će biti sve lakše. Uskoro ćete pisati članke koji će izlaziti na Medium, Facebook, Twitter itd.

Pišete o onome što znate

Možete gledati u kompjuter satima, pokušavajući da napišete savršen blog post za vašu firmu koji će sigurno biti zapažen, ali ako ne znate o čemu govorite, post će biti zapažen u negativnom kontekstu. „Piši o onome o čemu znaš“ je kliše o koji autori materijala stalno čuju, ali je to veoma bitno kada se piše za blog ili web sajt. Online komunikacija je veoma rigorozna i ponavljan materijal se može veoma lako uočiti. Koristite svoje znanje da pružite istinite i relevantne informacije koje imate. Ukoliko nemate takve informacije, istražujte, sigurno ćete naći nešto.

Razvijte svoj stil

Pišite u svom stilu, budite svoji. To znači da ne primate sugestije od svakog. Ako vam ne odgovara pisanje u jednom stilu, nemojte pisati tako ili promenite stil pisanja.

Ukoliko SEO experti zahtevaju određeni tekst za unutrašnje linkove, oni preporučuju korištenje određenih ključnih reči.

Postavite planove i ciljeve

Šta očekivati od bloga ili web sajta? Da li želite puno komentara, poseta, prodaju itd? Možete oblikovati svoje pisanje da ispuni neke od tih ciljeva. Ako želite da napravite komentare ili diskusiju, onda vaši postovi moraju biti interaktivnog karaktera. Da bi povećali posetu, trebali bi da se fokusirate na korišćenje odgovarajućih ključnih reči u tekstu, a da tekst ostane i dalje pregledan i informativan.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.