Sadržaj je sve. To ćete uvek čuti. Sadržaj je veoma bitan, jer je to ono što korisnici traže, jer ukoliko nemate dobar sadržaj na vebsajtu, nećete se dobro rangirati.Naravno, sadržaj se ne kreira jednako. Kad se preterano fokusira na optimizaciju, to sadržaj čini slabije pristupačnim posetiocima, dok se preterano koncentrisanje na pristupačnosti sadržaja može loše odraziti na pretraživanje.

Kako onda održati balans između upotrebljivosti sadržaja i SEO? Ovaj post daje 5 laganih saveta koji objašnjavaju kako da uspostavite taj balans.

1. Dužina On-Page sadržaja

Idealna dužina stranice za SEO je 250 reči. Gde vam se ukaže mogućnost, poželjno je imati 250 reči ili više konkretnog umetnutog sadržaja bez naslova i sadržaja sa sidebar-a.

To znači da je 250 reči minimum. Kao pravilo stoji „Što više sadržaja, to bolje“. Ukoliko stranica ima dosta teksta, ima bolje šanse da se rangira za ključne reči za koje je optimizovan.

Naravno, postoje stranice za koje nema smisla da se stavlja mnogo sadržaja. U takvim slučajevima, norma od 250 reči bi poremetila i pokvarila utisak korisnika.

seo

Neki primeri ovoga su stranice sa kategorijama na blogovima ili sajtovi za elektronsku trgovinu. U ovim slučajevima, bilo bi dobro da se optimizuju kategorije za određenu aktivnost ili ključnu reč i dodati 250 reči teksta na vrh strane.

Ali sa aspekta korišćenja, kategorije postoje da bi korisnici mogli da traže i lociraju proizvod ili sadržaj u određenoj kategoriji, tako da dodavanje 250 reči teksta pokvarilo utisak korisnika ukoliko se sadržaj ili proizvod pomeri ispod tog teksta.

Pristojan kompromis koji može da prođe u ovom slučaju je ubacivanje statičnog sadržaja na vrh glavnog sadržaja. Generalno, 300 karaktera (skoro duplo duže od dužine meta description-a) je dovoljno:

  • da se unesu deskriptivne ključne reči na stranicu
  • ali da se održi user friendly lista sa kateogorijama

2. Čitljivi pasusi

Ukoliko želite da imate najmanje 250 reči na svakoj strani, kako napraviti sadržaj što korisnijim, tj. kako ga napraviti što čitljivijim da korisnike ne odvrati od čitanja?

Po pravilu, trebali biste ciljati na 3-4 odlomka (2 rečenice). Naravno, u nekim okolnostima odlomak zahteva više od 2 rečenice. Ali držanjem odlomaka unutar 3-4 reda (maksimalno 5), možete stvoriti tekstualno iskustvo koje korisnici mogu lako skenirati, što povećava verovatnoću da će zaista i konzumirati sadržaj.

3. Naslovi

Šta raditi ukoliko imate više od 250 reči na stranici, ukoliko se radi o jednom proizvodu ili usluzi? Kako održati pažnju korisniku?

Strukturiranjem sadržaja. Pravljem sekcija sadržaja koristeći header tagove. Ovo će kreirati pauze u sadržaju koje će:

  • učiniti sadržaj čitljivijim
  • obezbeđuje vizelni red koji vuče korisnika kroz sadržaj

4. Gustina ključnih reči

Gustina ključnih reči, je učestalost i broj pojavljivanja ključne reči na stranici. Zavisi koga pitate, idealna gustina ključnih reči je negde između 2%-5%.

Jedini problem sa gustinom ključne reči je da će kod veće učestalosti sadržaj stranice ličiti na neprirodnu prozu. Na primer, ako ključna reč čini 3% svih reči na stranici, korisnik će verovatno primetiti da se ta ključna reč pojavljuje često. Upravo to čini sadržaj izveštačeno, neubedljivo i podseća na spam.

Mesto gde možete ubaciti dodatne ključne reči su header tagovi. Variranjem ključnih reči i optimizovanjem header tagova, može se dobiti dodatnih 1% gustine ključnih reči bez dodatnog kopiranja u samom sadržaju, koje onda izgleda neprirodno.

5. Lista

Jedan od najvećih manira kopiranja i trampe između upotrebe i pretrage je lista. Dok su liste dobre sa aspekta korišćenja i čitljivosti, pretraživači ih vide kao „izlomljen sadržaj“ – što znači da se lista ne račina kao ostali regularan sadržaj na strane, kad se pogleda gustina ključnih reči. Postoje 2 načina da se ovo zaobiđe.

Prvo, liste mogu da se postave na vrh strane da se naglasi sadržaj stranice. Ovo će pomoći u traženju i prikazivanju šta korisnik može da pročita na toj strani, a samim tim će olakšati i navigaciju.

Ukoliko se odlučite za ovu opciju pobrinite se da imate:

  • 2 rečenice koje prethode listi
  • još 2 rečenice koje idu posle liste
  • minimum 250 reči „neizlomljenog“ sadržaja na stranici. Ovo ne samo da će staviti listu u kontekst za korisnika, već će pomoći search engine-u da temeljnije indeksira stranicu.

Ili, možete jednostavno postaviti listu u sam sadržaj kao jednu od podsekcija sadržaja. Ukoliko dovoljno sadržaja prethodi listi, ta lista neće imati uticaja u indeksiranje stranice.

Sadržaj: Kraljevi i dvorske lude na sudu

Generalno pravilo za olakšavajuću razmenu između pretrage i korišćenja je kreiranje sadržaja za ljude i prave korisnike a ne za search botove. Na kraju krajeva, svrha search engine-a je da obezbede korisnicima (ljudima) najrelevantniji dostupan sadržaj.

Ukoliko preduzmete svaki mogući korak da optimizujete sajt za pretragu, vaš sadržaj verovatno neće biti čitljiv i user-friendly. A glavni paradoks u svemu je taj da što je sadržaj manje user-friendly, manje je čitljiv i male su sašnse da će privući druge linkove ili postati viralan.

Stoga bi uvek trebali razmišljati o korisnicima, pre nego razmislite o search botovima. Ali uvek imajte na umu da postoje elementi koje možete dodati na stranicu koji povećavaju upotrebljivost i doprinose optimizaciji.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.