Dizajniranje web sajta je umetnost. Tokom poslednje decenije je tržište web dizajna postalo pretrpano konkurencijom. Zato je, da biste preživeli na njemu, potrebno da svoj posao radite inovativno i originalno. Osim toga, današnji korisnici Interneta su postali i više nego osveštani kada je reč o proceni kvaliteta jednog sajta. Veoma dobro umeju da procene koji je sajt dobar a koji loš. Korisnost i pristupačnost sajta je ključna stavka koja sve govori o njemu, pa i onome što je u pozadini (dizajneru i njegovom radu). Prilikom kreiranja sajta morate biti veoma pažljivi i nastojati da izbegavate greške koje se veoma često mogu pronaći. Ovde ćemo Vam pokazati neke od užasnih grešaka koje su napravljene, a koje nikada ne bi smele biti deo nekog sajta.

Nakinđurenost i kič

Uglavnom u želji da sajt učinimo što interesantnijim i lepšim, ugušimo ono osnovno zbog čega sajt i postoji, i zaboravimo da je posetilac došao na sajt u potrazi za određenom informacijom. Ukoliko na našem sajtu one nisu jasne i čitljive, šta smo dobili? Samo ćemo oterati posetioce ili potencijalne klijente. Uvek koristite font za naslov i podnaslove koje koristite i u sadržaju sajta. Oblici slova ne smeju da „izbijaju“ oči, ne smeju da zbunjuju i otežavaju posetiocima pretragu sajta.

Traženje pažnje umesto njenog izazivanja

Sama ideja sajta treba da je takva da navede posetioce da pretraže ceo sajt makar jednom. Glavna stranica treba da sadrži suštinu svega.

Forsiranje reklama i iskačućih prozora (pop-up windows)

Nemojte uništavati doživljaj posetiocima sajta nepotrebnim dodacima i iskačućim prozorima. Ovo se uvek dešava kad postoji spoljni link koji se otvara u novom prozoru automatski, van mogućnosti korisnika da sam upravlja time prema svojoj želji. Treba da pustite posetioca da sam određuje kako će da pogleda link, na taj način Vaš sajt ničim ne opterećuje svoje korisnike.

Nepotrebna upotreba JavaScript-a

JavaScript je dobra i korisna jer omogućava interaktivnost na sajtu. Iako je njena korist neosporna, te predstavlja super tehnologiju, koristite je baš samo onda kad je to zaista preko potrebno.

Gramatičke greške

Teško da išta može da uništi reputaciju Vašeg sajta, kao što to može da učini loša upotreba jezika, te greške u kucanju. Uvek dobro proverite sadržaj sajta pre nego što ga pustite na Internet.

Kompleksna navigacija sajta

Nemojte da pravite prepreke i zamršene puteve kroz Vaš sajt. Nastojte da što više pojednostavite pretraživanje sajta Vašim posetiocima. Jasan i dobro kategorizovan meni koji se uvek nalazi pred očima posetilaca je najbolje rešenje.

Preterana upotreba fleša

Nemojte previše upotrebljavati šljašteće animacije i slike u fleš koji skreću pažnju sa prave ideje i svrhe sajta, dok istovremeno mogu da nerviraju upečatljivim prisustvom. Osim toga, produžava period učitavanja stranice čime takođe može izazvati nezadovoljstvo posetilaca.

Registracija na svakom koraku

Ovo je veoma važnastavka, posebno kad se radi o e-komerc sajtovima. Poštedite svoje posetioce nepotrebnih registracija za baš svaku informaciju koju žele da dobiju. Uglavnom su takve registracije prava dosada i nepotrebno maltertiranje posetilaca – osim kada je to zaista opravdano.

Loša kombinacija boja

Sklop boja drži veliku moć kad je reč o sudbini Vašeg sajta. Previše intenzivne i jake boje sasvim sigurno ne vode nigde osim ka glavobolji. Boje izazivaju određena raspoloženja i daju atmosferu, te stoga trebate pažljivo da odaberete stil kakav želite da odgovara osnovnoj zamisli Vašeg sajta.

Kompleksna URL struktura

Jasni i kratki linkovi na stranicama će pomoći i olakšati posetiocu da se snađe na sajtu. Nepotrebno duge URL strukture takođe unazađuju rangiranje vašeg sajta na pretraživačima.

Nepotrebna muzika

Neprekidna muzika uglavnom nije najpoželjiji dodatak sajtu. Jedno vreme može da prija, ali nakon toga može da prouzrokuje frustracije i nervozu usled ponavljanja. Ako baš mora da je bude, napravite opciju da posetioci mogu sami da uključe ili isključe zvuk. Nikada ne možete znati na kakvom se mestu nalazi osoba koja posećuje Vaš sajt. Možda je na poslu, ili na nekom sastanku. Nemojte joj otežavati položaj glasnom i nepotrebnom muzikom.

Zanemarujete CSS

Više se služite HTML-om od CSS-a, a pri tome od kada su „izumeli“ CSS, važnost HTML-a je postala minorna.

Ne pridajete dužnu pažnju testiranju ispravnosti sajta

Obavezna stavka je da proverite da li Vaš sajt besprekorno funkcioniše i izgleda u svim pretraživačima u svakom momentu.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.