Navigacija je najvažniji aspekat koji morate dobro da razmotrite kada dizajnirate web sajt. Njen osnovni cilj je da posetioce zadrži na sajtu i da se oni kroz njega dobro i jednostavno snalaze.

Dobra navigacija može da primami posetioce da odu i na neke druge stranice na koje prvobitno nisu ni nameravali da idu. Ponudićemo Vam par osnovnih saveta koje biste trebali primeniti prilikom kreiranja navigacije kroz web sajt. Imajte na umu sledeće:

Organizovani linkovi

Potrudite se da linkove organizujete prema važnosti. Učinite to tako da ono glavno što Vaš sajt nudi bude jasno predstavljeno, a sve drugo, povezano sa tim, može da bude postavljeno negde sa strane ili u vidu podkategorije. Posetiocima će tako biti lakše da se snađu, a takođe, sajt neće biti prenatrpan. Na određenim stranicama možete postaviti linkove koji vode do sličnih tema, i time olakšati posao posetiocima, a takođe i zainteresovati da pretražuju sadržaj web sajta, čime utičete na posećenost.

Jasno i istaknuto

Kada utvrdite linkove koji će da budu glavni, sledeći korak je da odredite najbolje mesto gde će oni da stoje. Navigacija mora da bude jasna i usklađena. Nastojte da je postavite na vrhu stranice ili ulevo, sa strane, pošto oči prvo tamo idu. Glavni linkovi treba da su postavljeni tako da budu vidljivi bez skrolovanja. Naravno, slike za navigaciju moraju biti besprekorno usklađene sa dizajnom sajta. Nastojte da izbegavate da glavne linkove stavljate na dno stranice, pošto da uglavnom zahteva od posetilaca da skrolaju. Jedino što možete da učinite je da ih postavite i na vrhu i pri dnu čime ćete povećati mogućnost da posetioci pretraže i druge linkove.

Nepromenljivost

Navigacija uvek mora da bude vidljiva, jasna i uvek na svom mestu. Uvek je trebate postaviti na isto mesto na svakoj web stranici kako bi se posetioci uvek lako mogli snaći.

Lako razumljiva

Svaki link treba da bude lako razumljiv. Obzirom da nemate puno prostora da na njemu ispišete sve, trebate lakim i dobrim nazivom da prikažete posetiocu kuda će ga on odvesti. Bude li link nerazumljiv, teško da će ikoga zainteresovati da klikne na njega.

DHTML meniji

Ako imate veliki broj linkova u kategorijama, i subkategorije, bilo bi dobro da koristite menije za navigaciju kako biste najbolje organizovali svoje linkove.

Sa ovih par jednostavnih, ali važnih stavki, lako ćete napraviti dobru i funkcionalnu navigaciju za Vaš web sajt!

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.