Bez sumnje je grafički dizajn uzbudljiva profesija u kojoj se i te kako može uživati. Pa opet, grafički dizajneri s vremena na vreme doživljavaju blokade u svom kreativnom radu. Iako se u potpunosti prepuštamo svom dizajnerskom poslu, izbegavanje dosade i stresa zaista nije jednostavno izbeći. Za dizajnersku profesiju je od izuzetne važnosti da se na što bolji način izbegne ovakva kriza. Uglavnom su dizajneri puni energije na početku rada, međutim, njihov nivo energije opada kako vreme odmiče.

U prevazilaženju ovog problema, izdvojićemo 8 maštovitih i pametnih načina da pobedite faktor stresa i da povratite energiju, čak i kada ste iscrpljeni. I ne samo grafički dizajneri, već svako ko se bavi kreativnim i iscrpljujućim aktivnostima može da benefitira.

1. Kratka dremka

Najbolji način da se otarasite iscrpljenosti je da malo odremate. Ako kolege mogu da Vas vide na radnom mestu pokušajte da nađete načina da se na kratko izolujete i odmeditirate.

2. Moć kofeina

Ovo Vam je jedan od osnovnih i najmoćnijih recepata da se za kratko vreme vratite u top formu. Za one koji nisu kafopije, predlažemo neko energetsko piće koje će ih razdrmati.

3. Užina

Preplavljeni poslom, grafički dizajneri brzo isprazne svoje zalihe energije i postaju iscrpljeni. Jedan od dobrih načina da pomognu sebi je da pojedu užinu, ali tako da otvore frižider i naprave sendvič od svega što im dođe pod ruku i učini se primamljivo! Iskoristite svoju kreativnost da napravite jedinstven sendvič. Ovo je zabavna vežbica i dobar način za povraćaj energije.

4. Ohladite glavu hladnim tuširanjem

Kako biste smanjili vrelinu i iscrpljenost, hladan tuš je uvek sjajna preporuka. Grafički dizajneri se bave zahtevnim poslom koji brzo zagreva njihove kreativne motore. Ugasite monitor, napunite kadu kockicama leda i obnovite svoje misli, telo i kreativnu energiju.

5. Rock and Roll

Ovo je jedan on najzabavnijih načina da povratite izgubljenu inspiraciju i energiju. Čim se osetite mentalno umorni i iscrpljeni zgrabite slušalice, ili pustite radio i odmorite preopterećene misli uz pola sata slušanja Vaše omiljene muzike. Takođe, slušanje muzike dok radite pomaže Vašem umu da se opusti.

6. Vreme za šalu

Dosadio Vam je stalno isti posao? Našalite se malo sa kolegama. To je uvek veselo i razbuđujuće. Nastojte ipak da šale budu u granicama i da na razljutite ljude oko sebe. Šale mogu da budu dobar način da razmrdate svoju kreativnost jer zahtevaju mentalno angažovanje dok smišljate kako ćete ih izvesti.

7. Više Jutjuba (YouTube)

Umesto da gledate televiziju gde se konstantno ponavljaju iste dosadne stvari, gledajte YouTube. Samo ukucajte „funny“ (smešno) i uživajte smejući se do suza. Na kraju krajeva, smeh je najbolji lek.

8. Progledajte šta kaže Gugl (Google)

Jednostavno, ukucajte u gugl „latest“ (najnovije) i informišite se. Sigurno da ćete naići na nešto što će Vam privući pažnju i inspirisati Vas.

Nadamo se da će ovih nekoliko malih saveta pomoći da povratite svoju kreativnost i maštu za tren oka!

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.