Ima li Vaš web sajt virus? Ako ima, morate preduzeti hitne mere kako ne biste bili izopšteni sa web pretraživača! Google, Yahoo, MSN, Bing i drugi veliki web pretraživači prepoznaju sajtove koji sadrže viruse i o tome obaveštavaju Vaše posetioce. Ako nakon 4 nedelje i dalje niste uklonili virus, pretraživači će zabraniti Vaš sajt, i biće potrebno i do pola godine da povratite svoju pređašnju poziciju.

Ovakvo obaveštenje može da zadesi posetioce Vašeg sajta ne obratite li pažnju na njegovo zdravlje!

Šta učiniti?

Najjednostavniji način da se oslobodite virusa je da angažujete profesionalca koji se razume u viruse i ume da ih prepozna i ukloni. Većina virusa bude locirana u nekoliko dokumenata na Vašem serveru i ona moraju biti proverena! Potrebno je dosta vremena i strpljenja kako biste se uverili da su svi fajlovi, slike i skripte pregledani i uklonjeni.

Mogu li to sam?

Da, možete to i sami, ali ukoliko nemate znanja o serverima i FTP pristupu nećete nikako moći da uklonite virus uspešno. Morate u svakom trenutku znati tačno šta radite kako biste očuvali celovitost svog web sajta. Upamtite da se jednom stečena loša reputacija teško može povratiti.

Šta se može desiti ako ne uklonim virus?

Ako ne uklonite virus zarazićete svakoga ko bude došao na Vaš sajt. Osim toga, sajt će vrlo brzo biti uklonjen sa pretraživača, a kada se to jednom desi, izuzetno je teško povratiti sve na pređašnje stanje. Predlažemo Vam da nikako ne izaberete opciju da ništa ne preduzmete jer će to rezultirati manjom posetom, i manjim obimom posla.

Uklonio sam virus, ali se on vratio. Zašto?

Ovo se dešava češće nego što ste mislili. Ukoliko ste pokušali sami da uklonite virus a niste uspeli, 2 stvari su mogle da se dese. Prvo, da niste u potpunosti uklonili virus (imajte na umu da je virus kod, te ukoliko niste dobro proverili sve možete pomisliti da ste ga uspešno uklonili, a da u stvari niste). Tako nešto mora biti više puta isproveravano. Druga stvar koja se mogla desiti (ako ste 100% sigurni da ste virus definitivno uklonili) je da neko ima Vaš FTP pristup, pa biste mogli da promenite šifre kako biste se osigurali od gubitka reputacije i posla.

Koliko je potrebno da uklonim virus iz računara?

Ovo je pravo pitanje! Sve zavisi od tipa virusa. Ako je u pitanju neki jednostavan, biće potrebno svega nekoliko sati za uklanjanje. Drugi faktor je veličina sajta. Sajt od 10 i sajt od 100 strana će imati potpuno različito vreme uklanjanja virusa.

Zaključak

Ukoliko nistre stručni, unajmite profesionalca u oblasti izrade veb sajta koji će Vam stručno očistiti web sajt od virusa. Pridajte ovom problemu veliki značaj, jer Vaš posao zavisi upravo od zdravlja Vašeg sajta!

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.