Sajt za turisticku organizaciju.

Izrada sajta za turističku organizaciju je najvažniji korak u podizanju vidljivosti neke destinacije i uspostavljanju brze i jednostavne komunikacije sa potencijalnim putnicima širom sveta. Bez adekvatnog sajta, bilo koja delatnost u vezi sa turizmom, u današnje vreme ne može da bude uspešna.

Prema studiji koju je sproveo Gugl, 74% putnika koristi internet za planiranje putovanja, uključujući pretragu destinacije, prevoznog sredstva i smeštaja. Međunarodni Savet za turizam i putovanja navodi da se 50% svih rezervacija obavlja onlajn. Uz to, organizacija za podatke i istraživanja Statista, u studiji  2020. godine, navodi da je 80% ispitanika izjavilo da putovanja rezerviše putem interneta.

 

Izrada sajta za turističku organizaciju – zašto je onlajn pristustvo važno

Turizam je delatnost kojoj internet i onlajn mediji mogu da donesu više koristi nego u bilo kojoj drugoj. Ukoliko se koriste svi potencijali onlajn prisustva, najbolje poznati stručnjacima u agencijama digitalnog marketinga, moguće je ostvariti veliki uspeh.

Konkretno, turistički veb sajt ima nekoliko benefita.

Prisustvo na mreži: Sajt omogućava turistima i potencijalnim posetiocima da otkriju, saznaju nešto o turističkoj destinaciji i zainteresuju se za nju. Dobro dizajnirana veb stranica može efikasno i atraktivno da prikaže ponudu i omogući informisanje klijenata u bilo koje doba, bilo gde u svetu.

Informacije i dostupnost: Koristeći adekvatno koncipiran sajt, turisti mogu pročitati detalje o destinacijama, smeštaju, atrakcijama, aktivnostima i drugim relevantnim informacijama. Omogućava posetiocima da lako pronađu i uporede opcije, olakšavajući informisano donošenje odluka. 

Marketing i promocija: Veb sajt je suštinski alat za marketing i promociju turističke organizacije. Omogućava joj da dosegne širu publiku, kako u zemlji tako i u inostranstvu, putem pretraživača, društvenih medija i drugih onlajn kanala. Stranice turističkih organizacija treba da sadrže vizuelno privlačan sadržaj, kao što su visokokvalitetne slike, video snimci i izjave, efektivno prikazujući ponudu organizacije i privlačeći potencijalne posetioce.

Rezervacije: Mnoge turističke organizacije nude sisteme za online rezervacije. Ovo omogućava turistima da direktno rezervišu smeštaj, obilaske, prevoz i druge usluge. Nudeći mogućnosti onlajn rezervacije, veb sajt čini proces rezervacije jednostavnim, poboljšava zadovoljstvo kupaca i povećava operativnu efikasnost organizacije.

Direktna komunikacija: Veb stranica olakšava direktnu komunikaciju između turističke agencije i njenih kupaca. Posetioci mogu da koriste kontakt forme, čet botove ili imejl adrese da postavljaju pitanja, traže pomoć ili daju povratne informacije. Pravovremenim odgovaranjem na upite i rešavanjem problema, organizacija može povećati zadovoljstvo kupaca, izgraditi poverenje i podstaći pozitivne odnose sa turistima.

Globalni domet i proširenje tržišta: Sa veb sajtom, turistička organizacija može da prevaziđe geografske granice i cilja potencijalne posetioce iz celog sveta. Tako se otvaraju vrata za međunarodna tržišta, omogućavajući organizaciji da privuče turiste iz različitih zemalja i kultura. Višejezični sajt može dodatno da zadovolji raznovrsnu publiku, čineći organizaciju pristupačnijom i privlačnijom za globalnu bazu klijenata.

Analitika i uvidi: U digitalnom dobu lakše je nego ikada pratiti dragocene podatke i analitiku koji mogu pomoći turističkim agencijama da razumeju ponašanje posetilaca, preferencije i trendove. Analizom ovih podataka, organizacije mogu da steknu uvid u svoju ciljnu publiku, identifikuju oblasti za poboljšanje i donesu informisane marketinške i operativne odluke.

 

Šta sajt turističke agencije treba da sadrži

Marketing i IT stručnjaci znaju kako treba da izgleda i koje funkcije treba da ima veb sajt da bi zadovoljio potrebe posetilaca i potencijalnih klijenata. Nakon istraživanja ciljne grupe i analize konkurencije, ovakvi timovi mogu da naprave jasnu strukturu sajta baš prema specifičnostima vašeg biznisa.

Izrada veb sajta za turističke organizacije je veoma važan posao, i pre nego što dođete na sastanak sa programerima, dizajnerima i marketing stručnjacima, trebalo bi da imate viziju vašeg sajta, uzimajući u obzir ciljnu grupu kojoj želite da se obraćate. 

Konkretno, možete razmisliti o osnovnim delovima sajta i njihovim funkcijama.

Početna stranica: Početna stranica treba da ostavi snažan prvi utisak i pruži pregled destinacije, sa zadivljujućim vizuelnim prikazima, kratkim uvodom i istaknutim detaljima onoga što destinacija nudi.

Destinacije i atrakcije: Obezbedite detaljne informacije o destinacijama, uključujući opise, istorijski značaj, kulturne znamenitosti i ključne atrakcije. Uključite visokokvalitetne slike, video zapise i interaktivne mape da biste privukli posetioce i pomogli im da vizuelizuju iskustvo.

Smeštaj: Ponudite sveobuhvatne informacije o različitim vrstama smeštaja dostupnih na destinaciji, kao što su hoteli, odmarališta i hosteli. Uključite detalje kao što su tipovi soba, sadržaji, lokacija, cene i dostupnost.

Aktivnosti i obilasci: Istaknite niz aktivnosti i spisak mogućih obilazaka dostupnih posetiocima, uključujući avanture na otvorenom, kulturna iskustva, obilaske sa vodičem i posebne događaje. Navedite detaljne opise, planove puta, trajanje, cene i opcije rezervacije.

Informacije o putovanju: Uključite praktične informacije o putovanju kao što su zahtevi za vize, opcije prevoza, lokalno vreme, razmena valuta i bilo koje posebne savete o putovanju ili bezbednosne smernice. Ove informacije pomažu posetiocima da efikasno planiraju svoje odmore.

Događaji i festivali: Promovišite lokalne događaje, festivale i sezonske atrakcije koje se dešavaju na destinaciji. Navedite datume, opise i sve dodatne informacije kako biste podstakli posetioce da usklade svoje planove putovanja sa ovim jedinstvenim iskustvima.

Restorani: Predstavite kafiće i restorane zajedno sa njihovim kuhinjama, specijalitetima i recenzijama kupaca. Uključite opcije za različite budžete i preferencije u ishrani.

Saveti i vodiči za putovanja: Ponudite korisne savete za putovanja, insajderske preporuke, liste za pakovanje, lokalne običaje i vodiče za bonton kako biste posetiocima pomogli da se lakše snađu na destinaciji. Ove informacije mogu poboljšati njihovo celokupno iskustvo i osigurati im nezaboravno putovanje.

Primer Grimbo sajta za turisticku organizaciju.
Dizajn – PopArt Studio

 

Izrada sajta za turističku organizaciju – 10 ključnih elemenata

Za impresivno prisustvo na mreži, veb sajt turističke organizacije treba da sadrži ključne elemente koji privlače i angažuju posetioce i efikasno prikazuju destinaciju. 

U nastavku ćemo prikazati 10 ključnih elemenata koje treba uzeti u obzir.

 

Vizuelno privlačan sajt

IT i marketing stručnjaci mogu napraviti privlačan i profesionalan dizajn koji odražava jedinstveni identitet vaše turističke organizacije i predstavlja suštinu destinacije. Osnovno pravilo je da se koriste slike visokog kvaliteta, zadivljujuća grafika i tipografija da bi prvi utisak bio adekvatan.

Potrebno je koristiti visokokvalitetne, zadivljujuće slike koje prikazuju lepotu i atrakcije destinacije. Ovde je apsulutno neophodno uključiti profesionalnog fotografa koji će kroz objektiv moći da prenese najbolje od mesta koje promovišete.

Uz to, izrada sajta za turističku organizaciju podrazumeva odabir palete boja koja je u skladu sa identitetom brenda vaše turističke organizacije i dopunjuje opštu temu destinacije. Koriste se boje koje prenose željene emocije i stvaraju vizuelno kohezivno iskustvo na celoj veb stranici.

 

Jasna navigacija

Veb sajt treba da ima intuitivnu navigaciju sa strukturom menija prilagođenom korisniku. Posetioci bi trebalo lako da pronađu informacije koje traže, kao što su destinacije, atrakcije, smeštaj i aktivnosti, bez ikakve zabune.

Uz to, važno je da raspored sadržaja prati logičan i hijerarhijski sled. Potrebno je najvažnije odeljke, kao što su destinacije, aktivnosti i smeštaj, postaviti na istaknuto mesto u glavnom meniju. Posetioci bi trebalo da se kreću od jedne do druge stranice bez zabune ili neočekivanih promena u izgledu ili postavljanju elemenata za navigaciju

 

Sistem rezervacija

Implementacija sistema rezervacija na turističkom veb sajtu omogućava posetiocima da rezervišu smeštaj, obilaske, aktivnosti ili druge usluge u vezi sa putovanjima.

Pre svega je potrebno odlučiti koje vrste rezervacija želite da ponudite na svom sajtu. Ovo može uključiti hotelske sobe, obilaske sa vodičem, usluge prevoza, karte za događaje ili bilo koju drugu relevantnu ponudu.

Potom je neophodno odabrati sistem za rezervacije. Dostupne su različite opcije – od unapred dostupnih platformi do rešenja napravljenih po vašim potrebama. 

IT i marketing stručnjaci znaju kako da obezbede glatko korisničko iskustvo, omogućavajući posetiocima da provere da li su smeštajni kapaciteti slobodni, da biraju datume, biraju druge opcije i završe ceo proces rezervacije na jednom mestu.

 

Kvalitetan sadržaj

Izrada sajta za turističku organizaciju uključuje i planiranje kvalitetnog sadržaja. On mora da zadovolji dva kriterijuma – informativnost, odnosno pružanje osnovnih informacija o destinaciji i svim pratećim sadržajima, i inspirativnost – kako bi podstakao korisnike da tu destinaciju i posete.

Potrebno je obezbediti detaljne i informativne vodiče za različite destinacije, uključujući ključne atrakcije, istorijske lokacije i kulturne znamenitosti. Istaknite jedinstvene karakteristike, insajderske savete i manje poznate dragulje kako biste pomogli posetiocima da otkriju skrivena blaga.

Kako biste otišli korak dalje od informativnog sadržaja, delite savete insajdera i lokalne priče da biste zainteresovali posetioce. Ovo može uključivati preporuke za lokacije van destinacije, najbolje vreme za posetu popularnim atrakcijama, savete za uštedu novca ili savete o interakciji sa lokalnim stanovništvom.

Takođe, posetiocima bi bile interesantne lične priče gostiju koji su posetili destinacije koje promovišete. Autentični narativi i priče iz prve ruke mogu inspirisati čitaoce i povezati se sa njima na emotivnom nivou.

 

Personalizovane preporuke

Sajtovi za onlajn trgovinu odavno rade na principu personalizovanih preporuka koje značajno povećavaju šanse da posetilac postane kupac. Naime, moguće je na osnovu prethodnog ponašanja posetilaca na sajtu kreirati ponude ka tim posetiocima iz domena njihove pretrage.

Marketing i IT stručnjaci mogu da postave čitav sistem uzimanja podataka od posetilaca i praćenja njihovog ponašanja koje će kasnije poslužiti za kreiranje personalizovanih preporuka. Na primer, ukoliko se neki posetilac najviše zadrži na jednoj destinaciji, vraća joj se, interaguje na neki način sa njom, kada god poseti vaš veb sajt, prikazaće mu se nešto iz tog segmenta, ne bi li ga podstaklo na akciju.

 

Višejezičnost

S obzirom da veb sajt ne poznaje geografske granice, a imajući u vidu da postoji mogućnost da privučete turiste sa svih strana sveta, trebalo bi razmotriti kreiranje višejezičnog sajta. Stručnjaci u agencijama digitalnog marketinga i IT kompanijama znaju koji su najbolji dodaci koji omogućavaju primenu višejezičnosti. Cilj je da posetioci vašeg sajta mogu brzo i lako da primene jezik koji im najviše odgovara.

 

Interaktivne mape

Bilo bi korisno da izrada sajta za turističku organizaciju uključi i izradu interaktivne mape. Ovakve mape treba da pokažu lokaciju destinacije i ključne lokalitete oko nje, uz mogućnost da se ona zumira i pomera da bi posetiocima bilo olakšano snalaženje u prostoru. Cilj ovakvih mapa je da zainteresovani posetioci mogu brzo i lako da, već na prvi pogled, razumeju gde se nalaze najvažnija mesta koja će im tokom boravka biti potrebna.

 

Čet botovi

Kvalitetni, savremeni sajtovi treba da uključe i mogućnosti veštačke inteligencije (AI) koja postaje sve popularnija. Čet botovi su još jedan način direktne komunikacije sa posetiocima sajta koji su zasnovani na veštačkoj inteligenciji. Oni omogućavaju potencijalnim putnicima da u svakom momentu dobiju odgovor na pitanje ukoliko je ono iz liste najvažnijih i najčešćih pitanja koji su isprogramirani u čet botu.

 

Korisni dodaci (plug-in)

Kako bi izrada veb sajta za turističku agenciju bila što uspešnija, treba obratiti pažnju na detalje. Za zainteresovane posetioce korisno je da na vašem sajtu imaju mogućnost da pogledaju kalendar kako bi odmah mogli da pogledaju datume i dane za koje su zainteresovani. Takođe, dobrodošli su dodaci (plug-inovi) za vremensku prognozu budući da je to jedna od važnih informacija za sve putnike.

 

Newsletter

Korisno je održavati redovnu komunikaciju sa zainteresovanim posetiocima kako bi ih dovodili do odluke da posete destinaciju koju promovišete. Na imejl adrese posetilaca treba bar jednom nedeljno poslati interesantan tekst (blog post) ili aktuelne informacije u vezi sa destinacijom. To mogu biti korisni saveti o tome kako najbolje da iskoriste odmor, informacije o predstojećim festivalima i događajima ili iskustva i recenzije putnika koji su već posetili mesto koje oglašavate.

Kreiranje bilo kakvog sajta – neće vam doneti željeni rezultat. Izrada veb sajta za turističke organizacije često je složen posao koji zahteva stručnost i iskustvo, posebno za detalje koji mogu da vas izdvoje od konkurencije. Trebalo bi da obratite pažnju na neki primer kvalitetno odrađenog sajta za turistučku organizaciju i da se konsultujete sa stručnjacima za pitanja od ovoliko izuzetne važnosti za vaš biznis.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.