Kako se formira cena izrade web sajta - vodic kroz sve faze projekta.

Cena izrade web sajta je među najvažnijim pitanjima svake firme koja planira da kreira veb prezentaciju svog biznisa. Stručnjaci, digital marketing agencije i IT kompanije, mogu relativno brzo da vam daju procenu troška, ali kako se ta cena određuje - kompleksnije je pitanje. 

Kako bismo ilustrovali ovu činjenicu, dovoljan je podatak da sajt može da vas košta 500 evra, ali i 15.000 evra. Na cenu, između ostalog, značajno utiče pitanje da li se za izradu koristi postojeća struktura koja se samo nadogradi prema vašim potrebama ili se koristi prilagođeni (custom) model izrade kada IT stručnjak programira ceo sajt bez korišćenja postojećih šablona.

Vi, kao kompanija koja razmišlja o angažovanju stručnjaka za pravljenje veb sajta, imate potpuno pravo da znate kako je cena izrade web sajta formirana. Često ovo nije dovoljno objašnjeno vlasnicima biznisa koji angažuju stručnjake za izradu veb prezentacija, te ćemo u ovom blogu dati detaljan vodič o tome kako izgleda procedura kreiranja sajta i koji faktori utiču na cenu izrade.

 

Zašto je web sajt važan za vaš biznis?

Prema studiji koju je sproveo Gugl (Google), potrebno je oko 50 milisekundi (0,05 sekundi) da korisnici formiraju mišljenje o vašoj veb stranici. Ovaj početni utisak se prvenstveno zasniva na elementima vizuelnog identiteta, kao što su dizajn, boje i ukupna estetika.

Osim prvog utiska, koji svakako nije zanemarljiv, funkcionalnost i izgled sajta direktno utiču na uspeh vašeg biznisa, pogotovo ako je reč o prodaji proizvoda ili usluga. Studija Nilsen Norman Grupe (Nielsen Norman Group) otkrila je da poboljšanja jednostavnosti korišćenja veb prezentacija mogu povećati stope konverzije, odnosno šanse za kupovinu, do 200%. Ovo dolazi od činjenice da unapređenje funkcionalnosti sajta može pojednostaviti proces kupovine, smanjiti odlaske sa sajta i povećati verovatnoću završetka prodaje.

Kao što ispravno zaključujete iz ovih podataka, veb sajt je nesumnjivo važan faktor koji utiče na vaša postignuća, ciljeve u prodaji i uspeh celokupnog biznisa. Stoga je ulaganje u veb stranicu i angažovanje stručnjaka koji će moći da vam je napravi prema pomenutom prilagođenom  modelu – neizostavna karika u svakom biznisu.

 

Cena izrade sajta – koji faktori utiču

Cena izrade web sajta zavisi od toga koje sve funkcionalnosti on mora da poseduje da bi zadovoljio ciljeve i potrebe vašeg biznisa. Tako, priroda nekih poslova ne zahteva više od jedne stranice (landing page) sa osnovnim informacijama o uslugama i proizvodima i kontakt informacijama. Nasuprot tome, online trgovina, na primer, iziskuje mnogo kompleksniji sajt. 

Neki od najvažnijih faktora koji utiču na formiranje cene izrade stranica su sledeći:

 

1. Složenost i funkcionalnost

Složenost i funkcionalnost veb stranice igraju značajnu ulogu u određivanju troškova. Kao što smo napomenuli, veb sajtovi sa osnovnim karakteristikama kao što su statične stranice i jednostavni obrasci za kontakt, obično su jeftiniji u poređenju sa onima koje zahtevaju opsežno prilagođavanje i integraciju sa drugim sistemima.

2. Dizajn i prilagođavanje

Kreiranje sajta bez korišćenja gotovih šablona (templates), jedinstveni izgled i elementi brendiranja obično zahtevaju više vremena i truda od veb dizajnera, što rezultira većim troškovima u poređenju sa korišćenjem unapred dizajniranih šablona.

3. Sistem za upravljanje sadržajem (CMS)

Izbor CMS-a može uticati na cenu. Popularne CMS platforme kao što su WordPress, Drupal ili Joomla imaju širok spektar dostupnih šablona i dodataka, čineći razvoj efikasnijim i isplativijim. Međutim, prilagođeni CMS ili složene integracije sa vlasničkim sistemima mogu povećati troškove razvoja.

4. Responzivni dizajn

Responzivni dizajn osigurava da se veb stranica prilagođava različitim veličinama ekrana i uređajima. Za pravljenje responzivnog veb sajta može biti potrebno dodatno kodiranje i testiranje, što može povećati ukupne troškove.

5. Sadržaj i medijska sredstva

Količina i vrsta sadržaja, uključujući tekst, slike, video zapise i interaktivne elemente, mogu uticati na cenu. Kreiranje ili optimizacija sadržaja, pronalaženje visokokvalitetnih slika ili proizvodnja prilagođenih multimedijalnih sredstava može zahtevati dodatne resurse.

Pored ovih elemenata, na cenu utiču i usluge održavanja sajta, SEO optimizacija i svaki dodatni zahtev klijenta za nekom od funkcionalnosti sajta u skladu sa prirodom njegovog biznisa.

Kako biste stekli uvid u tok izrade sajta, u nastavku ćemo detaljno objasniti njegove faze.

 

Kako se formira cena izrade sajta?

Planiranje cena izrade web sajta i crtanje sajta u fazi izrade na papiru.

Svaki biznis počinje izradom biznis plana i svaka izrada sajta počinje kreiranjem plana izrade. Jednostavno, izrada veb stranice je, u zavisnosti od vaših potreba, manje ili više kompleksan posao, ali svakako svi zahtevaju prethodno planiranje. Definisanje cilja sajta unapred, kao i njegovih funkcija i dizajna, lišiće vas brojnih izmena i produžetka vremena u njegovoj realizaciji. 

Stoga, treba da znate da ćete pri naručivanju veb sajta proći kroz nekoliko faza sa programerima koje budete angažovali:

  1. definisanje ciljeva i zahteva
  2. planiranje i projektovanje
  3. dizajn i razvoj sadržaja
  4. programiranje
  5. testiranje i ispravke
  6. puštanje u rad i optimizacija
  7. održavanje i podrška

 

Detaljno ćemo objasniti kako izgleda svaka od faza procesa izrade.

 

Kako bi se formirala cena izrade sajta neophodno je definisati vaše ciljeve i zahteve

Ova faza postavlja osnovu za ceo projekat i osigurava da je finalni proizvod usklađen sa vizijom i vašim ciljevima. 

Prvi korak je detaljan razgovor između angažovanih programera i vas kako bi se razumeli specifični zahtevi, ciljevi i očekivanja od veb stranice. Ovo uključuje identifikaciju vaše ciljne publike, željene karakteristike i funkcionalnosti, smernice za brendiranje i bilo koja posebna razmatranja vezana za industriju u kojoj poslujete.

Definisanje ciljeva veb stranice je od suštinskog značaja za vođenje procesa razvoja. Ovi ciljevi mogu uključivati povećanje onlajn prodaje, generisanje potencijalnih klijenata, poboljšanje vidljivosti brenda, poboljšanje angažovanja korisnika ili samo informisanje potencijalnih kupaca o vašem radu i aktuelnostima. Jasni ciljevi pomažu u određivanju prioriteta funkcija i elemenata dizajna, osiguravajući da je veb sajt napravljen tako da postigne određene rezultate.

 

Planiranje i projektovanje – navigacija sajta 

Ovaj korak je neophodan u organizovanju i strukturiranju sadržaja, osiguravajući da posetioci mogu lako da se kreću na sajtu i pronađu ono što traže. 

Najčešće, projektovanje sajta uključuje tri ključna segmenta:

  • Popisivanje inventara sadržaja – Potrebno je pregledati sav sadržaj koji imate ili planirate da imate na veb lokaciji. Ovo uključuje stranice, članke, postove na blogovima, slike, video zapise itd. Zatim, važno je kategorizovati sadržaj i odrediti mu prioritet na osnovu njegove relevantnosti i važnosti.
  • Mapa sajta – Reč je o hijerarhijskom prikazu svih stranica i delova vebsajta. Potrebno je navesti glavne odeljke ili kategorije, a zatim detaljno analizirati potkategorije i pojedinačne stranice. Na ovaj način dobija se  pregled strukture veb stranice.
  • Korisničko iskustvo – Pri kreiranju mape, obavezno se u obzir uzima korisničko iskustvo (UKS) i put korisnika na veb sajtu. Da bi se ovaj korao sproveo, neophodno je staviti se u kožu posetilaca veb sajta i razmisliti o tome kako će se kretati na njemu. Treba se voditi time da je struktura navigacije intuitivna, logična i laka za korišćenje.

 

 

Određivanje dizajna

Identifikovanje optimalnog izgleda veb sajta uključuje stvaranje kohezivnog i privlačnog dizajna koji je u skladu sa brendom, dok istovremeno poboljšava korisničko iskustvo. 

Pre svega, neophodno je razumeti vrednosti brenda i ciljnu publiku. Ovo će dovesti do izbora vizuelnog rešenja i obezbediti doslednost sa celokupnim identitetom brenda. Pri ovom koraku trebalo bi definisati nekoliko faktora: željeni emocionalni odgovor, utisak koji želite da stvorite i ključne poruke koje želite da prenesete kroz dizajn.

U narednom koraku, veb dizajneri obično prikupljaju inspiraciju iz različitih izvora, uključujući veb sajtove, galerije i trendove u industriji u kojoj klijent posluje. Potom se određuje tipografija i paleta boja koji treba da odražavaju ličnost brenda i izazivaju željene emocije.

 

Programiranje

Programiranje sajta podrazumeva kreiranje sistema sa kojim će korisnici moći da interaguju i da zadovolje neke svoje potrebe na sajtu. Ova faza se pre svega odnosi na sajtove koji ne koriste već napravljene šablone, nego prilagođeni model kada je potrebno napraviti front-end i back-end sistem.

Front-end se odnosi na programiranje onoga što korisnici vide kada otvore neku stranicu. Zapravo, to je interfejs sa kojim korisnici vrše neku interakciju. Ovo podrazumeva upotrebu nekog od programskih jezika i alata: HTML, CSS, JavaScript i slično.

Za razliku od front-end dela koji je zapravo korisnička strana, back-end je serverska strana programiranja koja omogućava korišćenje svih funkcionalnosti sajta. To, između ostalog, uključuje kreiranje sistema za upravljanje sadržajem na sajtu i sistema za upravljanje bazom podataka.

 

Testiranje veb stranice

Testiranje stranice podrazumeva proveru da li sajt pravilno funkcioniše, da li pruža dobro korisničko iskustvo i da li ispunjava predviđene ciljeve. Ono uključuje nekoliko ključnih aspekata.

  • Testiranje funkcionalnosti – potrebno je uveriti se da sve funkcije rade kako se očekuje. Testiranje ovog dela podrazumeva proveru navigacionog menija, funkcionalnost pretrage i bilo koju funkciju sajta.
  • Testiranje kompatibilnosti – neophodno je utvrditi da li se veb stranica prikazuje i pravilno funkcioniše na različitim pretraživačima (npr. Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer) i uređajima (npr. desktop, mobilni, tableti). 
  • Testiranje performansi –  uključuje proveru vremena učitavanja stranice, vreme odgovora servera i ukupnu brzinu. 
  • Provera sadržaja – potrebno je pregledati sav sadržaj na veb stranici, uključujući tekst, slike, video zapise i preuzimanja. Uverite se da su tačni, pravilno formatirani i usklađeni sa planiranim dizajnom.
  • Testiranje korisničkog iskustva – potrebno je staviti se u kožu korisnika i proceniti upotrebljivost veb sajta. Pri tome se proverava da li je navigacija intuitivna, da li su informacije lako dostupne i da li je celokupno iskustvo prijatno.

 

Puštanje u rad i optimizacija

SEO optimizacija je proces koji podrazumeva niz aktivnosti SEO stručnjaka sa ciljem što boljeg rangiranja veb sajta na pretraživačima.

Ovo je složen postupak koji započinje identifikovanjem ključnih reči koje potencijalni kupci mogu da pretražuju u vezi sa delatnošću kojom se bavite. Zatim, potrebno je sprovesti on-page optimizaciju koja uključuje nekoliko važnih aktivnosti:

  • Title tag – neophodno je uključiti ključne reči u naslovne oznake svake stranice, čineći ih sažetim, opisnim i jedinstvenim.
  • Meta opisi: napisati ubedljive meta opise koji tačno sumiraju sadržaj i podstiču klikove.
  • Struktura URL-a: koriste se ključne reči koje odražavaju sadržaj stranice. URL-ovi treba budu kratki i čitljivi.
  • Headings (naslovi): koriste se odgovarajuće oznake naslova (H1, H2, itd.) kako bi se strukturirao sadržaj i u njih uključile relevantne ključne reči.
  • Optimizacija sadržaja: potrebno je kreirati visokokvalitetan, informativan i zanimljiv sadržaj koji prirodno uključuje relevantne ključne reči. Ovo uključuje optimizovanje alt oznaka slike, interno povezivanje i formatiranje radi bolje čitljivosti.

Sa druge strane, off-page optimizacija podrazumeva takozvani “link building” odnosno građenje mreže linkova koji upućuju na vaš sajt što doprinosi boljem rangiranju sajta.

 

Održavanje web sajta

Nakon izrade sajta, posao nije gotov. Agencije digitalnog marketinga i IT kompanije mogu i da vam održavaju sajt tako što rešavaju bilo koji problem u funkcionisanju sajta. Osim iznenadnih nefunkcionalnosti, održavanje podrazumeva i niz redovnih aktivnosti u cilju optimalnog rada stranice.

Najčešće je reč o ažuriranju softvera, bezbednosnom nadzoru, ažuriranju sadržaja, detektovanju neispravnih linkova, sprovođenju SEO aktivnosti.

Razumevanje faktora koji utiču na cenu izrade sajta je ključno i za vlasnike sajta i za programere kako bi postavili realna očekivanja i osigurali uspešan ishod. Od složenosti dizajna i funkcionalnosti do nivoa potrebnog prilagođavanja, svaki aspekt igra ulogu u određivanju ukupne cene. Pored toga, razmatranja kao što su obim veb sajta, korišćena tehnologija i stručnost i iskustvo razvojnog tima doprinose konačnoj ceni.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.