metaverse i buducnost veb developmenta

Zamislite sledeći poslovni sastanak: vi ste u svojoj spavaćoj sobi, a vaš avatar je na sastanku sa drugim avatarima (vašim kolegama) u virtuelnoj sobi. Stavili ste VR naočare i svaki pokret koji napravite, pravi i vaš avatar za stolom virtuelne prostorije. 

Ili, na primer, želite da kupite patike. Pitanja da li bi vam odgovarala veličina, boja ili nešto treće, više nisu relevantna. Moći ćete virtuelno da ih probate. A ako se dvoumite gde biste otputovali za praznike, samo uplovite u virtuelnu realnost u kojoj ćete kao u stvarnosti doživeti udaljeno mesto ukoliko stavite vaše VR naočare.

Puno je ovakvih primera poslednjeg stepena razvoja interneta i tehnologije koji se zove Metaverse. Do sada svakodnevno upotrebljavana sintagma „virtuelna realnost“ postaje baš to – virtuelno, ali po osećaju i doživljaju kao da je realno.

Primena metaversa očekuje se u gotovo u svim oblastima života. Posebno značajnu promenu donosi u online kupovini, menjajući korisničko iskustvo kupaca. Stoga ćemo se u nastavku detaljnije pozabaviti odnosom online prodavnica i virtuelne realnosti, uticajem metaverse tehnologije na celokupan web i budućnosti posla developera.

Pre toga detaljnije o meta-univerzumu.

Šta je metaverse?

Iako neki aspekti metaverse-a već postoje, šira primena, po proceni vlasnika kompanije Fejsbuk, Marka Zuckerberga, očekuju se za pet do 10 godina. Kao najveći pretendent za razvoj virtuelne realnosti, Zuckerberg je nedavno promenio i ime kompanije iz Fejsbuk u Meta.

Reč „metaverse“ je složenica od grčke lekseme „meta“ i engleske „universe“. Sam pojam nije nov. Prva zabeležena upotreba pojma jeste u delu „Snow Crash“ američkog pisca Nila Stivensona 1992. godine. Protagonista romana Hiro ulazi i izlazi iz mesta zvanog „metauniverzum“ koje izgleda kao urbani pejzaž malih razmera. Kreiran je putem koda i u njemu korisnici mogu da imaju realistična iskustva.

Metaverse je mreža 3D virtuelnih svetova nastala kao posledica razvoja interneta i tehnologija. Osmišljena je tako da korisnicima omogući interakciju sa virtuelnim objektima na isti način kao sa stvarnim. 

Meta-univerzum je mnogo više od online komunikacije. To je kopija realnog sveta ili simulacija realnosti u virtuelnom okruženju. I dok su korisnici pametnih tehnologija širom sveta do sada jasno prepoznavali šta je stvarno, a šta virtuelno, u budućnosti će se ta granica sve teže raspoznavati.

Ovih pet osobina meta-univerzuma pomoći će vam da njegov princip rada razumete bolje:

  1. Interoperabilnost: sposobnost heterogenih sistema da rade zajedno što je bolje moguće kako bi informacije mogle da budu razmenjivane.  U ovom slučaju to znači da 3D digitalni svet omogućava korisnicima da koriste svoja virtuelna sredstva u različitim Metaverse iskustvima
  2. Sinronost: kao što smo već naveli, korisnici će moći da komuniciraju u realnom vremenu, ne osećajući razliku između stvarnog i digitalnog sveta 
  3. Sofisticirana ekonomija: svaki učesnik, uključujući preduzeća, imaće mogućnost da koristi i razmenjuje dobra stvarne vrednosti u Meta carstvu
  4. Dostupnost: učesnici se mogu istovremeno priključiti Metaverse platformi budući da nema ograničenja
  5. Postojanost: iako Metaverse može ostati bez resursa, on zapravo postoji bez obzira na mesto i vreme, a događaji će nastaviti da se odvijaju i kad se korisnik odjavi

 

Kupovina virtuelnih prostora već realnost

Nepoznati investitor kupio je virtuelnu „nekretninu“ od 450.000 dolara koja se nalazi pored virtuelnog ostrva Snup Doga.

Koliko god vam ovo možda zvučalo kao ludost, kupovina virtuelnog prostora sve je učestalija investicija multimilionera. Džastin Biber, Ariana Grande, Paris Hilton uveliko uživaju u žurkama na svojim virtuelnim ostrvima.

I ove nekretnine nisu ni malo jeftine. Nakon što je Mark Cakerberg saopštio da Fejsbuk postaje Meta simbolično najavljujući meta-univerzum, metaverse prostori postali su skuplji za 500 odsto.

Cena se, zapravo, određuje kao i na zemlji. Zavisi ko vam je komšija, gde se nalazite, da li je na tom ostrvu puno atraktivnih dešavanja. Tada su iznosi vrtoglavi. Ali, nekima su virtuelnu prostori jednako važni kao stvarni.

Uticaj Metaverse na web i web developere

Kada internet pređe na takozvani WEB 3.0 model zasnovan na metaverse-u, predviđa se da će se pravila web razvoja i interakcija zauvek promeniti.

Izrada veb aplikacija i sajtova, kao i korisničko iskustvo posetilaca, biće najviše pogođeni ovom transpormacijom. Ali, umesto da izbriše postojeće digitalne proizvode, metaverse će ih poboljšati dodavanjem novih funkcija, što će značajno proširiti mogućnosti.

Poslovni web sajtovi postaće još relevantniji nego što su danas, omogućavajući korisnicima da komuniciraju direktno sa kompanijama u okviru meta-univerzuma. Tradicionalni sajtovi kakve poznajemo, naći će svoje mesto unutar novog sistema, obogaćeni novim funcijama koji će povećati interaktivnost posetilaca.

Kada je reč o razvoju weba pod uticajem metaverse-a, neminovne su promene i na polju zahtevanih veština od strane web developera. Oni će morati da ažuriraju svoje znanje i promene pristup kreiranju digitalnih proizvoda. Glavni izazov biće da redizajniraju postojeće skupine tehnologija koje pokreću neku aplikaciju, na primer, kako bi stvorili interaktivnije interfejse.

Zadatak web developera biće i da nađu način da stvore ubedljivu priču koja će privući pažnju korisnika. Stoga je vreme da počnu da obraćaju pažnju na pričanje priča (storytelling). Pričanje priče bi trebalo da „uvuče“ potrošače u prirodnije iskustvo sa određenim brendom koji predstavljate.

Sa druge strane, vlasnici kompanijskih sajtova programerima i dizajnerima treba da dopuste da eksperimentišu u kreiranju novog korisničnog iskustva na bazi meta-univerzuma. Sve to jeste skupo i rizično, ali je jedini način da se pripreme za nadolazeće promene.

Metaverse i online kupovina

Metaverse će neminovno uticati i na online kupovinu. Programeri i dizajneri već sada treba da budu svesni da izrada veb prodavnice neće više biti ista.

Prednost ofline kupovine je to što možete da isprobate, opipate, osetite sve što želite da kupite, ali morate da izdvojite vreme da odete do fizičke prodavnice. U online trgovini ne morate da se vozate po gradu, ali nemate mogućnost da proverite da li vam zaista nešto odgovara. Metaverse ecommerce nastoji da ove dve suprotnosti pomiri.

Online trgovina na osnovu metaverse tehnologije već je realnost svetskih ecommerce giganata. Amazonov najnoviji shoping alat, Room Decorator, omogućava kupcima da, uz pomoć telefona i tableta, vide kako će nameštaj ili neki dekorativni predmet izgledati u njihovom prostoru. Moguće je, čak, spojiti nekoliko predmeta kako bi potencijalni kupac imao detaljan uvid.

I manji trgovci kreuli su put modernizacije. Na primer, američki distributer dioprijskih naočara Warby Parker kreirao je aplikaciju putem koje zainteresovani korisnici mogu da probaju okvire naočara pre kupovine.

Osnova izmena u online kupovini biće mogućnost kupaca da se „šetaju“ po prodavnicama posmatrajuću 3D prikaze proizvoda pomoću VR tehnologije. Biće moguće i virtuelne konsultacije za kupovinu, kao i grupni „odlazak“ u šoping sa prijateljima pomoću integrisanog videa.

Očekuje se da će kupovine na metaverse tehnologiji omogućiti brendovima veću zaradu i uspeh. Naime, procenjuje se da će moći čvršće da se povežu sa kupcima jer će ovi imati mogućnost da se „iznutra“ upoznaju sa „dušom“ kompanije. Istovremeno, postoje više oblika angažovanja korisnika što opet za posledicu ima jačanje emotivne veze sa njima.


Zaključak

Metaverse je budućnost digitalnih tehnologija. Društvene mreže i online komunikacija koje su nazivane virtuelnom realnošću prerašće u unapređen oblik koji će obrisati granicu između virtuelnog i stvarnog. Meta-univerzum je kopija realnog sveta ili simulacija realnosti u virtuelnom okruženju.

Ova nova tehnologija omogućiće velike promene u gotovo svim aspektima života. Predviđanja su da će se promeniti i web sajtovi kompanija, online trgovina, iskustvo putovanja, poslovnih sastanaka…

Sve to neminovno će od programera i developere zahtevati nove veštine, a od vlasnika brendova nova ulaganja i prilagođavanja. Srećom, ima još vremena za preusmeravanje na novo, VR okruženje. Bar u narednih pet do 10 godina kako kaže Mark Zuckerberg.

Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.